Denník N

Recept kotlebovcov: náboje a vápenka

Že nemajú nič spoločné s fašizmom, sme sa už napočúvali do omrzenia. Ak je to pravda, ako vysvetlíte tento „vtipný“ dialóg, pán Kotleba?

Čo sa stalo v Nemeckej, je všeobecne známe. To, čo sa tu odohralo začiatkom januára 1945, nemožno nazvať inak ako ako zverstvom. Práve tu v závere vojny Nemci, za horlivej asistencie Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy, brutálne zavraždili viac ako dve desiatky účastníkov odboja a viac ako dve stovky rasovo prenasledovaných občanov, vrátane žien a malých detí. Obete, potom ako ich okradli o cennosti, strieľali do tyla a zhadzovali do plameňov pece na vápno. Popol spálených obetí následne vysypali do Hrona.

No a niečo podobné sa stalo témou dialógu kotlebovca Ľubomíra Strečanského a bývalého emigranta, neoľudáka, Jozefa Janeka.
Ľubomír v polemike s názorovými oponentmi v komentári „žartovne“ napísal: „Toľko hlupákov a tak málo nábojov.“ Janek kontroval: „Vapenky este nam ostali ked nabojov je malo.“

Určite tušíte, ako budú spomínaní, či Kotlebova strana reagovať. Buď budú zatĺkať, alebo bagatelizovať. Už sme si zvykli. Preto sa trochu pozrime na hasiča Ľubomíra Strečanského.

Nie je to jeho prvý úlet. V januári 2018, v súvislosti s tragickým osudom našich židovských spoluobčanov vyvezených do vyhladzovacích táborov, kde takmer všetci zahynuli, napísal: „Moj dedo vravel cim viac ich odvazaly dva krat tolko sa ich vratilo.“

Člen Kotlebovej ĽSNS, Strečanský, nie je v spomínanej branži žiadny nováčik, s nostalgiou spomína na Slovenskú pospolitosť

Oslavuje 14. marec a váži si prezidenta Jozefa Tisa.

Čo mu nebráni roniť slzy za tým, ako „sme sa chránili pred kapitalistickým besnením.

Či podobne ako Tisa, adorovať podplukovníka KGB, bývalého komunistu a ruského autokrata, Putina.

A zdieľať antisemitské hoaxy z konšpiračných stránok.

Jozef Janek, ktorý namiesto nábojov, cynicky ponúkal vápenku, je emigrant a neoľudák. Očividne si váži Jána „Svätopluka, Špirituála“ Sokola.

Je obdivovateľom vojnovej Slovenskej republiky.

Rovnako ako jej prezidenta Jozefa Tisa.

Vyroní slzu za kotlebovským historikom, ktorý musel odísť z ÚPN. Niet preto divu, že so Strečanským si rozumejú.

Ľudia ako Ľubomír Strečanský, sa k voľbám chystajú. A čo vy? Ak plánujete zostať doma, lebo „nemáte koho voliť,“ a pritom nemáte kladný vzťah k fašizmu či neonacizmu, spomeňte si na „náboje a vápenku.“ Nie vždy v minulosti zostalo len pri slovách.

Pre inšpiráciu, zopár záberov tých, ktorých sa podľa Strečanského a jeho kameraden, vrátilo viac ako ich odviezli.

Doplnené 19.1.2020

Dnešná reakcia pána hasiča – záchranára na jeho profile na tvrdé obvinenie Roberta Fratrica: „Fratric až ti bude horieť tak zavolaj Truban a Kisku. Radsej budeme hrať karty a keď havarujes tak tam skap.“

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.