Denník N

Berme to osobne.

Snažím sa napísať niečo motivujúce, nie je to vôbec ľahké. Neustále mi vecný tón narušujú informácie z práve prebiehajúceho vyšetrovania dvojnásobnej vraždy. Opakujem si, že musím byť konkrétna, napísať, čo chcem zmeniť, čo sú moje priority.
Celé vnútro sa však bráni a kričí: ide o všetko, sú to zlomové voľby, ľudí by malo zaujímať ako sa to celé naozaj musí zmeniť. Treba, aby ich prišlo k voľbám čo najviac. Emócia urgentnosti mi zabraňuje ostať vecnou a pátosu je zrejme až príliš. Vydržte to, k vecnosti sa ešte dostaneme.

O pár týždňov si každý Slovák  bude môcť slobodne zvoliť niekoho, kto bude spravovať krajinu, v ktorej žije, podľa jeho predstavy.

Dôležité je slovo SLOBODNE. Sme slobodní! Slobodní vo výbere, slobodní vo voľbe. Mať možnosť slobodne kandidovať a slobodne si vyberať komu dáme dôveru, dáva nášmu hlasu neuveriteľnú silu. Slobodné voľby sú jediný spôsob, kedy má náš hlas rovnakú váhu bez rozdielu.  Vo voľbách sme si rovní. Akékoľvek riešenia uznávame, akékoľvek si vyberieme, slobodná voľba je úžasná vec.

Prečo vás môžem požiadať, aby ste ma volili?

Lebo chcem byť vaším hlasom. Hlasom osemročného dievčaťa, ktorému sa slzy kotúľali po tvári, pri temných zvukoch tankov vchádzajúcich do okupovanej Bratislavy. Hlasom dievčaťa, ktoré hltalo pašovanú literatúru a ktoré s dôverou v Boha kráčalo na vianočné zakázané ranné roráty prekonávajúc strach z tmy. Hlasom tínedžerky, ktorá snívala, že sa raz stane slávnou gymnastkou ako Viera Čáslavská. Hlasom gymnazistky, ktorá hltala ostrov slobody na Gymnáziu Jura Hronca v Bratislave. Hlasom maturantky, ktorá po dosiahnutí plnoletosti okamžite vyrazila do sveta, aby sa pokúsila utíšiť svoj nekonečný smäd po poznávaní sveta za ostnatými drôtmi. Hlasom študentky architektúry, ktorá sa zamilovala do záchrany starých domov a slovenskej histórie. Hlasom matky, ktorá snívala o veľkej šťastnej rodine a tento sen sa jej naplnil vrchovato. Hlasom bojovníčky o nové Slovensko po páde totality, hlasom aktérky rodiaceho sa neziskového sveta. Hlasom cestovateľky po regiónoch, kde objavovala a oceňovala stovky nádherných ľudí, ktorí zasvätili svoj život pomoci deťom. Hlasom spoluautorky Výzvy k ľudskosti v čase, keď umierali na hraniciach neznámi úbohí pútnici, utekajúci pred vojnou. Hlasom komunálnej političky, ktorá opustila svoju prácu, aby vás mohla počúvať a posúvať neriešené problémy k riešeniam. Hlasom tvrdohlavej rebelky, ktorá nedopustila, aby mohlo byť vaše mesto vyvlastnené tými, ktorí majú peniaze. Hlasom poslankyne, ktorá chce dosiahnuť, aby sme si vedeli a mohli pomáhať navzájom. Aby sme boli citliví a solidárni a zachytili aj tie najtichšie volania o pomoc.

Hlasom zrelej ženy, ktorá stále verí, že Spolu máme na to, aby sme vydali zo seba to najlepšie, spojili sa pre spoločné dobro napriek odlišnostiam a ukázali ešte pred voľbami, že to je naozaj možné. Hlasom občianky, ktorá protestuje na námestiach a podpisuje alebo iniciuje petície. Hlas upozorňujúci na postupnú nebezpečnú stratu historickej pamäte.

Prečo vás môžem požiadať, aby ste ma volili?

Dôverujem vám, že sa rozhodnete správne. Vy dôverujte mne, že vás nesklamem. Budúcnosť tejto krajiny je v rukách každého jedného voliča. Nie v rukách pozorovateľov, ktorí nikomu už neveria, ale v rukách účastníkov volieb – len tak môže demokracia fungovať, len využitie každého slobodného hlasu pohne našu krajinu vpred.

„Hlasovanie nie je len naše právo, je to naša moc.“ Loung Ung

 

Teraz najčítanejšie

Lucia Štasselová

Od roku 2014 pôsobím v komunálnej politike, som poslankyňa v Ružinove aj v hlavnom meste za Ružinov. V roku 2018 som bola druhýkrát zvolená do mestského zastupiteľstva Bratislavy, stala som sa viceprimátorkou hlavného mesta Bratislava, pre oblasť sociálnych vecí a rozvoj dostupného nájomného bývania. Som tiež členka predsedníctva Slovenského centra fundraisingu.  Spoluiniciovala som založenie Kolégia pamäti národa pri občianskom združení Post Bellum. Spoluzakladala som Nadáciu pre deti Slovenska, projekt Hodina deťom. Som vydatá, manžel je riaditeľom Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave,  máme spolu 5 detí a jedenásť vnúčat.