Denník N

5 vecí, ktoré ste nevedeli o reforme znižovania daní z dielne SaS

Skoro každá kandidujúca strana má v programe znižovanie daní a odvodov. Iba jedna strana však presne vie, ako tento cieľ dosiahnuť. Sloboda a Solidarita má v programe konkrétne riešenia, návod ako urobiť život na Slovensku lepším. Okrem rušenia množstva „malých“ daní je hlavnou reformou SaS na zníženie daní Odvodový bonus.

  1. Odvodový bonus znižuje dane a odvody o 1 000 000 000 eur a do peňaženiek prinesie ešte viac

Odvodový bonus sme navrhli tak, že na daniach a odvodoch vyberieme približne o 1 miliardu eur menej, ako sa vyberie dnes. To je skutočné zníženie daňovo odvodového zaťaženia.  Do peňaženiek pracujúcich však pritečie ešte viac, približne dvojnásobok, 2 miliardy eur. Dokážeme to tak, že celý daňovo – odvodový systém výrazne zjednodušíme, zrušíme možnosť legálnych únikov cez rôzne výnimky a každý bude platiť dane a odvody zo svojich skutočných príjmov.

  1. Odvodový bonus motivuje pracovať

Ak dnes začnete pracovať za nízku mzdu, štát vám ihneď zoberie niektoré dávky. Štát vás za vašu aktivitu potrestá. Niekedy sa vám vôbec neoplatí pracovať a z bludného kruhu chudoby sa neviete vyhrabať. Odvodový bonus (OB) tento stav zásadne mení. Každý dospelý má nárok základnú štátnu dávku vo výške životného minima, ktorá sa znižuje o 10 % jeho príjmov. Ak teda začnete pracovať, OB sa znižuje iba mierne a dávku vyplácame spolu so mzdou a nie namiesto mzdy ako v dnešnom systéme. Vďaka tomu sa zamestnajú aj ľudia z najslabších sociálnych skupín.

  1. Odvodový bonus je spravodlivý

Tých, ktorí chcú pracovať, ale nemôžu, lebo napríklad, v ich kraji je málo práce, odmení. Vyplatíme im Odvodový bonus už pri práci na čiastočný úväzok, na pár hodín týždenne. Tých, ktorí nepracujú lebo nechcú, naopak, potrestá. Ak odmietnu čo i len pomáhať v obci, budú mať nárok iba na jedno teplé jedlo denne. Nebudeme podporovať úmyselné žitie na sociálnych dávkach.

  1. Odvodový bonus prinesie viac pracovných miest

Ak dnes zamestnanec nevyprodukuje vyššiu hodnotu ako je hodnota minimálnej mzdy aj s odvodmi, zamestnávateľ ho nezamestná. Na zamestnanca by doplácal. Systém Odvodového bonusu to zmení, lebo pracujúci bude mať stále nárok na dávku skoro v plnej výške. Vďaka súčasnému vyplácaniu mzdy a dávky dostane zamestnanec rovnaké peniaze pri nižších nákladoch zamestnávateľa. Podnikatelia budú môcť vďaka tomu vytvárať nové pracovné miesta, ktoré si dovtedy na seba nezarobili, čo pomôže menej rozvinutým regiónom.

  1. Odvodový bonus výrazne podporuje mladé rodiny

Materskú, rodičovskú aj detské prídavky sme transformovali takým spôsobom, že výrazne podporujeme pracujúce rodiny. Materská bude celé tri roky v rovnakej výške a bude sa odvíjať od minulého príjmu. Žiadne iné podmienky pre získanie materskej nebudú existovať. Odvodový bonus sme nastavili tak, aby sme mladým rodinám do troch rokov veku dieťaťa vyplatili o 60 % viac peňazí ako v dnešnom systéme.

Systém Odvodového bonusu výrazne zjednoduší daňovo – odvodový systém. Zo všetkých svojich príjmov budete platiť 1 rovnú daň, 1 solidárny odvod a 1 zdravotný odvod.

Nič viac. To je Odvodový bonus. Aby sa na Slovensku oplatilo pracovať, podnikať a žiť.

Moje meno je Peter Cmorej a vo voľbách 2020 kandidujem za stranu Sloboda a Solidarita z miesta číslo 6 ako expert na Odvodový bonus a dôchodkový systém.

Teraz najčítanejšie

Peter Cmorej

Venujem sa najmä finančnej oblasti, dôchodkom, daniam a odvodom. Člen strany SaS a komunálny poslanec v Bratislave. A ešte sem tam vyvíjam softvér, radím s investíciami, či chránim spotrebiteľov ;) Viac na mojom LinkedIn.