Denník N

Bulvárna diskusia v kvalitnom médiu

Pozerali ste prvú predvolebnú diskusiu Denníka N? Nie? O nič ste neprišli. Bulvárna diskusia na úrovní Nového Času, nehodná Denníka N. Riešili sa fleky, ministri, Fico, Kotleba či Kollár. Program? 0 otázok. Sľúbené otázky od divákov ignorované. Verme, že táto prvá predvolebná diskusia Denníka N bola zároveň aj tou najhoršou.

Máme za sebou sviatky, kedy sme si oddýchli v kruhu najbližších. Nový Rok sme oslávili a ani sme sa nenazdali, o chvíľu tu máme druhú polovicu januára. Do kľúčových parlamentných volieb nám ostáva 6 týždňov a kampane politických strán a subjektov sú v plnom prúde. Denník N sa preto rozhodol svojim čitateľom priniesť prvú predvolebnú debatu. Ako ukazujú aj reakcie na Facebooku, veľká väčšina z nás očakávala plnohodnotnú politickú diskusiu, kde sa bude riešiť školstvo, zdravotníctvo či systémove zmeny. Že sa aspoň čo to dozvieme o programových prioritách jednotlivých strán prítomných lídrov. Moderátor, ktorý viedol diskusiu, sa ale rozhodol inak.

Diskusia vo veľmi bulvárnom duchu

Človek má od konkrétneho média určité očakávania. Taký Nový Čas je ťažký bulvár a v ich diskusiách človek očakáva, že pôjdu po konfliktoch, osobných animozitách a rozličných sporoch. Podstatné nie je to, čo je v politike dôležité. Podstatné je pre nich to, čo im prinesie čo najviac preklikov a euríčiek. Úplne iné očakávania má človek od média typu Denník N. Denník si ja a tisíce ďalších predplácame pre ich kvalitnú a vecnú žurnalistiku. Tak v domácej ako aj v zahraničnej politike. Osobne sa mi veľmi páčia aj ich kvalitné rozhovory.

Túto diskusiu moderoval Dušan Mikušovič. Pri čítaní jednotlivých článkov na Denníku N málokedy riešim, kto daný článok napísal. Verím tomuto médiu a tak nepochybujem, že by tam majú kvalitných ľudí. Preto ani nepochybujem, že Dušan Mikušovič je kvalitný novinár, ktorý verejný diskurz zbytočne nebulvarizuje. Preto som aj očakával, že je v zásade jedno, kto bude prvú predvolebnú diskusia Denníka N moderovať.

Pevne verím, že som sa mýlil

Verím, že som sa mýlil. Moderátor totiž celú debatu viedol vo veľmi bulvárnom duchu a k žiadnej programovej priorite (ani nepriorite) sme sa nedostali. Namiesto toho sa debata točila okolo neprítomného Kollára, Fica či Kotlebu. Minimálne polhodina bola venovaná „flekom“. Kto bude minister toho, kto bude minister hentoho. Povedzte meno na generálneho prokurátora a ďalšie podobné pozície.

A to bola ešte tá lepšia časť otázok. V horšom prípade sa po 150x krát otvorili stretnutia Kočnera so Sulíkom, nešťastne útočné vety jeden na druhého, ktoré by bolo ideálne nevyťahovať a ak, tak záchodovým zvonom. Sledujúci strácali trpezlivosť a Nku odkazovali, že moderátor je strašný a vedie diskusiu veľmi zle. Ja som ho však stále úplne nezatracoval. Veď v skupine predplatiteľov pán Mikušovič ľudí vyzval, aby písali otázky, z ktorých najlepšie do diskusie vyberie.

Ľudia sa pýtali na enviromentálne riešenia jednotlivých strán, 3 najväčšie problémy Slovenska a aké riešenia na ne strany ponúkajú, programové riešenia v doprave, sociálne opatrenia, mýtny systém, bilboardy a vizuálny smog či generačnú chudobu. Žiaľ, ani k týmto otázkam neprišlo. Namiesto toho sa 20-minút diskutovalo o Kotlebovi, kde sa ešte lídri mierne pohádali a na záver ešte jeden bonus, ktorý prinášam v závere tohto blogu.

Prečo Kotleba rastie? Poďme sa o tom baviť

Ostaňme ale ešte pri tom Kotlebovi. Netvrdím, že by sme mu nemali venovať žiadnu pozornosť. Tu bol veľmi trefný Alojz Hlina, ktorý horlivo rozprával o osobných skúsenostiach s jeho voličmi a že sme si už tak porazenecky zvykli na jeho vysokú podporu. V tomto prípade nekritizujem to, že sa diskusia viedla aj týmto smerom. Kritizujem to, že sa debata ani sekundu nevenovala programom jednotlivých strán.

Veď čo je dôležitejšie ako to, čo jednotlivé strany ponúkajú? Azda osobné animozity lídrov či rozdeľovanie flekov 6 týždňov pred voľbami?! Ako môžeme chcieť od ľudí, aby čítali programy? Alebo sa aspoň zaujímali o programové priority strán a hnutí? Keď nezaujímajú ani kvalitných novinárov a naopak pomáhajú k bulvarizácii politiky?

Áno, Marián Kotleba a jeho neonacistickí kumpáni rastú a sú už mainstreamom v slovenskej politike. Myslím si však, že Kotlebovcom pomáha aj bulvarizácia politických debát. Kotlebovi pomáha aj to, že sa namiesto programových priorít a tomu skutočne dôležitému venujeme osobným animozitám a rozdeľovaniu flekov týždne pred voľbami.

Vtip na záver…

Do poslednej chvíle som čakal, že predsa len sa moderátor dostane aj k racionálnym otázkam a zachráni to aspoň dvoma, troma otázkami zo skupiny na Facebooku. Nestalo sa tak. Namiesto toho prišla „vtipná“ záverečná rubrika. Moderátor vyzval jednotlivých lídrov, aby povedali nejaký vtip o sebe. Okomentoval som to nasledovne :

Takmer každý v diskusii k debate : PROGRAM, PROGRAM!
Nobody, literally nobody : Spýtaj sa na vtipy!

Moderátor : Povedzte vtip o sebe!

Keď treba chváliť, chváľme. Keď treba kritizovať, kritizujme. Kultivujeme tým spoločenský a politický diskurz. Tento blog ukončím jedným veľmi trefným komentárom, ktorý sa objavil v diskusii počas predmetnej debaty :

„Dlho som nerozumel termínu bratislavská kaviareň. Teraz som pochopil. Namiesto vízii pre spoločnosť sa riešia len fleky a kuloárne reči…“

 

 

Teraz najčítanejšie