Denník N

Študenti medicíny ako obetný baránok

https://unsplash.com/photos/1K9T5YiZ2WU-unsplash
https://unsplash.com/photos/1K9T5YiZ2WU-unsplash

SMER si našiel svoj najnovší terč a už aj vypálil rakety na zdravotníctvo. Má to len jeden háčik – namiesto problémov trafili študentov medicíny.

Podľa najnovšieho opatrenia chcú totiž pokutovať absolventov lekárskych fakúlt, ktorí by svoju kariéru chceli odštartovať v zahraničí, sumou 55 tisíc eur. Jediným spôsobom, ktorým by sa pokute mohli vyhnúť, by bolo ostať rukojemníkmi slovenského zdravotníctva, pre ktoré by museli odpracovať prvých 10 rokov. Avšak toto pseudo-riešenie aktuálnych problémov nie je ničím iným, ako len ďalším drsným, diskriminačným a populistickým ťahom strany SMER.

Prečo sú teda študenti medicíny tí, ktorí sa dostali do centra pozornosti? Dôvodom je nedostatok lekárov na Slovensku, ktorý bolí najviac, bolí každého a hlavne bolí voličov SMERu dôchodkovom veku, ktorí navštevujú svojich lekárov najmenej raz mesačne. Tým sa stanú lekári strašiakmi, pomocou ktorých chce strana zahaliť chyby systému, ktorý ona sama vytvorila. Toho systému, ktorého reformu sami potopili, a tým docielili rezignáciu ich vlastnej ministerky zdravotníctva.

Vláda namiesto toho, aby našla riešenia na zlepšenie podmienok pre absolventov lekárskych fakúlt, zlepšenie pracovných podmienok i podmienok sebarealizácie mladých lekárov, či zvyšovanie nástupných platov, sa radšej pokúša nastoliť nezmyselné, diskriminačné a vydierajúce riešenia.

V minulosti zaviedli, že lekárske fakulty museli prijímať viac uchádzačov a to aj na úkor zachovania určitej nadstavenej úrovni, a teraz tento vydierací patent, ktorým plánujú absolventov priviazať o kôl namiesto toho, aby podporovali rozvoj vedy a výskumu, aby zabezpečili vhodné podmienky, ktoré by motivovali mladých absolventov ostať na Slovensku, či podporu zahraničných stáži, ktoré by umožnili lekárom priniesť inovatívne postupy aj sem.

Pýtam sa teda, kedy prídu na rad inžinieri, strojári a informatici? Je možné, že nikdy. Oni totiž doma môžu pracovať pri dôstojnejších podmienkach, a sú aj finančne viac ohodnotení, kvôli čomu nie sú nútení, aby v túžbe po lepšom živote opustili svoju krajinu.

Pre tých, ktorí nemajú predstavu o tom, ako vyzerá bežný deň medika, dovoľte krátky opis: trávime čas ničnerobením v plesnivých nemocniciach, kde nás v lepšom prípade buď od ignorujú, alebo pošlú robiť prácu sanitára, lebo tých je málo. Nesťažujeme sa už vedeniu, lebo aj po viacerých pokusoch sme z toho vyšli vždy zle iba my, a radšej tak držíme ústa, aby sme mohli školu pokojne dokončiť.

Nedávno sa nás, medikov, pýtali, čo nás najviac odrádza od toho aby sme po škole ostali na Slovensku. V prieskumoch sa na najvyšších priečkach umiestnili zlá vybavenosť nemocníc, nespokojnosť so zdravotníckou politikou a nedostatok odborného rozvoja. Zlý plat sa nachádzal len niekde v strede rebríčka!

Populistický plán SMER-u túto situáciu iba zhorší. Menej študentov bude voliť túto profesiu, a aj tí si radšej podajú prihlášku na zahraničné univerzity, odkiaľ sa už domov budú vracať ešte v menšom počte.

Úplne súhlasím s otvoreným listom medikov. Nakoľko som sa už ako medik politickej nestrannosti vzdal, pokúsim sa riešiť tento problém “z druhej strany”.

Naša krajina, naše zdravotníctvo a vláda sú choré a zranené. Kým SMER sa silou mocou snaží udržať ilúziu, že oni posunuli tento svet ďalej, zatiaľ ich stranícka propaganda šíri neúspechy a chyby opozičných politikov na zabávanie svojich oslepených voličov.

Stroj mafiánskeho štátu sa nezastaví dovtedy, kým túto krajinu nerozkradnú do posledného kúska, či nezlyhajú kvôli vlastnými chybám. My ako medici a voliči toto nemôžeme dopustiť. V zdravotníctve musíme zrušiť korupciu a nepriehľadnosť, a vytvoriť taký systém, ktorý by bol prospešný tak pre lekárov, ako aj pre pacientov.

Teraz najčítanejšie

Krisztián Váradi

Progresívne Slovensko - Kandidát č.9 kandidát do Európskeho parlamentu - Podpredseda Maďarskej Platformy. Pochádzam z Dunajskej Stredy a som absolventom lekárskej fakulty. Počas mojich univerzitných rokov som bol podpredsedom Maďarského zdravotníckeho klubu v Bratislave (Klub Jánosa Selyeho). Počas pôsobenia vo funkcii som získal množstvo skúseností v oblasti organizácie programov, spolupráce v skupinách, koordinácie a vedenia komunity. V súčasnosti pracujem ako lekár na onkologickom oddelení. Po skončení štúdia som taktiež pôsobil v občianskom združení HelloSzerdahely, ktoré zvyšuje povedomie o ekologických otázkach v našom meste.