Denník N

Bélov Most sa zrútil

zdroj: TASR
zdroj: TASR

Podľa posledného zverejneného prieskumu by strana Most-Hid získala 1,5% hlasov voličov, čím by sa nedostala do parlamentu.

Za štyri roky tak projekt Bélu Bugára stratil 5%, čím sa zaradí medzi najväčšie prepadáky tohtoročných parlamentných volieb. To bude trápiť asi iba samotného Bélu a poslancov SMERu, ktorým sa tak zúži okruh partnerov na zostavenie novej vlády.

Ale vráťme sa k tebe milý Béla. Keď si zakladal svoju stranu, hovoril si o tom, že by sme mali hľadať to, čo nás spája a nie to, čo nás rozdeľuje. Musím uznať, že je to krásna myšlienka, ktorou sa ti podarilo nalákať veľa ľudí. Avšak na základe posledného prieskumu sa zdá, že v tom, čo má ľudí spájať sa ty a tvoji voliči zjavne rozchádzate. Jedným z hesiel na predvolebných billboardoch bolo aj „Charakter rozhoduje“. Zabudli ste tam do zátvoriek dopísať, že až po peniazoch. Je to tým, že si v politike tak dlho a s pribúdajúcim vekom si pochopil, že to bola tvoja posledná možnosť, ako zabezbečiť seba a svojich blízkých? Musela to byť lákavá ponuka, keď si SMERu prikývol. Veď ministerstvo dopravy, cez ktoré pretečú miliardy eúr hovorí jasnou rečou.

Už ani nie si schopný prijať prichádzajúcu porážku a do najbližšich volieb nepovedieš stranu ty sám. Cintorín politických mŕtvol otvára svoje brány a víta ťa s otvorenou náručou. Budete tam ležať pekne všetci spolu – ty, Vlado a čochvíľa aj Robo. Vidíš, aký je život tragikomický? Tí, proti ktorým si bojoval sa stanú na symbolickom cintoríne tvojími najbližšími susedmi. Myslíš, že ti sviečku príde zapáliť Hedviga, ak po tvojom boku budú ľudia, ktorí o nej tvrdili, že je klamárka a podvodníčka?

Keďže sa tvoj politický koniec nezadržateľne blíži, čo tak napísať politické pamäti? V nich by si možno vedel všetko uviesť na pravú mieru. A keďže sa v parlamente pohybuješ už nejaké to desaťročie, možno by z toho bola aj trilógia. Pre inšpiráciu ti nezištne podsúvam hneď niekoľko názvov:

Hrádza proti extrémizmu

Raňajky u Kočnera

Pokryvený Harakter

Most postavený na zlých základoch sa zrúti. Projekt Most-Hid za pár rokov zhrdzavel a zrútil sa do politického bahna. Vyzerá to tak, že jediné, čo mal prepojiť (ak nie je lepšie povedané napojiť) je ďalšia skupina ľudí, ktorá sa chce priživiť na tomto štáte. Béla, mohol si byť hrdina, ale svojimi skutkami si sa zaradil medzi ľudí, s ktorými sa spája korupcia, klamstvo a dokonca aj vražda.

Teraz najčítanejšie

Dusan Ujhazi

.... a preto je emócia dôležitejšia ako fakty.