Denník N

Sociálne istoty pre nezosobášené páry?

Phyllis Siegel a Connie Kopelov, ktoré boli prvým párom rovnakého pohlavia, ktorý sa zosobášil v NYC v roku 2011. V tej dobe boli spolu už 23 rokov. Connie zomrela v roku 2016 vo veku 90 rokov.
Phyllis Siegel a Connie Kopelov, ktoré boli prvým párom rovnakého pohlavia, ktorý sa zosobášil v NYC v roku 2011. V tej dobe boli spolu už 23 rokov. Connie zomrela v roku 2016 vo veku 90 rokov.

prvom príspevku na tému práv a povinností, ktoré na Slovensku chýbajú nezosobášeným párom, som upozorňovala na nemožnosť získať pobyt na Slovensku pre partnera alebo partnerku, ktorý pochádza z krajiny mimo EÚ. V niektorých reakciách ste poukazovali na rozsudok Súdneho dvora EÚ v prípade Coman. Tento prípad zdôraznil povinnosť členských štátov EÚ zaručiť právo na pobyt partnerom občanov Európskej únie, ktorí sú rovnakého pohlavia. Pôsobnosť tejto právnej úpravy však nastáva až v prípade, ak sa dotknutý pár rovnakého pohlavia dostane do sféry vplyvu európskeho práva. To znamená, že ak by slovenský občan chcel na základe záverov prípadu Coman získať pre svojho partnera z krajiny mimo EÚ pobyt na Slovensku, musel by sa najprv usadiť a získať pobyt v inej krajine EÚ. Až následne by sa mohol so svojím partnerom presťahovať na Slovensko. Ani na základe prípadu Coman teda žiaľ slovenský občan nemá možnosť získať pre svojho partnera rovnakého pohlavia z krajiny mimo EÚ právo na pobyt priamo na Slovensku.

To je však len jedno z množstva práv a povinností, ktoré nezosobášeným párom na Slovensku chýbajú. Ďalším z nich, na ktoré chcem poukázať, je neexistencia nároku na vdovský alebo vdovecký dôchodok. Roky na Slovensku počúvame o sociálnych istotách. Nezosobášeným heterosexuálnym párom, či párom rovnakého pohlavia však Slovensko neposkytuje ani záchranné koleso v podobe vdovského alebo vdoveckého dôchodku. Ide pritom o ľudí, ktorí do systému prispievajú rovnako ako ľudia, ktorí majú uzatvorené manželstvo. Prežijú spolu celý život, spolu zostarnú, jeden o druhého sa starajú a keď jeden z nich zomrie, tak štát nespravodlivo mlčí a nepodá im pomocnú ruku.

Čo je potrebné zmeniť?
✅ prijať inštitút životného partnerstva pre všetky páry
✅ rozšíriť osoby oprávnené poberať vdovský alebo vdovecký dôchodok o životných partnerov a životné partnerky

~~~

Sledovať ma môže na Facebooku alebo Instagrame.

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.