Denník N

Čo zmôže dobrovoľník alebo Žijem vedu v roku 2019

Žijemvedu tím na konferencii Žijem vedu naživo 2019
Žijemvedu tím na konferencii Žijem vedu naživo 2019

Rok 2019 bol pre Žijem vedu veľmi rušný. Do mnohých aktivít sme sa pustili po prvýkrát. Čo všetko sa nám podarilo?

Pamätáte si, ako sme niekedy na základnej škole mali za úlohu urobiť “dobrý skutok”?  Dokonca si myslím, že sme sa aj učili, čo to vlastne je. Ja si ako príklady z učebnice pamätám “previezť slepca cez prechod” alebo “pomôcť babičke s nákupom”.

Dobrý skutok –  teda niečo z čoho nemáte nič …okrem dobrého pocitu.

Kedy ste naposledy urobili dobrý skutok vy?

Neviem, či sa to stále vyučuje, ale veľakrát mi tieto príklady napadnú, keď rozjímam o tom, prečo vlastne dobrovoľníctvo na Slovensku nie je až také populárne ako napr. v USA. Myslím si, že dobrovoľníctvo v akejkoľvek podobe je dobrý skutok. V rámci Žijem vedu je momentálne aktívnych 12 dobrovoľníkov.

A v tomto blogu by som rada zosumarizovala aspoň v krátkosti, čo sa týmto 12 ľuďom podarilo za minulý rok.

  • Podarilo sa nám získať 2 veľké granty : jeden od Nadácie ESET (5000 eur) a jeden od Nadácie EPH (5000 eur). Ďakujeme :)
  • Naši ambasádori zorganizovali viaceré stretnutia slovenských vedcov pôsobiacich všelikde po svete

    Stretnutia slovenských vedcov na podujatiach organizovaných ŽV ambasádormi (v Helsinkách a v Štokholme spoločne s iniciatívou Czexpats in Science))
  • Mali sme stánok na Pohode 2019 s množstvom aktivít pre účastníkov festivalu

    Žijemvedu na Pohoda Festivale 2019
  • Aktívne sme sa zúčastnili Európskej noci výskumníkov

    Stánok Žijemvedu v rámci Európskej noci výskumníkov 2019
  • Zorganizovali sme ocenenie pre PhD študentov Zvedavec roka, ktorého sa zúčastnilo 17 PhD študentov z rôznych odborov a z celého Slovenska. Ich príspevky nájdete tu: Zvedavec roka 2019 (mimochodom, minulý rok sa nám na ocenenie Zvedavec roka podarilo vyzbierať 1000 eur, tohto roku sme rozdali ceny za dokopy 5000 eur vďaka Nadácii EPH a sponzorovi Róbertovi Mistríkovi)
  • A na záver roka sme už tradične zorganizovali konferenciu Žijem vedu naživo. Toto je jedna z  našich časovo najnáročnejších aktivít a zahŕňa prípravu celého podujatia od zháňania miestnosti, rečníkov a kateringu po úplne všetko ostatné. Hlavným cieľom tohtoročného podujatia bolo šírenie entuziazmu a motivácie, diskusia o etike vo vede a príčinách odlivu mozgov, ako i podnietenie hlbšej spolupráce vedcov. Konferencia s počtom 140 účastníkov prekonala predchádzajúce ročníky, živý prenos na našom youtube kanáli sledovalo ďalších 25 ľudí. Program bol zložený z 9 inšpiratívnych a podnetných prednášok (bude možné si ich čoskoro vypočuť aj na našom youtube kanáli: Youtube kanál Žijem vedu) a prezentácie rôznych, na vedu orientovaných iniciatív. Okrem toho sme oficiálne vyhlásili víťazov esejistickej súťaže a Zvedavca roka 2019 a udelili dve špeciálne ceny pre autorov videí, cenu Žijem vedu adminov a cenu účastníkov Žijem vedu naživo 2019. Po ukončení programu časť účastníkov pokračovala neoficiálnou diskusiou v neformálnom prostredí.

Možno to nie je veľa… a možno áno :)

Blížia sa voľby a prechádzajúc volebné programy strán so zameraním na vedu a vzdelanie, som narazila na zmienku o tom, že by bolo dobré vytvoriť online portál pre vedcov zo Slovenska pôsobiacich v zahraničí. Nuž jeden z takýchto portálov už existuje a volá sa www.zijemvedu.sk. A okrem vedcov pôsobiacich v zahraničí spájame aj vedcov u nás doma.

Preto vám ďakujeme, že ste s nami!

A ak by ste radi robili dobré skutky zamerané na pomoc slovenskej vede a túžite pridať sa k našim dobrovoľníkom (alebo k Žijem vedu ambasádorom https://zijemvedu.sk/members/zv-ambasadori/) napíšte nám na [email protected].

Tešíme sa na rok 2020 :)

Dominika Fričová

(za celý tím žijem vedu: Marek Bartošovič, Lucia Bialešová, Martina Dekanová, Zuzana Hrabovská, Dominika Hroššová, Viera Kováčová, Jana Laláková, Peter Maňo, Marek Šebesta, Evina Tvrdá)

Teraz najčítanejšie

Žijem vedu

Žijem Vedu je platforma, ktorá dáva priestor všetkým slovenským vedkyniam a vedcom prispieť k napredovaniu vedy na Slovensku.