Denník N

Sú Kotlebovci ešte fašisti?

Prečo Kotlebovci už dávno nie sú fašisti. Minimálne pre svojich voličov.

Pred pár dňami som sa zúčastnil jednej tichej demonštrácie proti fašizmu v neďalekej obci Slovenská Ľupča, ktorá je len asi 10km vzdialená od smutne známej obce Nemecká. Áno, tá Nemecká, v ktorej pred 75timi rokmi Nemci spolu s gardistami popravili a upálili niekoľko stoviek Slovákov, ktorí sem boli prevezení z neďalekej väznice z Banskej Bystrice. A presne po 75tich rokoch si v neďalekej obci spravili predvolebný míting členovia parlamentnej strany ĽSNS – Kotlebovci.

Pred kultúrnym domom sa zišlo asi 50 protestujúcich, ktorí tichým spôsobom prišli  dať najavo že nesúhlasia s takouto propagandou symatizujúcou s touto stranou. Na mítingu tejto strany, ktorý sa uskutočnil v prenajatom kultúrnom dome obce, sa mohlo zúčastniť asi 120 ľudí. Pred, počas a aj na konci mítingu sa niektorí ľudia pri nás pristavovali a pýtali sa nás, že kde sú tí fašisti proti ktorým tu protestujeme? Áno presne tí ľudia, ktorí dovtedy sedeli v kultúrnom dome a počúvali predvolebné sľuby takých rečníkov ako sú Kotleba, Beluský alebo Mazurek (mimochodom právoplatne odsúdeného za úmyselný trestný čin hanobenia rasy, národa a presvedčenia). Sú teda Kotlebovci ešte fašisti? Nie sú!!! Takto by Vám odpovedal každý zúčastnený na tomto predvolebnom mítingu.

Tak teda kto sú priaznivci tejto NEfašistickej parlamentnej Ľudovej strany, ktorá chce len to „dobro pre všetkých” občanov našej mladej republiky? Zabudli na akých základoch vznikla táto strana? Nevšimli si, že len kvôli nedostatku dôkazov ich Najvyšší súd Slovenskej republiky nerozpustil? Nuž, je to jednoduchá odpoveď. Sú to len sklamaní ľudia  zo zabudnutých regiónov, menších miest a obcí Slovenska. Sú to ľudia, ktorí 25 rokov volili HZDS, SDKÚ, KDH, SDĽ, SNS alebo SMER. Sú to ľudia ktorí sú tak sklamaní,  frustrovaní a nahnevaní na tento štát že ich nepočúva, že im klame, podvádza ich keď im raz za 4 roky nasľubuje ako veľmi im na nich záleží. Sú to veľmi, ale naozaj veľmi nahnevaní občania tejto krajiny a poviem že oprávnene nahnevaní.

A zrazu sa objaví niekto nový, nová krv, niekto kto ich ešte nesklamal. Zrazu im rozpráva znova tie isté sľuby, plány ako ich vytiahne z tej biedy v ktorej už toľko rokov žijú. Netreba im vedieť ako to spraví, stačí vedieť že všetko to dobre dopadne a urobí tu poriadky s Európskou úniou, s Kočnerovcami, ktorí tu korumpujú súdnictvo a prokuratúru, s Dankovcami, ktorí tu míňajú na stíhačky, ktoré nám netreba, so slniečkármi, ktorí tu chcú rozdávať ich deti homosexuálom, s diablom Hlinom, ktorý im nadáva do úchylákov, s Kiskovcami, ktorí sú platenými poskokomi Sorosa… Áno toto im stačí a zrazu vidia svetlo na konci tunela. Presne to svetlo, ktoré tam už je 30 rokov a stále je pre nich tak ďaleko. A pre toto svetlo možno nevidia, kto im to svetlo zapálil rovno pred očami.

Nie sú to žiadni fašisti, sú to ľudia, ktorí to s nimi myslia vážne a doprajú im tú toľko očakávanú zmenu. Nie sú to tí istí, ktorí tu už štyri roky sedia v parlamente a nič pre nich nespravili. Nie sú to ani tí istí, ktorí si užívajú poslanecké platy a veselo hlasujú spolu tými, proti ktorým teraz bojujú. Však kto iný ako SMER alebo SNS sú tí, ktorí môžu za ich beznádej? A presne títo sklamaní voliči Kotlebu teraz kráčajú priamo do náruče Ficovho SMERu, aby spolu mohli vládnuť, kradnúť a kryť si navzájom chrbát ako to už toľko krát za posledné 4 roky spolu ukázali. A preto pýtam sa Vás sklamaní voliči ĽSNS, bude sa Vám páčiť keď Vás toto sklamanie privedie rovno do náruče Fica a jeho bábky Pellegríniho? Možno Vám to je jedno, lebo ako povedal jeden z Vás odchédzajúci z mítingu v Slovenskej Ľupči “Veď môžem sa pomýliť, keď ich budem voliť, keď som sa už pomýlil toľko krát za posledných 25 rokov, prečo by som sa nemohol pomýliť aj teraz? Veď mne je to už jedno!” Nuž nám to jedno veru nie je!

Fašizmus je veľmi smutná história celej Európy. Bol to režim, ktorý sa tiež začal rozvíjať na sklamaní vtedajších ľudí a nikto ani len netušil kam až to môže zájsť. Je to presne 75 rokov od kedy naši prastarí rodičia vyhrali nad touto krutou propagandou neznášanlivosti. Nenechajme sa oslepiť svetlom na konci tunela a nezabudnime ako táto propaganda znova naberá v tichosti na sile.

Áno Kotlebovci sú stále tí istí fašisti len nás oslepujú svetlom falošnej nádeje na lepšiu zmenu.

Teraz najčítanejšie

Martin Hanes

Som rodený Banskobystričan, podnikateľ, vášnivý športovec a dlhodobo sa zaujímam o politiku a spoločenské témy. Od roku 2018 sa aktívne angažujem v politike, ako člen Progresívneho Slovenska a v komunálnych voľbách 2022 kandidujem za Progresívne Slovensko v spoločnej koalícií podporujúcej na primátroku Banskej Bystrice Dianu Javorčíkovú a za predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Ondreja Luntera. Na tomto blogu prezentujem svoje myšlienky a názory, ktoré sa nemusia vždy zhodovať s oficiálnym stanoviskom hnutia.