Denník N

Ešte niekoľko viet k oslave 20.výročia SŠUP animovanej tvorby

Je pozoruhodné, že v bratislavskej Petržalke pred 20 rokmi vznikla unikátna stredná škola.
V jej pedagogickom kolektíve, najmä odborných predmetov, združuje od svojho vzniku tých najkvalitnejších odborníkov. Pani zriaďovateľka a generálna riaditeľka Mgr. Viera Zavarčíková vytvorila platformu, v ktorej sa koncentruje tvorivosť, fantázia a znalosť najnovších softvérových produktov, ktoré sa každoročne upgradujú. Je ňou naša Stredná škola umeleckého priemyslu animovanej tvorby. 

Škola má k dispozícií 4 učebne s veľkoplošnými tabletmi značky Vacom Cintiq, na ktorých pomocou špeciálnych pier študenti kreslia svoje 2d animované filmy, ale aj modelujú 3d postavičky do svojich 3D filmov. Takže po skončení školy sú pripravovaní pracovať vo firmách na najaktuálnejších prístrojoch a technológiách. Okrem týchto učební pre Animovanú tvorbu, má škola 3 učebne s počítačmi Apple iMac. Tu sa pripravujú na profesiu grafickí dizajnéri. Ďalšími vysoko odborne vybavenými ateliérmi sú Fotografický ateliér, Odevný ateliér, Zvuková réžia a štúdio a Ateliér pre Obrazovú a zvukovú tvorbu. Raritou v celoslovenskom a možno aj európskom rozsahu, je ateliér Motion Capture. V ňom je anglickou firmou Vicon vytvorený 20 kamerový systém, ktorý zaznamenáva pohyb hercov oblečených v čiernych kostýmoch s reflexnými bodmi. Tento pohyb sa prenáša do 3d prostredia a urýchľuje tak animátorom ich prácu.

Škola má za sebou dlhý 20 ročný príbeh. Počas neho tu bolo pripravovaných niekoľko generácií študentov. Mnohí pokračovali ďalej v štúdiu na vysokých školách na Slovensku, ale aj v zahraničí, veľmi pekne sa uplatnili, a môžete sa pozrieť na niektorých z nich na webovej stránke školy:

https://uat.sk/studium/najuspesnejsi-absolventi/

Spomeniem troch:

Jeden je DANIEL ŠTRAUCH – fotografický dizajnér s prezývkou GOGO, priekopník vlogerstva a najslávnejší vloger na území Slovenska aj Česka, najväčšia hviezda pražského festivalu Utubering 2015. LUKÁŠ KOBELA – animátor, ktorý sa realizuje po ďalšom štúdiu ako slávny hudobný skladateľ a jeho spolužiak, tiež animátor, JAKUB KRONER vedie produkčnú spoločnosť InoutStudio, filmový režisér, animátor, scenárista. Z jeho tvorby by som spomenul veľmi úspešný slovenský film Love, ktorý režíroval. Hudbu k tomuto filmu zložil práve Lukáš Kobela.

Maturitná praca – Grafický dizajn

Pozývame Vás na Oslavu 20. výročia založenia školy v športovej hale SŠUP animovanej tvorby 17. januára o 15 hodine. Na oslave zaspieva spevák Adam Ďurica a speváčka Iva Čepelová. Prejav bude mať veľká osobnosť animovaného filmu Ing. arch. Jaroslav Baran, dlhoročná zástupkyňa školy a animátorka akad. mal. Ľudmila Pavolová, riaditeľ školy a výtvarník Mgr. Ján Mózer a na záver pani zriaďovateľka a generálna riaditeľka SŠUPAT Mgr. Viera Zavarčíková. Okrem vystúpení študentov budú ocenení niektorí pedagógovia a zamestnanci školy.

Teraz najčítanejšie