Denník N

Ako (ešte) dlho budeme musieť žiť v chemickom trojuholníku smrti?

Mestá Humenné, Strážske, Vranov nad Topľou a desiatky ďalších obcí sa nachádzajú v tzv. trojuholníku smrti. Len prednedávnom bolo potvrdené, že zhruba 500 ton toxického a karcinogénneho odpadu z výroby PCB látok z čias bývalého režimu v závode Chemko Strážske sa nachádza v danom areáli, doslova pár stoviek metrov od našich domovov.

Koľko nás to vlastne je doteraz nútených žiť v časti regiónu Zemplín – v mestách Humenné, Strážske, Vranov nad Topľou, aj v desiatkach ďalších obcí, ktoré sa nachádzajú v tzv. trojuholníku smrti?!

A koľko z nás už nedobrovoľne odišlo z tohto sveta práve kvôli tomu koncentrovanému „nálezisku“ toxického a karcinogénneho odpadu z výroby PCB látok z čias bývalého režimu v závode Chemko Strážske aj ďalších „produktov“, či skôr odpadov z priemyselných závodov v našom regióne?

Skúmal to vôbec niekto niekedy systematicky a vedecky? – Do tejto chvíle som presvedčený, že určite ani nie sú prístupné (laickej verejnosti) štatistiky, aké rôzne diagnózy za uplynulé desaťročia ohrozovali zdravie a životy ľudí z tohto smutne slávneho trojuholníka.

Prečo o tom opakovane píšem, rozprávam a vysvetľujem takmer vždy, keď mám príležitosť? Pretože sa dlhšie obdobie snažím vyburcovať spoluobčanov a upriamiť ich pozornosť na fakty a zároveň aj na ľahostajnosť politikov, ktorí nesú priamu aj nepriamu zodpovednosť za to, že trojuholník smrti celé roky stále potichu existuje a vyvoláva minimálne strach, problémy a určite aj vážne diagnózy.

Možno to už viete, že bolo oficiálne potvrdené, že zhruba 500 ton toxického a karcinogénneho odpadu z výroby PCB látok z čias bývalého režimu v závode Chemko Strážske sa nachádza v danom areáli, doslova pár stoviek metrov od našich domovov. A čo je nie menej strašidelné, že časť z tohto odpadu, ktorý bol uložený na železnom plechu a ten s veľkou pravdepodobnosťou časom prekorodoval a obsah roztiekol.

Z vyjadrení ministerky vnútra Denisy Sakovej (SMER-SD) sa verejnosť dozvedela, že : „…časť tej skládky bola na nespevnenom povrchu, to znamená, že eventuálne by mohlo dôjsť k presakovaniu tých látok do pôdy, a potom do spodných vôd,“.

Ak ministerka vnútra verejne potvrdila túto hrozbu, prečo do dnešného dňa nezasadla vláda a neprijala reálne opatrenia na likvidáciu? Možno preto, lebo tam nebýva nikto zo súčasnej vlády?!

Zdá sa vám to, vážení spoluobčania normálne? Mne teda vôbec nie! Ale ako to môžeme zmeniť?

Logicky to vychádza tak, že len personálnymi výmenami. Už je fakt najvyšší čas vymeniť persóny, ktoré majú vo svojej pracovnej náplni, či vo svojom volebnom programe a vo svojom presvedčení namiesto ochrany zdravia a životov spoluobčanov nejaké iné veci, iné problémy a asi aj iných spoluobčanov.

Je podľa vás logické, aby niekto kto mal a stále má reálnu politickú moc, kto mal a stále má dosah na míňanie daní spoluobčanov – aby ďalej sedel a stále neurobil nič pre reálnu nápravu podmienok v trojuholníku smrti? 
Dokedy a hlavne prečo? Dávam (si) veľa otázok, pretože ma nesmierne rozčuľuje stav a ľahostajnosť predstaviteľov viacerých politických strán v otázke riešenia toho príliš závažného problému.

A aké ponúkam reálne riešenie?
V prvom rade aby dostali príležitosť, dôveru a možnosť zmeniť stav noví ľudia, ktorým na vyriešení problému bude reálne záležať. Aby prostredníctvom týchto nových ľudí (presnejšie označenie je nových politikov) dostali príležitosť a všestrannú podporu odborníci a vedci. Pretože to môžu byť jedine oni, ktorí dokážu reálne a úspešne pohnúť a verím, že konečne vyriešiť k spokojnosti verejnosti problém nazývaný trojuholník smrti. Mal som viacero príležitostí, aj česť diskutovať o trojuholníku smrti a hlavne o možnostiach reálne pohnúť týmto pozostatkom z minulej éry – s odborníkmi z prostredia vedy, vysokých škôl, aj praxe. 
Z týchto diskusií vyplynul podstatný fakt – z najrôznejších dôvodov neexistovala politická vôľa vyriešiť jeden z podstatných problémov regiónu Zemplín.

Pre nezainteresovaných treba doplniť, že to nie je len problém troch miest (Humenné, Strážske a Vranov nad Topľou) a ich susediacich obcí, je to problém tiež oboch susediacich samosprávnych krajov – prešovského a košického VÚC a koniec-koncov aj slovenskej vlády a parlamentu tejto krajiny. Ale vlastne zatiaľ ani veľmi nie je – aspoň čo sa týka doterajších vlád a vládnych poslancov parlamentu. 

Aj preto, bez ohľadu, aké budú konečne výsledky parlamentných volieb 2020, verejne prehlasujem, že urobím všetko pre to, aby sa trojuholník smrti konečne dostal do pozornosti politikov. Ale hlavne, aby sa už našli potrebné finančné zdroje a odborné kapacity na definitívne odstránenie hrozby, ktorá nám tu zostáva desaťročia, ako tikajúca bomba.

Chráňme si naše zdravie.

.

Petíciu môžete podpísať: https://www.peticie.com/peticia_za_ukonenie_prevadzky_odkaliska_poa_a_jej_naslednu_sanaciu?fbclid=IwAR01hIYLJwBz7xld-7jlJ_UE7yreLtrBrS3csOaRx4p85blxEWWSNrFrIis#sign

 

Autor článku je kandidátom hnutia – OĽaNO

Teraz najčítanejšie

Tomáš Šudík

Aktívny, mladý človek, aktivista a spoluorganizátor protestov Za slušné Slovensko no hlavne obyčajný človek z východného Slovenska, ktorému záleží na tom, ako bude vyzerať Slovensko zajtra, o rok, o desať rokov a pre ďalšie generácie.. Poslanec NR SR a zároveň študent vysokej školy a poslanec Mestského zastupiteľstva v Humennom. Mojím snom je svojou mladíckou energiou prispieť k ekologickému, modernému a slušnému Slovensku bez korupcie a klientelizmu.