Denník N

Robíme dosť v boji proti dezinformáciám?

Obrázok: Cyber Crime Vectors by Vecteezy.
Obrázok: Cyber Crime Vectors by Vecteezy.

Tento blog nepíšem ako hejt na niečo (aj keď už ich mám v rukáve niekoľko). Priznávam, že je to reklama. Na boji proti dezinformáciám, košpiráciám, hoaxom a klamstvám, ktoré sa čoraz viac a viac objavujú (nielen) na sociálnych sieťach. Zvolebnieva sa, preto sa bojím, že ich na scéne bude len a len pribúdať. Je to však nutné?

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že na Slovensku proti dezinformáciám robíme dosť. V online priestore sa nachádza viacero ľudí a organizácií, ktorým klamstvá vadia.

Oficiálna stránka polície Hoaxy a podvody – Polícia SR sa môže svojím kontom na Facebooku pochváliť. 38 000 ľudí sleduje ich účet a vďaka ich príspevkom majú informácie o aktuálnych hoaxových hrozbách na Slovensku celkom dobrý prehľad.

Web Konšpirátori.sk zase vytvorili verejnú databázu webových stránok s neserióznym, klamlivým, podvodným, konšpiračným alebo propagandistickým obsahom. Komisia odborníkov posudzuje webové stránky podľa vopred určených pravidiel, ktoré sú verejne dostupné. Pôvodne vznikli ako ochrana inzerentov pred reklamou na „alternatívnych“ weboch, no dnes ich databáza slúži napríklad aj pre Bullshit Detektor alebo projekt Blbec.online.

Bullshit Detektor je rozšírenie do internetového prehliadača, ktoré upozorní na sporný obsah navštívenej stránky. Užívateľovi vybehne malé okno, ktoré oznámi potenciálne nebezpečenstvo. Nevýhodou je, že toto upozornenie vyzerá ako oznam o cookies, ktorý je na každej stránke, a užívateľ ho môže jednoducho prehliadnuť a automaticky zavrieť.

Veľmi pekne a rozumne sa hrozbám, ktoré hoaxy predstavujú, venuje aj Vladimír Šnídl na svojom Youtube kanáli Krotíme hoaxy. Občas pridá video, v ktorom vysvetľuje hoaxy o migrantoch a homosexuáloch, no v poslednej dobe sa venuje prechádzkam okolo Kuchajdy a popisuje svoje postrehy o politike, médiách a dezinformáciách.

Bojovník proti dezinformáciám je aj Jakub Goda. Jeho legendárny článok o tom, ako sa zamestnal v rekacii Hlavných správ a pod falošným menom písal konšpirátorské články, je veľkým víťazstvom nad „alternatívnymi“ médiami.

No mne sa zdá, že bojovať sa dá aj viac (aj keď pravdepodobne existuje mnoho dalších, ktorých som tu nezahrnul, môžete ich napísať do komentu pod článkom). Preto sme sa s partiou kamarátov rozhodli, že aj my priložíme ruku k dielu. Onedlho plánujeme spustiť vlastné rozšírenie do internetového prehliadača, podobné ako Bullshit Detektor, s niekoľkými vylepšeniami.

Ak si myslíte, že proti dezinformáciám je treba bojovať viac a tvrdšie, podporte nás, prosím, vyplnením tohto dotazníka. A ja vám môžem sľúbiť, že urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sa nám žilo lepšie.

 

Teraz najčítanejšie

Tomáš Paulďuro

Som nahnevaný občan Slovenskej republiky, pretože aj keď som sa zúčastnil protestov Za slušné Slovensko, do dnešného dňa mi neprišli od Sorosa žiadne peniaze. Okrem iného som spoluzakladateľ občianskeho združenia Vivat Vero, ktoré sa snaží spraviť zo Slovenska lepšie miesto. Naším prvým projektom je Antivýtrus, rozšírenie do webového prehliadača, ktoré užívateľa chráni pred konšpiračným a zavádzajúcim obsahom.