Denník N

MUSICBOX 2020: Hudba, ktorú milujem | 1. týždeň – Ozzy Osbourne

Ozzyho netreba zrejme nikomu zvlášť predstavovať. Ikonický spevák, ktorý rozbehol svoju kariéru v Black Sabbath, aby naplno ukázal svoj talent ako sólový interprét, má na konte pekných pár albumov, z ktorých pochádza množstvo hitov.

John Michael „Ozzy“ Osbourne sa narodil 3. decembra 1948. V sedemdesiatich rokoch sa stal frontmanom v heavy metalovej skupine Black Sabbath, kde dostal prezývku Prince of Darkness. V roku 1979 ho odtiaľ kvôli problémom s drogami a alkoholom vyhodili. Podľa jeho slov však nefrčal na týchto látkach viac, ako zvyšné osadenstvo kapely.

Skladbu Iron Man pozná zrejme aj ten, kto neholduje tvrdej hudbe.

Po odchode z Black Sabbath dostal Ozzy 96 000 libier, ktoré „investoval“ do alkoholu a koksu. Manažér (a tiež otec jeho manželky Sharon) však podpísal zmluvu s Jet Records a poslal Sharon do Los Angeles, aby sa o neho postarala.

Pôvodne sa očakávalo, že sa vráti do Sabbath, potom sa uvažovalo o vytvorení superskupiny s Gary Mooreom. Napokon vzniklo album Blizzard of Ozz, kde hral bubeníkík Lee Kerslake (Uriah Heep , basgitarista Bob Daisley (Rainbow, Uriah Heep), klávesista Don Airey (Rainbow, Deep Purple) a gitarista Randy Rhoads (Quiet Riot). Nahrávacia spoločnosť nakoniec pomenovala debutový album skupiny Blizzard of Ozz, Osbournea označila ako interpreta a tak sa naštartovala jeho samostatná kariéra.

Ozzy Osbourne celkovo predal viac ako 100 miliónov albumov (ak rátame jeho roky v Black Sabbath a sólovú kariéru).

OZZY OSBOURNE: Diary of A Madman (1981)

Druhý štúdiový album voľne nadväzuje na prvý, Blizzard of Ozz, ktorý sme počúvali minulý rok. Na albume sa autorsky podieľal okrem Ozzyho a Randyho Rhoadsa aj Lee Kerslake.

19. marca 1982 počas turné pri leteckej havárii zahynul geniálny gitarista Randy Rhoads. Gary Moore sa ponúkol ako náhradný gitarista, čo Ozzy odmietol.

Do dnešného dňa sa predalo približne 3 milióny kópií.

OZZY OSBOURNE: No More Tears (1991)

Šiesty štúdiový album vyšiel 17. septembra 1991 a vo Veľkej Británii sa umiestnil na 17 mieste. No More Tears je spolu s Blizzard of Ozz jeho najpredávanejšou platňou.

Obrovským hitom je pieseň Mama, I’m Coming Home, ktorú napísal Lemmy Kilmister (Motorhead) a Zakk Wylde.

Na platni hrajú: Ozzy Osbourne, Zakk Wylde (gitary), Randy Castillo (bicie), John Sinclair (klávesy) a Bob Daisley (basová gitara).

OZZY OSBOURNE: Scream (2010)

Zatiaľ posledný štúdiový (novinka Ordinary Man má vyjsť ešte tento mesiac) album prináša 14 piesní. Medzi najväčšie hity patria skladby Let Me Hear You Scream, Soul Sucker Diggin ‚Me Down.

Väčšina z nás sa zhodne, že Scream je oveľa lepší ako jeho predchádzajúci titul Black Rainna ktorom hral ešte Zakk Wylde. Ten sa po nezhodách s Ozzym začal naplno venovať svojmu projektu Black Label Society.

Dlhoročného gitaristu Zakka Wyldea nahradil Gus G, na bicie hral Kevin Churko, klávesy obsluhoval Adam Wakeman a basu Rob „Blasko“ Nicholson. Zdá sa že omladenie skupine prospelo a my sa môžeme tešiť, čo nám prinesie najnovší album.

Teraz najčítanejšie

Richard Pliešovský

Po tejto zemi sa pohybujem už päťdesiat rokov. Umenie mi pomáha vidieť svet krajším. Mojou vášňou sú knihy a hudba.