Denník N

Spoločné priezvisko nemôžu mať všetky páry

Zdroj: Adobe Stock
Zdroj: Adobe Stock

Mať spoločné priezvisko je pre mnohých jeden zo spôsobov, ako zdôrazniť, že s partnerom či partnerkou patríme do spoločnej rodiny. Na Slovensku však majú túto výsadu iba tie páry, ktoré uzavreli manželstvo. Ostatní, či už ide o nezosobášené heterosexuálne páry alebo o páry rovnakého pohlavia, túto možnosť stále nemajú. A je jedno, ako dlho sú spolu, či koľko detí spolu vychovávajú. Spoločné priezvisko nemá len symbolický význam, ale má svoje výhody pri bežnom fungovaní. Ľudí s rovnakým priezviskom spoločnosť automaticky vníma ako rodinu.

Absurdná situácia, s ktorou som sa opakovane stretla pri poskytovaní právneho poradenstva pre páry rovnakého pohlavia, nastáva v prípade páru, ktorý žije v zahraničí a tam uzatvorí registrované partnerstvo alebo manželstvo a zároveň si zvolia aj spoločné priezvisko. V takomto prípade Slovensko odmieta zapísať ich spoločné priezvisko do slovenskej matriky. To prakticky znamená, že títo ľudia majú dve identity, jednu v zahraničí a jednu na Slovensku.

Čo je potrebné zmeniť?
✅ prijať inštitút životného partnerstva pre všetky páry
✅ zmeniť zákon o mene a priezvisku tak, aby sa možnosť zvoliť si spoločné priezvisko vzťahovala aj na tých, ktorí majú uzatvorené životné partnerstvo

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.