Denník N

Europoslanec Uhrík, čistý fašizmus a návšteva slobodného mesta Londýn

Pred tým, ako začnem, len malá pripomienka k videám – ak sa nachádzate v inej krajine ako Slovensko, vzťahujú sa na Vás zákony tejto krajiny, čo sa týka audiovizuálneho záznamu, platí podobný scenár; to len malá rada pre začínajúcich dokumentaristov, ktorá Vás v budúcnosti ušetrí riešiť právne spory, prípadne platiť vysoké pokuty.

Premýšľal som, ako vlastne na toto ich dianie nazerať, priznám sa, že doteraz nemám riešenie, napriek tomu si urobíme krátku úvahu.

Budem vychádzať z videa našich cestovateľov a začnem obrazom pána Uhríka v Brixtone – údajnom gete, v ktorom stojí pán Uhrík pri autobusovej zastávke a kamera pomalým pohybom smeruje k ľudom nachádzajúcich sa na tejto ulici.

Všetko by mohlo byť v tejto sekvencii v poriadku, až na fašistický komentár, ktorý týchto neznámych ľudí, nepriamo alebo priamo, škatuľkuje k tzv. nepôvodným Britom. V obraze sa nachádzajú osoby, o ktorých vlastne nevieme nič, nie je vedený žiadny rozhovor, ktorý by nám mohol špecificky určiť, či sa jedná o občanov Británie, turistov, ľudí žijúcich na tomto mieste, iných občanov členských štátov a pod. Jednoducho povedané, zbabelým spôsobom sú točení neznámi ľudia a bez problémov zneužívaná ich ochrana súkromia.

Vo videu sa ani nedozvedáme, koho vlastne považuje pán Uhrík za tzv. pôvodných Britov (napríklad niektorí nacionalisti z radov Le Pen, charakterizujú pôvodných Francúzov k dvom predchádzajúcim generáciám, ak ste mali dedka a babku Francúzsku, môžete sa považovať za Francúza – samozrejme, je to bláznovstvo, ale má to pre  nich svoje historické opodstatnenie – vojna v Indočíne, v Alžírsku, strácanie kolónii a príchod iných kultúr do Francúzska po II sv. vojne k obnove krajiny).

Ďalej nedostávame zo sekvencii vo videu žiadne podstatné informácie ako len fašistický komentár osôb, ktorí ohovárajú národ, náboženstvo a nepriamo by sa dalo tvrdiť, že aj rasu.

Čo sa týka celkového videa, jedná sa znova o trápny pokus našich nevzdelaných cestovateľov, vyvolať strach a nenávisť v rámci špinavej politickej kampane. Každopádne Slovensku sa tieto nenávistné videá môžu v budúcnosti vypomstiť.

Ak si pozrieme novodobé prieskumy cez internet, tak väčšina mladých ľudí, ktorí sa zúčastňuje týchto prieskumov, sú zástancami našej milej strany. Domnievam sa, že títo mladí ľudia nemajú dostatok možností k sebarealizácii vo svojom živote.

Predsa, kto z detí a mládeže, venujúci sa štúdiu, športu, divadlu, fotografie, jazykom a iným aktivitám, by mal čas hodiny stráviť na internete alebo na sociálnych sieťach a pseudo-politicky sa angažovať.

Atentátnik z Halle v Nemecku, podľa nemeckých denníkov, ktoré urobili rozhovory s jeho rodičmi, sedával dennodenne za internetom a pozoroval konšpiračné weby. Nemci začali robiť potrebné opatrenia,  dokonca aj samotný najkonzervatívnejší minister vnútra Seehofer z CSU (Katolícko-sociálna únia ) sa ostro vyjadril aj k predstaviteľom AfD (Alternatíva pre Nemecko) pre šírenie nenávistných a konšpiračných správ.

Vyrastajú nám na Slovensku noví profesionálni mladí gardisti, je to naozaj lepšie ako profesionálni mladí hokejisti, futbalisti, tenisti, divadelníci, spisovatelia či vedci.

A bohužiaľ, vyrastajú nám aj noví moderní učitelia národa, alebo lepšie povedané –  Stratení nevzdelaní zbabelci fanatizujúci naše deti. Alebo vaše? 😊

Teraz najčítanejšie

Marek Racik

Naďalej by som rád žil v Slobodnej Európe, samozrejme, bolo by lepšie, ak by bola ešte slobodnejšia.