Denník N

Dnešné ráno v Bratislavskej mhd

Pred vystúpením na Hodžovom námestí som vpredu v trolejbuse linky č. 203 započul dvoch revízorov robiť nátlak na mladú dievčinu. Keby nemala lístok alebo by bola tá intervencia slušná, nič by som dnes nepísal. Ani jedno však nebolo pravdou.

Vráťme sa k priebehu situácie. Mladá dievčina, ako ju opísal jeden starší pán, si kúpila, asi v rannom zhone, lístok pomocou sms správy. Zo zvýšeného tónu revízorov a nevhodného nátlaku bolo rozumieť, že trolejbus odchádzal zo zastávky asi o 8:45. Ona mala prijať sms lístok až o 8:46. Vraj nastúpila zároveň s nimi, niekde na Palisádach.

Po prvé, áno, porušila pravidlo, ale je to naozaj tak vážne porušenie pravidiel aby ju to stálo 50 eurovú pokutu? Veď lístok mala, koľkí sú čo lístok nemajú? Mestský podnik by mal mať rozličný prístup k nedbalosti a rozličný prístup k čiernym pasažierom. Namiesto toho, revízori na ňu drzo a so zdvihnutým tónom robili nátlak slovami: prečítajte si obchodné podmienky alebo mhdčkou nechoďte! A toto sa deje v hlavnom meste v čase, keď je klimatická kríza a mhd sa snaží o viac cestujúcich.

Čo tak robiť kampane a napríklad pravidlo o sms lístku pred nastúpením do vozu mhd dať všade veľkým na zastávky a autobusy a pravidelne robiť osvetu? Veď sms lístok je drahší než ten bežný a málokto vie alebo to málokoho zaujíma, že platí potom o 10 minút dlhšie.

Pri zastaranýchm otrasných a neprehľadných automatoch, ktorým nerozumie ani Slovák/Slovenka, nie ešte cudzinec, s pomalým tlačením lístkov a málokde sa dá platiť kartou, je sms lístok často jediná možnosť alebo záchrana pred zložitou dopravnou situáciou v meste keď sa ponáhľate a trolejbus je už na zastávke.

Vráťme sa však k veci, lístok mala kúpený a 50€ pokuta za to, že ste si kúpili drahší sms lístok ale o minútu neskôr, je fakt trúfalosť mestského podniku! Napríklad v Paríži Vám dajú 5€ pokutu ak si neoznačíte kartu v mhd pri vstupe, čo slúži podniku pre štatistiku vyťaženosti spojov. Pokutu okolo 60€ Vám dajú len pri nezakúpení lístku.

Po druhé, revízori, i keď to majú ťažké, sa majú chovať slušne aj v tých najťažších podmienkach a zachovať chladnú hlavu. Tu sa stal pravý opak. Navyše, zadržiavali a obmedzovali na slobode človeka, ktorý chcel z autobusu vystúpiť. Revízori nemajú zo zákona právo zadržiavať a obmedzovať na slobode kohokoľvek.

Tú dievčinu tam držali napriek jej jasnej žiadosti vystúpiť z trolejbusu a dokonca zavreli dvere a odišli s ňou. Ešte pred tým som stihol vidieť ako sa rozplakala. Im bolo jedno, že konajú protizákonne a že dokonca spôsobujú ujmu osobe, ktorá sa nedopustila ani len priestupku.

Neobhajujem týmto ľudí, ktorí chodia na čierno a ani nie som proti pravidlám, ak sú dobre napísané a sú podložené na racionálnom základe, ale zákon je nad akékoľvek pravidlá a platí aj pre revízorov. Ak nemajú revízori upravené jednoznačné postavenie a postupy v zákone, tak je čas sa do toho pustiť. Nie je však možné ľubovoľne obmedzovať na slobode človeka ilegálne. Navyše len kvôli sms lístku zakúpenému o minútu neskôr.

Nakoniec, byť tou dievčinou zvážim podať trestné oznámenie na dotyčných revízorov mestského podniku alebo a mestský podnik.

Teraz najčítanejšie