Denník N

Očkovanie

V poslednej dobe sa v médiách veľmi často rozoberá téma očkovania. Svojim príspevkom by som vám rád podal odpoveď na najčastejšie otázky ohľadom očkovania

Na tému očkovania sa už písalo nespočetné množstvo článkov, príspevkov a blog-ov, ale nikde som nenašiel jasné a pre každého pochopiteľné zosumarizovanie faktov. Dúfam že vám môj článok pomôže vytvoriť si správny názor na celú problematiku očkovania a jasnejšie pochopíte názory zástancov očkovania ako aj ľudí ktorí sú proti.

V článku budem predkladať najčastejšie otázky ľudí ktorí sú proti očkovaniu, a následne sa na nich budem snažiť pomocou argumentácie vhodne reagovať.

  1. Prečo je očkovanie povinné? Každý má predsa právo sa sám rozhodnúť, či dá svoje dieťa zaočkovať
  • Byť nezaočkovaným v kolektíve zaočkovaných jedincov je sebecké. Je to také skrývanie sa za kolektívnu imunitu. Nikto si však neuvedomuje, že pokiaľ klesne zaočkovanosť pod určité percento, choroby ktoré sa už dlho nevyskytovali alebo sa vyskytujú výnimočne môžu znova prepuknúť. Každé dieťa má právo na najlepšiu možnú zdravotnú starostlivosť a tú mu poskytujeme aj očkovaním.
  1. Je očkovanie bezpečné? Neobsahuje nebezpečné látky? Nevznikajú pri a po očkovaní závažné reakcie?
  • Samozrejme očkovanie so sebou nesie rôzne riziká. Čítali ste niekedy príbalový leták k voľne dostupným liekom proti bolesti? K antibiotikám? Obsahujú veľmi dlhý zoznam nežiaducich účinkov. Tak prečo ich berieme? To je jasné. Lebo chceme byť zdraví. Lenže u väčšiny z nás chceme byť zdraví len pokiaľ sme chorí. Prevencia sa nás priamo netýka, pretože keď nie sme chorí nezaujíma nás. A či existujú závažné reakcie? Existujú, ale veľmi zriedkavo. Samozrejme že sa vyskytujú reakcie ako opuch, začervenanie, svrbenie alebo bolestivosť. Propaganda že očkovanie spôsobuje napríklad autizmus bola vedeckou štúdiou vyvrátená.
  1. Očkovanie už nie je potrebné, pretože tie choroby sa už nevyskytujú.“ Alebo naopak: „Aj tí čo boli očkovaní tak ochoreli.
  • Úvaha, aby bola správnou, tak ju treba otočiť. Choroby sa už nevyskytujú, pretože očkujeme. Netreba na to hľadať zložité vedecké dôkazy. Stačí si nájsť ktorá krajina má aké percento zaočkovanosti, a koľko v danej krajine vzniká nových ochorení. A áno, je pravdou že aj tí čo sú očkovaní niekedy ochorejú. Rozdiel je však v tom, že choroba má miernejší priebeh.
  1. Farmaceutické firmy, lekári ale aj vláda sa nám snažia očkovaním ublížiť.
  • Bohužiaľ žiaden konšpiračný teoretik nenesie za svoje názory zodpovednosť. Väčšina ľudí ktorí sú proti očkovaniu nemajú potrebné vzdelanie, nechápu biochemické a imunitné reakcie v tele, a dokonca ani nepoznajú chemickú štruktúru vakcín a spôsob ich účinku v organizme. Treba si uvedomiť že práve farmaceuti, lekári, verejní zdravotníci ale aj ministerstvo a vláda nesie zodpovednosť za vakcíny a očkovanie. Je to veľký počet odborníkov ktorí sú vo svojom názore jednotní. Otázkou však je či ste ochotní vystaviť zdravie svojho dieťaťa, po prípade celého kolektívu, kvôli tomu, že počúvnete názor rôznych konšpiračných teoretikov ktorí nemajú potrebné vzdelanie a vedomosti aby mohli o problematike rozprávať, alebo sa prikloníte k legislatíve a dlhodobým výskumom v účinnosti vakcín a necháte svoje dieťa očkovať.

Očkovanie nie je vo svete novinka. Spoločnosti sa podarilo niektoré choroby úplne vyhubiť a pri niektorých znížiť chorobnosť na minimum. Nevznikajú pri ňom iné komplikácie ako pri hociktorej inej liečbe. Problém však môže nastať, ak znova vypuknú choroby ktoré sa tu dlhšiu dobu nevyskytujú, potom však bude polemika o očkovaní úplne zbytočná.

Možno ste začali článok čítať s tým, že vám podám nestranné informácie ohľadom očkovania, ale v polovici ste si pomysleli že článok je ďalším z množstva článkov ktoré len presviedčajú rodičov aby svoje deti dali zaočkovať. Nie je to tak. Dlho som študoval problematiku očkovania, a snažil som sa vám podať rozumne a jednoducho vysvetlené argumenty na najčastejšie kladené otázky verejnosti.

Teraz najčítanejšie