Denník N

Ministerstvo školstva dostalo pokutu. Neriešilo konflikt záujmov manželky Kmotríkovho spoločníka.

N. Komorníková na vypočúvaní kandidátov na členov rady ÚVO Zdroj: TASR
N. Komorníková na vypočúvaní kandidátov na členov rady ÚVO Zdroj: TASR

Nadácia Zastavme korupciu pred rokom upozornila na blízky vzťah šéfky obstarávania na ministerstve školstva s Pavlom Komorníkom, manažérom a spoluvlastníkom firmy veľkopodnikateľa Ivana Kmotríka. Kmotríkove firmy pritom na MŠ získavali zakázky. Úrad pre verejné obstarávanie nedávno vydal rozhodnutie o pokute pre ministerstvo a vyčíta mu aj to, že tento konflikt záujmov neriešilo. Vysokou úradníčkou zodpovednou za nákupy bola Nina Nerušilová, v súčasnosti už manželka Kmotríkovho človeka Pavla Komorníka.

Ministerstvo školstva na čele s nominantkou SNS Martinou Lubyovou dostalo vyše 40-tisícovú pokutu za to, ako nakúpilo stravovací systém od Kmotríkovej firmy GGFS. Ministerstvo potrestal Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý kontroluje štátne nákupy, pričom vytkol viaceré porušenia zákona.

Rezort školstva nakupoval cez elektronické trhovisko (EKS), čo bolo podľa úradu nesprávne. EKS sa používa vtedy, keď štátne úrady potrebujú bežne dostupné služby a tovary. Informačný systém, ktorý kúpilo ministerstvo je však špecifický.

Úrad tiež vytkol nesprávne určenie predpokladanej hodnoty zakázky, ktorá bola stanovená na vyše 130-tisíc eur s DPH. Započítali do nej len technické riešenie avšak “zabudli” pripočítať aj skutočnú cenu vydanej stravy, ktorá sa napokon vyšplhala až na takmer 742 tisíc eur.

Ak by bola cena nastavená podľa ÚVO, nešlo by o podlimitnú zakázku a ministerstvo by muselo vyhlásiť riadnu súťaž. Nestačila by len elektronická aukcia. Nevýhodou EKS býva, že firmy, ktoré majú záujem o väčšie obchody, ho nesledujú. Sú tam tiež omnoho kratšie lehoty, takže kým neúspešný uchádzač stihne reagovať, zmluva už je často uzatvorená. Aj v tomto prípade oznámilo ministerstvo, že hľadá dodávateľa 31. marca 2017 a 5. apríla už uzavrelo zmluvu s GGFS.

Podmienky obstarávania nastavoval na ministerstve odbor, ktorému v tom čase šéfovala Nina Komorníková. Nadácia Zastavme korupciu ešte predvlani upozornila, že býva v jednom byte s konateľom firmy Pavlom Komorníkom. V súčasnosti sú už manželia.

Právne vadné?

ÚVO skonštatoval konflikt záujmov už v prvostupňovom rozhodnutí:“Je nepochybne preukázané, že medzi riaditeľkou odboru pre verejné obstarávanie a jedným z konateľov úspešného uchádzača ide o vzťah blízkych osôb, na ktorý je potrebné nazerať tak, že v rámci ich vzájomného vzťahu je prevažujúci osobný záujem pred záujmom verejným.”

N. Komorníková sa voči nemu ohradila: “Rozhodnutie ÚVO v tomto prípade v celom rozsahu považujem za právne vadné”. Myslí si, že ministerstvo by malo  podať žalobu.

Tvrdí, že v čase celého procesu ešte spolu nebývali a nemala ho ako ovplyvniť v prospech partnera, keďže sa obchodovalo cez elektronické trhoviska. “Akonáhle odošlete objednávkový formulár, celé konanie na EKS prebieha anonymne a automaticky a verejný obstarávateľ sa dozvie o úspešnom uchádzačovi až na záver, v čase, keď je zmluva automaticky zverejnená v centrálnom registri zmlúv, “ konštatovala.

Oproti iným záujemcom však mohol byť GGFS predsa vo výhode, keďže ho ministerstvo vopred oslovilo, keď na trhu zisťovalo aká by mohla byť hodnota zakázky. Spolu s ním dve firmy Aspiro a MPAS.

ÚVO vo svojom rozhodnutí konštatuje, že tvrdenie o tom, ako nebolo treba skúmať konflikt záujmov, keďže zakázka išla cez EKS je irelevantné. “Zákon o verejnom obstarávaní nestanovuje, pri akých typoch zákaziek sa ním má verejný obstarávateľ zaoberať,” uvádza.

V druhostupňovom rozhodnutí sa preukázaním konfliktu záujmov ÚVO zaoberal ešte podrobnejšie: “Je zrejmé, že medzi osobou jedného z konateľov úspešného uchádzača a zainteresovanou osobou prebiehal už v čase prípravy verejného obstarávania osobný vzťah intímneho charakteru.” Úrad pri skúmaní zrejme vychádzal z termínu odchodu N. Komorníkovej na materskú dovolenku a z termínu kedy obstarávanie prebiehalo.

Ďalší s konfliktom

Komorníková je v súčasnosti členkou Rady ÚVO, ktorá rozhoduje o odvolaniach voči rozhodnutiam úradu. Funkciu na ministerstve školstva momentálne nevykonáva, lebo je na materskej dovolenke. Keďže je zodpovedná za pochybenia ministerstva pri obstarávaní, na mieste je okrem otázky konfliktu záujmov aj otázka o jej odbornej spôsobilosti. Komorníková však na vyvodenie osobnej zodpovednosti nevidí dôvod. „Úprimne nevnímam toto rozhodnutie za žiadnu prekážku v mojom ďalšom pôsobení v Rade a ani len nezvažujem svoje odstúpenie.“ Nadácia Zastavme korupciu preto vyzve vládu na jej odvolanie.

N. Komorníková je už druhou osobou na ÚVO, ktorá čelí podozreniam z konfliktu záujmov. Podpredseda úradu Juraj Bugala v minulosti pôsobil v advokátskej kancelárii, ktorá dostala od súdu nedávno pokutu za konflikt záujmov pri overovaní vlastníctva firiem Ivana Kmotríka, ktoré obchodujú so štátom. Šéf ÚVO vyzval Bugalu, aby odstúpil.

Milión eur na pokuty

Spomínaná pokuta nie je prvou, ktorú ministerstvu školstva pod vedením SNS, ÚVO udelil. Za chyby pri obstarávaní už rezort pod vedením Martiny Lubyovej zaplatil takmer 1,1 milióna eur. Státisícové pokuty od ÚVO dostalo ministerstvo za projekt Edunet.

Zuzana Petková,
Martin Suchý,
Nadácia Zastavme korupciu

Chcete nám pomôcť v našom úsilí odstrániť korupciu pri nakladaní s verejnými peniazmi? Podporte Nadáciu Zastavme korupciu malým finančným darom, vďaka ktorému dokážeme veľké veci. Ďakujeme.

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.