Denník N

Belá Bugár nám ešte bude chýbať

Spojil sa so Smerom, vytiahol tretiu vetu a s Ficom to potiahol až do konca. Napriek tomu nám bude Belá Bugár ešte veľmi chýbať.

Poslancom a politikom je už neuveriteľných 30 rokov. Aj vďaka tomu toto meno pozná na Slovensku úplne každý. V 90 rokoch bojoval s mafiou, vďaka tomu mu na výstrahu vybuchol pod oknom granát. Vždy dopomohol k vzniku pravicovej vlády a bol zástupcom Maďarskej komunity v parlamente. Prišiel však rok 2016 a spojenie so stranou SMER. Spolu s Róbertom Ficom, Andrejom Dankom a zabudnutým Radom Procházkom vytvorili zlepenec s názvom hrádza proti extrémizmu. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vytiahol tretiu vetu a namiesto toho aby povalil vládu, tak dopomohol Smeru udržať sa pri moci.

Aj keď sme posielali Bugára za tieto kroky do teplých krajín, tak mala jeho strana v parlamente aj svetlé chvíľky. Lucia Žitňanská napríklad zabránila Kočnerovej opičke dostať sa do súdnej rady, za čo ju po zverejnení Threemy ospevovalo mnoho ľudí. Bugár zároveň so svojim klubom viackrát nepodporil návrhy z dielne SNS, za čo sme mu vďační.

Samozrejme, že tieto malé zrnká neospravedlňujú to, čo Most-híd urobil v roku 2016, no bude nám určite chýbať. Dlhodobo prieskumy ukazujú, že Bugár ani strana Maďarskej komunity v parlamente nebude. Môže sa teda po prvýkrát stať, že Maďarská menšina nebude mať svoje zastúpenie v parlamente. Zároveň ale vidíme, že opozícia vládu asi nevytvorí, jedine s podporou Kollára. Áno toho Kollára, ktorý sa vrelo kamarátil s ľuďmi, ktorí pravdepodobne hodili Bugárovi granát pod okná. Zároveň aj ten istý Kollár, ktorý vrelo privítal na Slovensku nacionalistickú političku Marine Le Penovú. Neviem ako vy, no v tomto prípade mi slovenský politický veterán bude chýbať a určite by som ho do vlády zobral radšej ako Borisa Kollára. Most bol vždy pro-európsky a zrejme nikdy nešíril na internete obľúbene hoaxy.

Bohužiaľ odvahu na to presviedčať ľudí aby volili Bugára nemám, ak by som si ale mal vybrať medzi Kollárom a Bugárom, tak nezaváham. Určite by priniesol do vlády väčšiu stabilitu, o ktorej tak rád celé 4 roky rozpráva.

Teraz najčítanejšie