Denník N

Slovenské zdravotníctvo v roku 2019

Stratifikácia nemocníc, ktorej neprijatie vyústilo do demisie ministerky zdravotníctva, problémy slovenskej neurochirurgie, či stúpajúci trend výskytu osýpok a neochota zákonodarcov  zaoberať sa sprísnením pravidiel prijímania nezaočkovaných detí do predškolských zariadení. To sú len niektoré zo zdravotníckych tém, ktoré tento rok rezonovali v slovenských médiách.  

Už v januári 2019 sa písalo, že v prípade neurochirurgickej kliniky UNB treba zlepšiť komunikáciu. Tvrdil to šéf zdravotníckeho výboru NR SR. Kotol, v ktorom to vrelo už dlhšiu dobu, vybuchol v lete a rozbuškou bol nechutný spor o to, kto bude operovať adolescenta s nádorom na mozgu. Bol to síce spor medzi neurochirurgami, ale v plnej nahote odhalil, ako to funguje takmer v každom odbore nášho zdravotníctva.

Začiatok roka bol poznamenaný tradičnými spormi medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a poisťovňami o to, kto koľko žiada a koľko dostane na pokrytie svojich výdavkov na poskytované služby. Spory sa napokon utriasli, ale dopadlo to ako vždy, spokojný nebol nikto. Hlavne, že slovenské štátne nemocnice boli znova oddĺžené.

Podľa EHC indexu si slovenské zdravotníctvo pohoršilo, už nie sme na trinástom, ale na sedemnástom mieste a vraj sme si nepočínali zle, veď sme stále asi v strede z 35 hodnotených krajín. Dostupnosť špecialistov sa vraj zhoršila. No fakt skutočne prevratný objav, ako keby tomu tak nebolo už niekoľko rokov. V niektorých odbornostiach (alergológia, reumatológia, endokrinológia…) sú čakacie doby na prvé vyšetrenie niekoľko mesiacov a stav trvá už niekoľko rokov. Hodnotený však bol rok 2018.

ÚDZS sa dostal do problémov tento rok minimálne dvakrát. V marci to boli prehliadky mŕtvych a už-už sa zdalo, že ich nebude mať kto vykonávať. Problém sa nakoniec podarilo zažehnať, ale nie vo všetkých okresoch a natrvalo. Druhým ešte väčším problémom bol tender na zdravotnú záchrannú službu, kvôli ktorému došlo k výmene na poste riaditeľa ÚDZS.

Podľa  Asociácie nemocníc Slovenska v zdravotníctve chýba 100 miliónov eur a stratifikácia peniaze neušetrí, dokonca nebude ani na sociálne balíčky.

Niektorí politici už rok pred voľbami sľubovali dôchodcom lieky zadarmo, iní „fetili“ plesne v nemocniciach a ich riaditelia sa sa dušovali, že „fetky“ zaručene nie sú z ich nemocníc. Tak študenti nelenili a priniesli ich pani ministerke v krásnom albume.

Nitrianska nemocnica zaplatí 8 tisíc eur za to, že jej zamestnanci operovali nesprávne koleno, ktoré ako sa neskôr ukázalo, bolo rovnako choré, ako to druhé, takže skôr, či neskôr by ho bolo treba tak, či tak operovať. Ešte dobre, že pacientom nebola stonožka.

Slovenské e-zdravie je vraj lídrom v krajinách V4. Nuž snáď jediná funkcionalita, ktorá v ňom funguje relatívne dobre, je e-recept. O tých ostatných by užívatelia zdravotníci radšej pomlčali. Hlavne, že v TV bežia reklamy, že pacient už nemusí chodiť k lekárovi po recept, ale stačí mu zavolať. Vraj vďaka eurofondom, ktoré sa stratili, nevedno kam. Súkromným lekárom, ktorí si na povel štátu, všetko v súvislosti s e-zdravím musia hradiť sami, sa z nich neušiel ani cent.

