Denník N

Manipulácia ohľadne utečencov v Nemecku alebo akurát hrubá nevyváženosť v informovaní zo študenského výletu v Passau?

Vypočul som si minule podcast o imigrácii, kde vystupovali učiteľ žurnalistiky a zároveň projektový koordinátor v Lige za ľudské práva (HRL) a jeho dve študentky žurnalistiky Kristína a Lucia.

Rozhovor o výlete do Passau moderovala Zuzana Števulová, právnička a bývalá riaditeľka Ligy za ľudské práva (HRL), kandidátka koalície PS/Spolu a expertka Progresívneho Slovenska na právo a spravodlivosť.

A) Vyváženosť rozhovoru je daná výberom hostí.
Je to niečo ako hrať futbalový zápas na domácom ihrisku a za rozhodcu vybrať skalného fanúšika domáceho klubu. Ale dobre. Každý si môže robiť podcasty, aké chce. Potom ale nikto nemôže očakávať objektivitu. Preto tento blog na dokreslenie situácie z Nemecka. Alebo inak: To čo vám dobrý ujo policajt nepovie, keď vás vidí prvýkrát v živote.

Témou rozhovoru bolo de facto zistiť, či je imigráciau utečencov (konkrétne v Nemecku) naozaj problém, ako o tom ´´ na Slovensku píšu konšpiračné weby´´. Študentkám de facto vyšlo, že to žiadny problém nie je a akurát na Slovensku to nechápeme.
Ale k faktom. B)

Začalo to neobjektivitou pri výbere mesta. Študentky najprv nemali potuchu o tom, prečo bolo vybrané mesto Passau a neskôr uvádzali, že asi preto, lebo tam sa problém podaril najlepšie vyriešiť… Doporučujem preto nabudúce vybrať tiež čiste náhodne napr. taký Chemnitz alebo Drážďany, aby si trošku poopravili jednostranný názor. Bavorsko a Sasko sú mierne odlišné spolkové krajiny s mierne odlišnou históriou. Bolo by preto nabudúce dobré nezovšeobecňovať, ale popísať v priemere celkom odlišný názor na imigráciu v bývalom západnom a východnom Nemecku.

Bolo by dobré pre objektivitu tiež spomenúť, že imigrácia u utečencov je tak v pohode, že na vnútorných hraniciach medzi Nemeckom a Rakúskom prakticky prebiehajú colné kontroly. Tie mali byť dočasné, ale trvajú dodnes a trvá to roky. Je možné, že do Passau cestovali študentky vlakom a nevšimli si to. Tak nebudúce poprosím autom.

Možno si študentky nevšimli, pretože neboli na vianočných trhoch, že sú pred vstupmi na trhy betónové zábrany (medzičasom po rokoch obyté drevom hrajúc na krajší efekt alebo ako betónové jedličky), tak, aby tam teroristi nemohli voľne prechádzať na nákladných autách. Tak ako to jeden urobil v Nemecku v Berlíne.

Bolo by dobré povedať, že sa začína ako fakt brať to, že teroristické útoky na západe nepáchajú vždy priamo utečenci, ale často ich pravdepodobne realitou imigranta/utečenca frustrované dospelé deti, ktoré sa v malom percente radikalizujú. Viď napr. útoky vo Francúzsku. Iné násilie, ako to zo Silvestra 2015/2016,keď nik nezomrie, je potom často ťažké vyšetrovať.
Možno si študentky nevšimli, že situácia sa v Nemecku vzhľadom na hore uvedené vyhrotila tak, že posilnil extrém (AfD má podľa toho, v ktorých voľbách, a v ktorej spolkovej krajine miestami volebný zisk do 20-25% ) a tým trpia medzičasom zas skupiny, ktoré to v Nemecku nikdy ľahké nemali. Napr. Židia. Štandardom sa stáva (každopádne od útoku na židovskú synagógu v Halle), že židovské synagógy bývajú strážené kamerami a policajtami.
S tým súvisí, že policajné zložky už nestíhajú monitorovať všetky typy extrému. Či už islamistický alebo pravicový.

