Denník N

Kupujte banány, kým vám ich Kotlebovci nezakážu!

Tento text je jednoduchý prehľad argumentačnej logiky používanej stranou ĽSNS, nie je pokusom o ekonomickú analýzu a porovnávanie dát, lebo kto chce, ten si čísla dohľadá, kto nechce, ten číslam neuverí.

V Decembri sa mi dostali do schránky Noviny Ľudovej strany Naše Slovensko. Keď som ich chytil do ruky, ozvali sa vo mne dva hlasy. Jeden hovoril, „zahoď ich do koša!“ a ten druhý, „tak si ich zober domov!“ Keďže si rád robím všeobecný prehľad a nechcem byť zatvorený vo svojej bubline, poslúchol som druhý hlas a doma som si ich viackrát pozorne prečítal.

Bližšie som sa však zastavil na strane s názvom Kam miznú miliardy zo štátu, aby som zistil, kam teda vlastne tie naše miliardy miznú a čo s tým Kotlebovci urobia.

4,5 miliardy Eur – Dovoz potravín zo zahraničia

Hm, tak po prvé, kto platí tie uvedené 4,5 miliardy ročne? To platí štát, či spotrebiteľ, ktorý si tieto potraviny kupuje? Čiže čo to má spoločné s nejakými opatreniami na ušetrenie peňazí? Ako ušetríme tých 4,5 miliardy Eur? Zastavíme dovoz potravín, ktoré sa na Slovensku nepestujú? Zastavíme dovoz banánov, pomarančov, citrónov? A necháme potom na oplátku zastaviť vývoz našich produktov? Čo týmto článkom vlastne chceli Kotlebovci povedať?

1,6 miliardy Eur – Nákup stíhačiek

Tak neviem, ako chcú na tom ušetriť, keďže kontrakt na nákup už bol podpísaný. Je tu síce uvedená suma za nákup stíhačiek, už tu však nie je suma, za ktorú by kúpili nedefinované „moderné ruské komplexy protivzdušnej obrany“. No asi je hlavné, že sú ruské, nie americké.

2,5 miliardy Eur – Vratky DPH

Nejdem overovať, odkiaľ je čerpaná táto suma a z akého roku, ale vyriešiť podvody na vratkách DPH zrušením DPH, bez akéhokoľvek náznaku náhrady za výpadok príjmov z DPH do štátneho rozpočtu, ukazuje obraz o relevantnosti politických sľubov ĽSNS.

1 miliarda Eur – Poplatok do EÚ

Tu snáď už ani netreba nikomu vysvetľovať, že toto je iba výsmechom Kotlebovcov svojim voličom. Toto si ani nezaslúži oponentúru, alebo nejaké čísla. Každému je jasné, že celkovo do rozpočtu EÚ prispievame menej, ako z neho dostávame. Kotlebovci by teda takto obrali občanov Slovenska o obrovské množstvo financií a urobili z nás oveľa chudobnejšiu krajinu.

No a nakoniec teda ešte zoštátnime strategické podniky. Samozrejme, určite za naše peniaze.

Na ďalšej strane už sľubujú, že postavia štátne byty. Veď je to pekné. A dokonca aj tu dajú prácu nielen „bielym“, ale aj „Cigánom“. No nie sú úžasní? Stavať budú všetci nezamestnaní. Cukrári, poštári, kozmetičky. Pekne s lopatou, s kelňou, krompáčom. A dvojizbový byt si kúpime za 15-tisíc Eur. To nám bude sveta žiť. Nie ako teraz, keď nás vraj banky bez váhania vyhadzujú na ulicu, hneď ako sa chvíľu omeškáme so splátkou hypotéky.

A na túto bytovú výstavbu získajú peniaze odkiaľ? No predsa z predchádzajúcej strany, kde tak obratne vymenúvajú, kam miznú naše peniaze.

 

Narábanie s číslami teda Kotlebovcom veľmi nejde, zato narábanie s emóciami im ide veľmi dobre.

Takže ak niektorí popierate ideológiu, na ktorej ĽSNS vznikla a nečítate programy politických strán,  skúste si aspoň prečítať, čo vám píšu vo svojich straníckych novinách a porozmýšľať bez emócií, akú to má výpovednú hodnotu. Skúste to, kým vás Kotlebovci neoberú o peniaze, o ktoré Smer ešte nestihol, kým vás nedonútia robiť to, čo nechcete, kým vám nezakážu banány.

PS: To s tými banánmi nie je myslené vážne, je to iba narážka na známy billboard ĽSNS o zakázaní Vianoc, tak dúfam, že tento blog dočítal niekto aj do konca.

Som zakladajúcim členom hnutia Progresívne Slovensko a nakladať mi môžete TU

 

Teraz najčítanejšie

Peter Koupil

„Učiť sa nevidieť seba je nutné, aby sme mohli vidieť mnoho vecí.“ Friedrich Nietzsche