Denník N

(Ne)štandardný politik Marián Kotleba aneb prečo nevoliť ĽSNS z iných dôvodov ako tých, že sú fašisti

Racionálne zmýšľajúci človek nebude voliť Mariána Kotlebu už len kvôli faktu, že je to rasista. Byť ale rasistom je a aj bolo na Slovensku vždy trocha v móde a tak to mnohí ľudia prehliadajú. Preto sa pokúsim zhrnúť politickú kariéru Mariána Kotlebu a dokázať, že nie je určite jedinou pravou opozíciou.

Politická kariéra barového vyhadzovača a občasného učiteľa začala župnými voľbami v roku 2013. Marián Kotleba sa zrejme aj pomocou Róberta Fica dostal na úrad BBSK. Zrejme hlavne vďaka výroku, že proti Kotlebovi by vyhralo aj vrece zemiakov. Nuž pravdu nemal. Marián Kotleba sa postavil na čelo župy a začal robiť tú jedinú správnu politiku.

 

Rodina a priatelia v celom úrade

Marián Kotleba sľuboval, že zatočí s rodinkárstvom a korupciou. To sa ale nejako nepodarilo. Manželka Kotlebu dostala flek ako referentka pre oznamovanie protispoločenskej činnosti. Čo to znamenalo v praxi? Kotlebova drahá polovička mala odhaľovať korupciu na úrade a usvedčovať vlastných ľudí. Skúste hádať ako to dopadlo. Šéfom úradu sa stal Milan Uhrík, ktorý s týmto krajom nemal absolútne nič spoločné. Faux pas urobili všetci traja bratia, keď jeden z bratov, Martin, kúpil župné auto pod znaleckú cenu, vo výberovej komisii bol brat Marek a podpis dal tretí brat, župan Marián.

Dosadenie do funkcií ale najvyšší „vocca“ neurobil zadarmo. Za takúto službu museli jeho zamestnanci posielať 20% zo svojich výplat práve jemu. Aj takto vyzeral boj proti korupcii v réžii ĽSNS.

 

Župa prišla o 135 miliónov eur

Podľa Tomáša Smutného pre županovu neschopnosť prišiel kraj o takmer 135 miliónov eur, za ktoré by sa dalo opraviť vyše 800 kilometrov diaľnic a zrekonštruovať 35 nemocníc. Podľa Novej Generácie sú Kotlebove sľuby, že zatočí s korupciou, len ilúziou. „Banskobystrická regionálna správa ciest rozhoduje o viac ako 20 miliónoch eur. Pomer elektronických aukcií klesol z 80 na 12,5 percenta. Z pomerne transparentného rozhodovania urobil Kotleba netransparentnú džungľu“.

Dobrý hospodár Marián Kotleba.

Bagrista

Kotlebova strana sa po požiari na hrade Krásna Hôrka rozhodla vyhlásiť zbierku na bager, ktorý mal poslúžiť na „upratanie“ osady nachádzajúcej sa pod hradom. Prešiel ale už nejaký rôčik, dva a bager nikto stále nevidel. Marián Kotleba a aj zvyšok strany odmieta povedať koľko sa vyzbierali ľudia na bager a ani, či ho ľudia ešte niekedy uvidia. Neohrabaný podvod na vlastných voličoch vyšiel. Ktovie ako tie peniaze využili.

Bojovníci s korupciou podržali Kaliňáka

Kotlebovci sa dostali do parlamentu, kde taktiež išli zatočiť so štandardnými politikmi a korupciou. Keď však na to dostali šancu zmizli. Pri odvolávaní Róberta Kaliňáka z postu ministra vnútra za daňovú kauzu Baštrňák sa záhadne v sále nevyskytol ani jeden poslanec Ľudovej Strany Naše Slovensko. Išli asi radšej bojovať s kebabom.

Dohodli sa s Kočnerom?

„Som vybavil, že NS SR (Najvyšší súd Slovenskej republiky) pošle do p..e Čižnárovo podanie na zrušenie ich strany. Súd povie, že nie sú fašisti. Tak sú mi niečo dlžní. Vidím dopredu pár krokov,“ písal Kočner v Threeme Zsuzsovej. „Fico má nejaký plán. On nie je v tomto sprostý. Bude vládnuť bez Mosta. S tichou podporou Kotlebu,“ dodal v správe.
Hm… Čo na to povedať. V Kočnerovej komunikácii sa okrem najvyšších predstaviteľov štátu spomína aj ĽSNS. Boj proti štandardným politikom „voccovi“ ide asi veľmi dobre, stal sa jedným z nich, ak taký nebol vždy.

To, že je Marián Kotleba fašista, rasista a neviem, čo všetko je každému ihneď jasné. Je ale aj obrovský pokrytec, pretože jeho boj zostáva len na Facebooku a na pódiách. To by mali pochopiť hlavne jeho voliči, ktorí sú sklamaní zo súčasných politikov, čo je úplne pochopiteľné. Voliť ale úplne rovnakého politika už pochopiteľné nie je.

Teraz najčítanejšie