Denník N

Žiť zo vzduchu odporúčajú aj v RTVS

Pani Vlasta týždeň nejedla, ani nepila. Po týždni sa vrátila k vode, jesť už tri týždne nepotrebuje, energiu berie zo vzduchu. Živí sa pránou – éterickou svetelnou výživou.

Reportáž o Vlaste z Bratislavy, ktorá žije zo svetelnej energie, priniesla RTVS 13. júna v relácii Víkend.  Pre RTVS ju vyrába spoločnosť bývalého šéfa JOJ Františka Borovského. „Tu ide nielen o vyčistenie a zdravie, ale celkovo aj o omladenie, o tú úžasné energiu, že človek spí len dve-tri hodiny a stačí mu to,“ hovorí chudá pani, ktorá za týždeň svojho nového životného štýlu schudla sedem kíl. „Takíto ľudia si hovoria bretariáni a živia sa pránou,“ vysvetľuje redaktor v publicistickej relácii RTVS. „Je to éterická, svetelná výživa a je to naozaj výživa, nie hladovanie,“ opisuje Vlasta. Jej slová o pozitívnych účinkoch takejto výživy potvrdzuje nemenovaný oslovený analytik.

Vo vysielaní je všetko, čo k pránickej prezentácii patrí – svetlo, relaxačná hudba, sviečky, svätožiara, zábery na knihy o božskej výžive, ale nikde názor normálneho odborníka, ktorý povie, že je to alternatívny spôsob života, ktorý nemá nič spoločné s medicínou, zákonmi fyziky ani zdravým rozumom.

Reprofoto RTVS: Víkend
Svoju bretariánku má už aj RTVS

„Pri tomto štýle života je dôležitý majster vodca, aj meditácie,“ odporúča nadšená bretariánka s knihou Božská výživa v ruke vo verejnoprávnom vysielaní.

Bretariánstvu sa v slovenských médiách v poslednom období darí. Ako som písala v máji, bretarián Peter Starec, ktorý si vraj dal za dva roky jeden segedínsky guláš, sa stal vďaka svojim rozprávkam mediálnou hviezdou v TA3, na pluska.sk, na regionálnej stránke Sme.sk a v mnohých ďalších médiách.

Viac: Chcete byť v novinách? Oblečte si vyšívanú košeľu a povedzte, že ste dva roky nejedli

Podobných hrdinov prináša pravidelne aj Markíza – v relácii Teleráno. Bretariánstvo lekári spochybňujú a tým, čo mu uveria, hrozí vyhladovanie a smrť. Vysielať obdivné články o tomto čudnom štýle života je nielen neprofesionálne, ale hlavne nezodpovedné, špeciálne pri RTVS.

Aktualizácia 8. septembra: Rada pre vysielanie a retransmisiu začala voči RTVS správne konanie v súvislosti s reportážou o bretariánke.

Prečítajte si aj ďalšie články, v ktorých hodnotím médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

 

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.