Denník N

Na čo si dať pozor pri kúpe s.r.o.?

Pokiaľ ste sa rozhodli podnikať a zvažujete kúpu s.r.o., je potrebné mať na pamäti viacero vecí.

Pokiaľ ste sa rozhodli podnikať a zvažujete kúpu s.r.o., je potrebné mať na pamäti viacero vecí. Kúpou s.r.o. ušetríte čas tým spôsobom, že existujúca s.r.o. má už pridelené IČO a DIČ. Vždy je výhodnejšie kupovať novozaložené spoločnosti, ktoré vznikli len za účelom ďalšieho predaja. A pozor si treba dať na spoločnosti, ktoré majú za sebou už nejakú ekonomickú aktivitu.

Spoločnosť bez záväzkov

Hlavným kritériom pri kúpe spoločnosti je, aby nemala žiadne záväzky. Preto je vhodné, aby si záujemca o takúto spoločnosť zistil všetky dostupné informácie a nehrozili mu žiadne nepríjemné prekvapenia. Ide o jej zmluvné záväzky, súdne konania či riadne vedené účtovníctvo. Je viac ako nutné vyžiadať si všetky informácie ohľadom plnenia daňového priznania pre daň z príjmov právnickej osoby. Je dôležité, aby bolo podané v ustanovenej lehote, inak hrozí pokuta od 30,- € do 16.000,- €. Vyžiadajte si účtovnú uzávierku, hlavnú knihu spoločnosti alebo doklad o úhrade daňovej licencie, pokiaľ ju bola spoločnosť povinná hradiť.

Prehľad existencie záväzkov nadobúdanej spoločnosti môžete získať online alebo v listinnej podobe priamo v jednotlivých inštitúciách, ako je daňový úrad, zdravotná poisťovna, sociálna poisťovňa alebo colný úrad.

Zmluvná garancia

Pri kúpe spoločnosti je zmluvná garancia veľmi dôležitá a vyžadujte ju, aby ste mali istotu, že je spoločnosť bez záväzkov. Ak sa rozhodnete zaobstarať s.r.o. od spoločnosti Eprenur, s.r.o. .sk, súčasťou vyhotovenej dokumentácie je aj vyhlásenie predchádzajúceho konateľa spoločnosti, že predáva spoločnosť bez akýchkoľvek záväzkov a pohľadávok, dokonca sa zaväzuje uhradiť možné pohľadávky, ktoré vznikli za jeho pôsobenia a mohli by sa prípadne prejaviť až v budúcnosti.

Na koho sa obrátiť ak chceme kúpiť s.r.o.?

V súčasnej dobe sa predajom s.r.o. zaoberá viacero subjektov a je potrebné byť opatrný a spoliehať sa aj na vlastné overovanie. Žiadajte garanciu bezdĺžnosti spoločnost a  čítajte recenzie. Pokiaľ máte akékoľvek pochybnosti, alebo nedostanete informácie na vaše otázky či vám predajca odmietne poskytnúť spomínané listiny, budte opatrný, aby ste sa vyhli oklamaniu a následným problémom.

V náväznosti na spomínané služby vám ponúkame taktiež kvalitný servis spojený s predajom s. r. o. , ktorý zahŕňa:

V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kedykoľvek kontaktovať. Radi Vám pomôžeme!

Teraz najčítanejšie

Patrik Blazicek

Firemný blog eTuls.sk o založení s.r.o, účtovníctve, ochranných známok, virtuálnych sídiel a o podnikaní.