Denník N

Najnebezpečnejšia skládka v Európe je na Slovensku

Odkalisko Poša je najnebezpečnejšia skládku svojho druhu. Od roku 1977 ovplyvňuje život nie len občanov žijúcich v okolí ale aj Vás, hoci o tom ani netušíte.

V tomto odkalisku okrem množstva arzénu  boli zistené aj obsahy zinku, kadmia,  zvýšené obsahy uhlíka, dusičnanov,  síranov, amónnych iónov, či chloridov.

Len zo štúdie chrupu obyvateľov priľahlých obcí je jasné, že obyvatelia  žijúci v blízkosti odkaliska majú vážne problémy s chrupom, rastom zubov či iné. Okrem iného ľudia žijúci v tejto oblasti majú obrovský výskyt srdcovo-cievnych ochorení  či zvýšený výskyt rakoviny. Testy na zvieratách ukázali, že cudzorodé látky v svalovine zvierat sú prekročené až 200 násobne.

Ak si myslíte, že daná problematíka sa Vás netýka – ste na omyle. Znečistenie preniká do rieky Ondava, odkiaľ putuje do Dunaja a Čierneho mora – následne sa škodliviny vracajú opäť k nám, napr. v rybích konzervách.

Neobracajme zrak od hrozby, ktorá môže ohroziť zdravie Vás, rodiny či priateľov.

Prioritne musíme celý obsah odkaliska Poša bezpečne zlikvidovať. V prvom rade treba odkloniť potôčik z odkaliska, tam naviesť hlinu, prikryť ochranou fóliou, znova naviesť hlinu, prikryť ochranou fóliou a poslednýkrát naviesť hlinu, kde je potrebné vysadiť pionierske dreviny, a tak izolovať vrch.

Odstránenie následkov skládky musí byť priorita novej vlády! A kľúč je vo Vašich rukách. Priatelia, zároveň Vám ďakujem za podporu a dôveru, ktorú mi prejavujete v tomto boji s finančnými skupinami či politikmi, ktorým daná situácia nesmierne vyhovuje. Pretože biznis je na Slovensku častokrát viac ako zdravie.

 

Autor článku je kandidát OĽaNO v parlamentných voľbách

Teraz najčítanejšie

Tomáš Šudík

Aktívny, mladý človek, aktivista a spoluorganizátor protestov Za slušné Slovensko no hlavne obyčajný človek z východného Slovenska, ktorému záleží na tom, ako bude vyzerať Slovensko zajtra, o rok, o desať rokov a pre ďalšie generácie.. Poslanec NR SR a zároveň študent vysokej školy a poslanec Mestského zastupiteľstva v Humennom. Mojím snom je svojou mladíckou energiou prispieť k ekologickému, modernému a slušnému Slovensku bez korupcie a klientelizmu.