Denník N

Poďme voliť! (aj my v zahraničí)

Ilustračný obrázok. Takto pred vyše sto rokmi volali domov zahraničných Slovákov a Slovenky.
Ilustračný obrázok. Takto pred vyše sto rokmi volali domov zahraničných Slovákov a Slovenky.

A poďme rozhodnúť tieto voľby!

Tento piatok (10.1.) vyprší možnosť požiadať o voľbu poštou zo zahraničia do NRSR.

Žiješ alebo študuješ v zahraničí?

Je možné, že si ešte stále nepodal/a žiadosť o voľbu poštou zo zahraničia. Možno preto, že si nemyslíš, že máš právo rozhodnúť o tom, kto má vládnuť na Slovensku alebo pre to, že si nemyslíš, že vieš dosť dobre o tom rozhodnúť, možno si našiel/šla v zahraničí nový domov a máš pocit, že sa v slovenskej politike nevyznáš alebo neorientuješ.

Aj napriek tomu, že je možné a úplne normálne, že máš tieto pocity, dovoľ, aby som ťa skúsil presvedčiť o tom, prečo by si mal/a požiadať o voľbu poštou.

Máš právo zúčastniť sa volieb?

Podľa Ústavy slovenskej republiky áno. Čo však podľa morálky? Nie všetko, čo je zákonné je zároveň morálne a to môže byť zároveň zdrojom tvojich obáv.

Ak žiješ v zahraničí, tak je dosť pravdepodobné, že si sa tak nerozhodol alebo nerozhodla úplne dobrovoľne. Je pravdepodobné, že ťa k tomu donútili okolnosti, ktoré nevieš ovplyvniť inak ako voľbou vo voľbách.

Je možné, že tak ako ja tak ako ja si do zahraničia odiešiel/la preto, že kvalita slovenských škôl nie je na úrovni, akú ty považuješ za dostatočnú. Na Slovensku nie je Oxford, nie je tam MIT, nie je tam dokonca ani jedna univerzita, ktorá by dosahovala medzinárodný štandard na úrovni top 500 škôl a nie je to tvojou vinou. Je to vinou súčasnej vládnej garnitúry, ktorá ti túto esenciálnu službu nedokázala zabezpečiť, nedokázala zabezpečiť, aby si mohol alebo mohla študovať a rozvíjať sa doma.

Je možné, že ťa k tomu donútila životná situácia, že si bez tohto rozhodnutia nemohol alebo nemohla zabezpečiť vlastnú rodinu, pretože to podmienky na Slovensku nedovoľovali, pretože Slovenský štát voči tebe nebol spravodlivý, či už ekonomicky alebo právne a nezabezpečil ti priestor na úspech, naopak tlačil ťa k zemi, tým že ti nezabezpečil kvalitnú infraštruktúru, dobré podmienky na živnosť alebo podnikanie, či prácu. Pretože sa nestaral o vlastný majetok a vlastných ľudí, nesprával sa ako správny hospodár a zanedbával tvoj región, až si napokon nebol/a schopný alebo schopná žiť na Slovensku a rozhodol/a si sa naplniť svoj potenciál inde vo svete a to nie je tvoja vina. Je to vina súčasnej vládnej garnitúry, ktorá takto nastavila podmienky, a ktorá sa takto starala o svojich občanov.

Je možné, že si počas volieb za hranicami, kvôli služobnej ceste alebo službe Slovensku, či už diplomatickej alebo vojenskej. To nie je tvojou vinou, ale cnosťou za ktorú ti môžme my ostatní ďakovať.

V každom prípade máš plné právo rozhodnúť o tom, kam naša krajina pôjde ďalej. Ty, ktorý najlepšie vie, čo jej chýba, a pre ktoré dôvody si z nej odišiel alebo odišla, tvoj hlas je rovnako cenný, ak nie aj cennejší, ako tých, ktorí nemajú tvoje skúsenosti a máš preto plné morálne právo ísť voliť!

Prečo by si sa mal/a zúčastniť týchto volieb?

Tvoj hlas môže byť rozhodujúci!

Podľa odhadov občianského združenia Srdcom doma sa chystá volieb zo zahraničia zúčastniť až 50 000 občanov, čo tvorí asi 1,95% všetkých hlasov (v porovnaní s výsledkami volieb 2016). Vo chvíli, keď o tom, kam sa naša krajina vyberie sa rozhoduje na úrovni 1 percentuálneho bodu, môžu hlasy voličov zo zahraničia rozhodnúť a prevážiť momentum sily na jednú z dvoch strán politického spektra na Slovensku.

Jeden percentuálny bod môže rozhodnúť o tom, kto bude v parlamente a kto nie, jeden percentuálny bod rozhodne o budúcej vláde. Jeden a najdôležitejší, ten tvoj, ten zo zahraničia. Ten, ktorý má dar nadhľadu a zároveň múdrosti a skúsenosti.

Čo ak im dáme ďalšie 4 roky?

Čo ak zanevrieme na svoje práva, čo ak necháme iných aby za nás rozhodli a čo ak sa rozhodnú pre status quo? Čo ak nám bude vládnuť vláda, ktorá stvorila ľudí ako je Kočner a dala im pocit nedotknuteľnosti tak veľký, že si mysleli, že im patrí svet a aj životy nás ostatných?

Čo ak im doprajeme 4 roky na to aby sa zabetónovali už navždy? V priebehu posledných mesiacov sme videli náznaky toho, čo sa stane po prehratých voľbách. Zákony presadzované parným valcom, bez ohľadu na opozíciu a s jediným cieľom vylepšiť volebné postavenie koalície nedemokratickými metódami a protiústavnými zákonmi. Teraz ešte boli schopné zasiahnúť inštitúcie ako v prípade 50 dňového moratória, ale za štyri roky ich sústavného a organizovaného rozbíjania toho už nebudú schopné ani pod ľubovoľným tlakom spoločnosti.

Bez nás zmena, po ktorej všetci túžime, a na ktorú čakáme nepríde.

S takouto ťažkou úlohou sa pred teba staviam drahý čitateľ, drahá čitateľka, o toto bremeno sa chcem s tebou podeliť, pretože sám ho neunesiem, ale spoločne to zvládneme. Ak je niekto jediný schopný vykonať spravodlivú vec, je jeho povinnosťou ju vykonať. Ešte do piatku máš čas ju vykonať, požiadaj o voľbu poštou a rozhodni v týchto voľbách, tvoje skúsenosti potrebujeme!

O voľbu poštou môžeš požiadať pomocou online aplikácie:

www.volby.srdcomdoma.sk

 

Autor je členom hnutia Progresívne Slovensko.

Teraz najčítanejšie

Lukáš Račko

Som študent, obdivujem krásu filozofie, najmä jej najčistejšiu podobu v matematike. Nesnažím sa veci vedieť, ale chápať. Ako koníček študujem politológiu a štátotvorbu. Trápia ma problémy spoločnosti, a najmä to, že sa o nich odmieta diskusia. Nehľadám jednoduché, "zjavné", riešenia, ale snažím sa veci chápať v hlbšom zmysle.