To súvisí s tým, prečo sa paradoxne ozývajú skupiny imigrantov, ktorí už napr. ako Rusi žijú roky rokúce v Nemecku. Pretože sa neprávom cítia byť hádzaní s utečencami s islamským náboženstvom do jedného vreca, resp. sa ozývajú sociálne slabšie skupiny, ktoré musia na vyhrotenom nízkopríjmovom pracovnom a bytovom trhu priamo čeliť konkurencii imigrantov. Takže nie preto, že vedia po rusky.

Možno sa študentky nedozvedeli, že v Bavorsku bola založená pohraničná polícia, ktorej úlohou je okrem iného hľadať po Bavorsku, hlavne v oblasti hraníc, nelegálnych migrantov. Čo je mimochodom sporné aj v Bavorsku a je predmetom súdneho sporu.

Možno sa študentky nedozvedeli, že bavorská a nemecká vláda vláda od začiatku imigračnej krízy stále sprísňuje svoje zákony týkajúce sa žiadania o azyl, pretože v Nemecku začína byť väčšinový názor, že imigrácie je napriek demografii priveľa.
Možno preto, že systém kontroly je stále ešte iba fraškou, o čom svedčí napr. fakt, že šéf jedného libanonský gangu, v Nemecku viackrát odsúdený, si potom, čo bol z Nemecka vyhostený na drzovku požiadal o štyri mesiaca o azyl (v roku 2019 ) v Nemecku zas. To by sa už vraj medzičasom do budúcna nemalo stávať, ale o niečom to vypovedá…
Možno sa študentky nedozvedeli, že nádeje sa nepotvrdili a utečenci neboli tak kvalifikovaní pre pracovný trh, ako by si nemecká kanzelárka Merkel želala a ich veľká časť skončila v sociálnom systéme Nemecka (35% je zamestnaných). Za to číslo by som ruku do ohňa nedal. Aby sa nepoškodila štatistika, nie každý utečenec, ktorý reálne nepracuje je hneď v štatistike nezamestnaní.

Nemecko sa bráni migrácii, ako sa dá. Keby to tak nebolo. Neboli by sme svedkami toho, ako bol v lete problém prebrať azylantov z lodí, ktoré utečencov zachraňovali v Stredozemnom mori.
Takže Lucia a Kristína, ÓÓÓ Imigrácia a azylová politika u utečencov je v Nemecku problém a bude. Asi vám ale niekto nechcel brať vaše ilúzie, preto som to musel urobiť ja. Gradient medzi chudobnými krajinami, resp. krajinami vo vojne a vyspelou Európou trvá a bude narastať. To, že na Slovensku ešte priamo nečelíme tomuto problému, by nás (vás) nemalo oprávňovať tento problém bagatelizovať. O to viac, keď morálna dilema medzi tým, ako umožniť všetkým ľudom žiť v mieri a prosperite a reálne možnosti to tak urobiť pri veľkom počte utečencov, nie je vyriešená.
Aj takéto vaše nevyvážené rozhovory/podcasty prispievajú k rastu extrémizmu ala Kotleba. A extremizmus je ´´íba´´ prehnaná reakcia na reálny problém. Môj článok sa nesnažil byť vyvážený, ale vyvažovať nevyváženosť vášho podcastu.

PS vetu ´´Wir schaffen das´´ radšej v Nemecku nepoužívajte. Má medzičasom skôr ironický podtón.

Dovolil som si ešte doplniť pár linkov z bežných nemeckých webov. Nie, nie sú to konšpiračné weby, nemusíte mať strach. Píšu tam o hore uvedenom.


https://www.mdr.de/nachrichten/politik/regional/terror-anschlag-synagoge-halle-folgen-100.html


https://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/migration-cdu-spitze-lehnt-vorstoss-der-werteunion-zu-bootsfluechtlingen-ab/25238436.html?ticket=ST-1754995-0G0qMagkeIO1oFwI2zo6-ap1


https://www.mdr.de/sachsen/politik/wahlen/europawahl-kommunalwahlen-sachsen-ueberblick-100.html


https://www.br.de/nachrichten/bayern/gruene-klagen-gegen-bayerische-grenzpolizei,RPIpu4L

Teraz najčítanejšie