Po necelom roku sa pohotovosti menia. Zvyšuje sa suma na jednu ambulanciu APS, napriek tomu to situáciu nerieši a v niektorých okresoch lekári odmietajú APS slúžiť. V Šali to došlo až tak ďaleko, že niektorí z dobrovoľne neslúžiacich dostali od samosprávneho kraja mastné pokuty.

Slávny kubánsky liek na liečbu diabetickej nohy, medzi lekármi a pacientmi prezývaný „Castrova pomsta“, MZ SR sťahuje z trhu pre podozrenie zo závažných vedľajších účinkov.

Z očnej kliniky na Antolskej v bratislavskej Petržalke odišlo 8 lekárov, síce pribudli nejaké „posily“, ale odchádzajúcich nedokážu plnohodnotne nahradiť. Vedenie UNB napriek tomu tvrdilo, že sa nič nedeje.

Najvyšší kontrolný úrad v júni znepokojili dlhy nemocníc. Napriek tomu možno odôvodnene predpokladať, že v r. 2020 budú znova oddĺžené. Keby takto roky hospodárili súkromní lekári, už dávno by ich ambulancie neexistovali.

Sestry zo Srbska na Slovensko pracovať neprídu, radšej pôjdu ďalej na Západ. Snáď nás z biedy vytrhnú nejaké Zajacove Ukrajinky, avšak aj tým kladie tento štát také polená pod nohy, že ich to skôr, či neskôr prestane baviť.

Praktickí lekári sa chcú pozerať viac na pacienta, ako na počítač. Hlavná odborníčka pre všeobecné lekárstvo odstúpila a ako dôvod uviedla pracovnú vyťaženosť.

Fico poslal ministerke Kalavskej tvrdý odkaz. Nemá rád, keď mu niekto opľuje ruku.

Exminister Čislák bude šéfovať inštitútu molekulárnej medicíny napriek tomu, že o tejto problematike nemá ani dunctu. Ale tak to už na Slovensku a špeciálne v zdravotníctve chodí. Stačí mať správnych kamarátov z Košíc a všetko ide.

Kedysi nemysliteľné sa pomaly stáva skutočnosťou. Pacienti v trnavskom kraji by sa mohli objednať k lekárovi cez internet aj po maďarsky. Hát igen, ale čo lekári, ku ktorým sa budú objednávať, ktorí po maďarsky nevedia a objednávku si nebudú vedieť preložiť?  Toto však zatiaľ nehrozí, lebo lekári v okresoch Galanta a Dunajská Streda sa do systému nezapojili. Takže štátne peniaze zase vyleteli hore komínom.

Sestry sa za 30 rokov výrazne zmenili, niektoré problémy však zostávajú rovnaké. Nuž áno, najmä „zostarli“ a s nimi všetok zdravotný personál, ktorý pri dnešnom trende o pár rokov nebude mať kto nahradiť. MZ SR by malo preto začať uvažovať o bezplatných kurzoch ľudového liečiteľstva.

Materské školy príjmu aj nezaočkované dieťa. Novelu o podpore verejného zdravia poslanci neschválili. Zrejme mali koncom roka dôležitejší program.

Prezidentka prijala demisiu ministerky zdravotníctva a na jej post dočasne nastúpi pravá ruka expremiéra, ktorá sa silou-mocou snaží nebyť súčasťou jeho tela, ale akosi sa jej (mu) to zatiaľ nedarí.

Takže ako vidno, ani v roku 2019 sa v našom zdravotníctve žiadne prevratné zmeny neudiali. Kým nemocnica na Boroch utešene rastie, Rázsochy stále stoja.

Priatelia, zdravotníci a pacienti, nevešajte hlavy. Čochvíľa tu máme nový rok, o ktorom si vždy väčšina z nás myslí, že bude lepší, ako ten predchádzajúci

Teraz najčítanejšie

Jozef Klucho

Jeden z prvých blogerov sme.sk, gastroenterológ, virtuálny medicínsky poradca na www.gastroenterolog.com a konzultant pre gastroenterológiu na www.celiakia.sk a www.edusan.sk Píšem články o medicíne, slovenskom zdravotníctve, hudbe 70-80-tych rokov a bežnom živote.