Denník N

Las Palmas de Gran Canaria očami bývalého digitálneho nomáda

Ex-digitálny nomád Roland Vojkovský v Las Palmas.

Práca, ktorú človek robí rád a ešte k tomu v prostredí ako je Las Palmas de Gran Canaria, znie ako splnený sen pre mnohých. Krásne prostredie, nezabudnuteľné miesta, zážitky a scenérie. Toto, ale aj oveľa väčšiu životnú skúsenosť mi dali Kanárske ostrovy. 

Kto je digitálny nomád

Digitálny nomád je človek, ktorý dokáže pracovať na diaľku a pritom kočuje po svete. V princípe ide o to, že svoju prácu, obzvlášť v online priestore, dokážete rovnako kvalitne robiť z domova, kancelárie alebo napríklad aj z pláže na Kanároch. Pokiaľ máte vaše životné priority a hodnoty nastavené takýmto nomádskym smerom, nechcete sa viazať na jedno miesto, nepotrebujete hrejivý pocit domova a viac ako teplo rodinného krbu vás ťahá zvedavosť a vôľa spoznávať nové kúty sveta, je to pre vás ideálny spôsob života. Samozrejme, potrebujete istú prípravu a v rámci odboru aj meno, vďaka ktorému si dokážete zaobstarať prísun klientov. Ak však máte pravidelný príjem, ktorý nezáleží na mieste výkonu práce, život digitálneho nomáda je častým a pochopiteľným riešením. Žije takto mnoho programátorov, marketérov, SEO špecialistov a iných, nielen IT odborníkov.

Viac o životnom štýle digitálnych nomádov som spísal v článku Celú zimu som žil a pracoval v Ázii ako digitálny nomád. Toto som sa naučil.

Moja skúsenosť

Predstava takéhoto života lákala aj mňa s mojou manželkou. Aj keď sme si nomádsky život skúsili už predtým, než sme navštívili Kanárske ostrovy, pracovali sme aj odtiaľ. S faktom, že nomádsky život nie je našou šálkou kávy sme už boli vyrovnaní. To nezmenilo nič na tom, že keď zakladáte marketingovú agentúru, tak si dať úplné voľno 8 dní po sebe asi nie je najlepší nápad. Takže na našu letnú dovolenku na Kanároch som so sebou ťahal aj notebook a odpracoval počas nej zopár hodín.

Aj to však len potvrdilo našu predošlú skúsenosť a usúdili sme, že nomádsky život pre nás stále nie je vhodný. Čo sme si však zamilovali, bol život, ktorý sme na Kanárskych ostrovoch viedli. Krásna pláž minútku od nášho apartmánu, zaujímavá kultúra, skvelí ľudia a úžasné jedlo. Priznávam, že to prostredie dokáže človeku naozaj učarovať a chvíľu sme uvažovali aj nad tým, že by sme tam ostali o niečo dlhšie – prípadne natrvalo.

Náročný balans

Z môjho pohľadu majú digitálni nomádi jedného veľkého a neviditeľného nepriateľa – work/life balans. Po niekoľkých dňoch v exotickej lokalite, ktoré strávite aj prácou, si kladiete otázku, kedy a či vlastne bude čas na oddych. Vzhľadom na to, že človek vedie takýto život, prirodzene nie je úplne schopný oddeliť svoje voľno od času na prácu. A tak máte pocit, že pracujete a zároveň oddychujete stále. Keď si chcete užiť vašu destináciu, navštívite miestne atrakcie počas dňa, ale prácu musíte dobehnúť večer. Náklady sa (hlavne v juhovýchodnej Ázii) môžu zdať nižšie ako doma, ale s odstupom času vieme, že to tiež nie je úplná pravda.

Surfovanie v Las Palmas

Las Palmas – najlepšie miesto na život?

Na rozdiel od iných “nomádskych” destinácií je Las Palmas doslova rajom. Ceny sú síce vyššie, ale máte aj kvalitné internetové pripojenie, kvalitnejšie služby (= žiadne plesne v lokálnych reštauráciách) a celkový dojem je oproti Ázii oveľa viac európsky. Je to krásne miesto na oddych a zároveň aj na prácu, ktoré má stále nádych exotiky, ale cítite sa tam o čosi viac doma ako v Thajsku či Vietname. Služby ako také sú doslova na neporovnanie a od krásneho stolovania pri západe slnka na Kanárskych ostrovoch sa naozaj ťažko odvyká.

A to ani nezačínam o tom, že Kanárske ostrovy majú pravdepodobne najlepšie počasie na celom svete. Na kanárske počasie si spomínam vždy, keď musím škrabať námrazu z okna svojho auta.

Skvelá skúsenosť, ale sťahovať sa (zatiaľ) nejdeme

Túto pracovnú dovolenku by som označil za skvelú skúsenosť. Užili sme si to doslova plnými dúškami. Prezreli sme si okolie, zaplávali sme si v mori a tamojší život nás chytil. Kanárske ostrovy sú skvelou destináciou na dovolenku.

Las Palmas je pravdepodobne to najúžasnejšie mesto, aké som kedy navštívil. Každopádne stále platí, že ešte nezvažujem sťahovanie na Kanáre. Prečo? Hlavným dôvodom je moje podnikanie. Budovanie agentúry momentálne zaberá asi najviac priestoru v mojich myšlienkach. Je predo mnou obrovské množstvo práce a úprimne povedané je jednoduchšie ju robiť v Malej Ide, kde nič nie je, ako sa snažiť ju robiť niekde v Las Palmas. Myslím, že keby sme sa presťahovali, tak by som podstatne viac surfoval a podstatne menej pracoval. To teraz nechcem.

Druhým dôvodom, prečo sa (zatiaľ) nejdeme sťahovať na ostrov sú peniaze. Trochu sme rátali a s naším životným štýlom by nás život v Las Palmas vyšiel približne o 1000€ / mesiac drahšie ako na Slovensku. Tento rozdiel by sme pravdepodobne vykryli, ale výrazne by sme to pocítili. Ako digitálni nomádi by sme si tiež nevedeli zobrať hypotéku na vlastné bývanie, takže by sme boli odkázaní len na nájom.

Ak teda máte v pláne navštíviť túto destináciu, určite to skúste. Je to doslova zážitok na celý život. Pokiaľ ale môžete, skúste si to tam užiť naplno bez pracovných povinností. Hoci je destinácia vhodná aj pre nomádov, zrejme každé miesto na zemi si užijete viac, keď sa budete venovať iba tamojšej atmosfére.

Teraz najčítanejšie

Roland Vojkovský

22-ročný majiteľ prvej marketingovej agentúry na Slovensku, ktorá funguje úplne na diaľku. Bloger. Bývalý digitálny nomád.