Denník N

O pyrotechnike

Ak raz ľudia v ďalekej budúcnosti usporiadajú anketu o najzbytočnejšiu vec na svete a dostanú už konečne rozum, tak verím, že jednou z nich bude zábavná pyrotechnika.

A takáto stupidná vec má dokonca svoju asociáciu, v ktorej sú združení jej predajcovia. Tí sú teraz nešťastní, lebo mestá rušia silvestrovské ohňostroje a ušetrené zdroje chcú poslať do Prešova obetiam výbuchu.  Pyrotechnici proti rušeniu ohňostrojov vehementne a bohatiersky protestujú. Vyzývajú mestá, aby zdroje hľadali inde, napríklad formou verejnej zbierky.

Neviem, či si to pán Lančarič tak trochu uvedomuje, ale peniaze, ktoré chcú mestá poslať Prešovčanom, boli tiež vyzbierané od ľudí napríklad formou daní. Nebola to zrovna verejná zbierka, ale tie peniaze si mesto len tak nevymyslelo, nevyčarovalo, nepadli mu z neba. Tie peniaze sú moje, môjho suseda a ďalších obyvateľov. A za mňa hovorím, že lepšie im bude v Prešove ako vo vzduchu.

Nejaký pán Masár, konateľ nemenovanej pyrotechnickej firmy, sa vraj hotoval, že pošle obetiam do Prešova 10 000 eur, ale po všetkom tom rušení už nepošle nič. Jeho firma má totiž už teraz väčšie škody než spomínaná suma. Jasné, 10 000 by pomohlo, vďaka rušeniu však budú mať postihnutí ľudia v Prešove oveľa viac. Aspoň dúfam. (Inak tiež som chcel poslať 10 000, ale…)

Asociácia tvrdí, že firmy zaoberajúce sa zábavnou pyrotechnikou rátajú škody a budú musieť prepúšťať. Ľudí mi je ľúto, prajem im veľa šťastia pri hľadaní si novej práce, dúfam, že bude pre nich krajšia, lepšia a zmysluplnejšia. Majiteľov firiem mi je tiež ľúto, čím skôr si však uvedomia, že byť podnikateľom prináša so sebou isté riziká, tým lepšie pre nich a pre ich ďalšie smerovanie.

Asociácia si chce budúci rok vyboxovať lepšie podmienky na používanie a povoľovanie zábavnej pyrotechniky, ja dúfam, že sa im to nepodarí. Samozrejme, úplný zákaz by byť nemusel, pokojne by stačilo povolenie na posledných 10 minút starého a 10 minút nového roka. Aby sme nevyzerali ako v diktatúre, kde je všetko zakázané.

Firmy predávajúce pyrotechniku sa i tak báť nemusia. Pokiaľ budú medzi nami ľudia, ktorým nebude prekážať ten šialený rachot, preblyskujúce svetlá na oblohe, smrad, špina a bordel, ktoré po tom všetkom zostávajú. Pokiaľ medzi nami budú existovať ľudia, ktorým nezáleží na tom, že susedia majú malé deti, psy, mačky a iné zvieratá, ktoré nemôžu spať prípadne sa boja toho príšerného rachotu a pokiaľ budú ľudia schopní minúť ťažké peniaze za pár sekúnd vyhodených do vzduchu namiesto toho, aby kúpili niečo do chladničky, do rodiny alebo niekomu nimi pomohli, pyrotechnické firmy, bohužiaľ, prežijú.

A aby sa nezabudlo. Zábavná pyrotechnika je zábavnou iba dovtedy, kým niekomu neutrhne prst, ruku alebo inú končatinu. Kým vás netrafí niečo letiace, prskajúce a dymiace priamo do čela. Kým vám niečo podobné smrdiace a horiace nepristane na sene v maštali, prípadne v obývačke na gauči práve vtedy, keď vy budete odcestovaní. Potom to už bude zábava iná, bude to smútok.

Tak sa bavte. A s rozumom…

Teraz najčítanejšie

Marián Letko

Zväčša neškodný...https://maroskocestuje.webnode.sk/