Denník N

Ako bojovať proti Kotlebovi? Protesty na námestiach tou správnou cestou asi nebudú

Prišli do Košíc, vypískali ich, bolo ich výrazne menej ako z klubu antifa. Prišli do Levoče a svoj míting ani nezačali vďaka búrlivému piskotu skoro tisícky protestujúcich. To sme ale videli my. Kotlebovci videli „slušných ľudí“ od Trubana a Kisku, ktorí sa mali chuť pobiť na námestí a preto spasiteľ Mazurek celú akciu pre bezpečnosť ľudí zrušil.

Prešli 4 roky s Mariánom Kotlebom v parlamente. Za ten čas sme však na zníženie jeho preferencií recept nenašli. Andrej Kiska sa rozhodol nepozvať túto stranu do prezidentského paláca, Fico vydesený hrozbou fašistov vytvoril vládny zlepenec s názvom hrádza proti extrémizmu. Viacerí politici sa rozhodli Mariána Kotlebu ignorovať, pretože s fašistami sa nediskutuje. Nuž toto na ľudí nezabralo. Kotleba aj naďalej rástol. Počas župných volieb sme to skúsili my, skutočne malými a tichými protestmi, kde sme sa s nimi občas aj pohádali. Zároveň sa ale spoločnosť zmobilizovala a ĽSNS dostala debakel. Inak tomu nebolo ani v komunálnych voľbách. Ktovie prečo. Asi si ľudia povedali, že takýchto vo vedení mesta nechcú, keďže ich poznali v každodennom živote.

Potom prišli Kotlebovci ale s geniálnym nápadom. Kulturblog. Neviem, či na tento nápad prišli sami, alebo majú geniálneho PR poradcu. Každopádne túto hlasnú trúbu na čele s dokonale čistou Líviou využívajú vynikajúco. Každý protest, pochod navštívia a vyhľadávajú konflikt, provokujú a účelovo sa pýtajú na otázky, na ktoré pochopiteľne niektorí nevedia odpovedať. Mohli sme to vidieť na dúhovom pride, zároveň pri pochode za život bol život nádherný, plný vzdelaných ľudí, ktorí vedeli na všetko odpovedať.

To isté využili aj teraz. Lívia so svojou partiou zavítala do Levoče tiež a na Youtube už máme video „Slušní ľudia“ od Trubana a Kisku obsadili Levoču. Nadviazala na Mazureka, ktorý zrušil míting kvôli „hrozbe“ násilia a snažila sa ukázať vo videu ako sa tí slušní ľudia chcú mlátiť. Pozrel som si to, násilie som tam nevidel. Ale zabralo to. Ich priaznivci opäť budú hlásať, že toto sú tí „za slušné Slovensko“. Asi netreba pripomínať, čo robili Kotlebovci v Bratislave, alebo keď napochodovali do osád, kto reálne šíril hrozbu násilia.

Aký je z toho záver? Je skvelé, že sa ľudia už nehanbia postaviť hnedej lúze, no oslabeniu ĽSNS to nepomôže. Hlavne ak funguje Kulturblog, ktorý vždy dokonale využije aj totálnu prehru na námestiach.

Možný recept na to našiel Alojz Hlina. Stará dobrá televízna debata, bez priaznivcov, bez Kulturblogu, bez provokatérov. Predseda KDH to podľa mňa v diskusiu prestrelil, no aj tak sa stal hitom internetu. Nemal by ostať sám. Dobrý recept je ukázať ľuďom, že ich politici v diskusiách totálne argumentačne zničia, ukázať, že nemajú reálne riešenia. Dokiaľ si nebudú ochotní sadnúť za jeden stôl v politických diskusiách budú absolútne zbytočné všetky protestné akcie, Kotleba bude aj napriek tomu stále rásť.

Teraz najčítanejšie