Denník N

Devätoro pre Slovensko

Slovensko je skvelá krajina, ale s katastrofálnym riadením. Môj malý, osobný manifest.

Som manžel, otec dvoch detí, matematik-ekonóm a horolezec. Konzervatívec s rešpektom k liberálom, pôvodom z Oravy, žijem v Bratislave. Študoval som na matematicko-fyzikálnej fakulte na Karlovej Univerzite v Prahe. Pracoval som v nadnárodných spoločnostiach a v Národnej Banke Slovenska, kde som získal manažerské skúsenosti. Od roku 2008 úspešne podnikám v oblasti financovania, reštrukturalizácie a poradenstva pri fúziách či akvizíciách spoločností a v IT.

Spoločne sme si vybojovali v Novembbri `89 slobodu, žijeme v stabilnej krajine, bez vojnového konfliktu. Hoci si to prestávame uvedomovať, v celosvetovom meradle to nie je samozrejmosť. Slovensko je skvelá krajina, ale s katastrofálnym riadením. V ostatnom období prebieha zápas o smerovanie našej krajiny, o jej budúcnosť musíme spoločne zabojovať.

Chcem, aby sme žili v krajine, na ktorú budeme právom hrdí, v ktorej budeme s radosťou žiť a vychovávať naše deti a ktorá bude pre naše deti prvou a jedinou voľbou.

Chcem, aby sme žili:

  1. v krajine, kde naše deti dostanú kvalitné vzdelanie a dobrú prácu.
  2. v krajine, kde sa rešpektujú pravidlá a zákony platia pre všetkých bez rozdielu.
  3. v krajine, kde sú uznávané práva všetkých ľudí.
  4. v krajine, kde politici slúžia, a nie rozkrádajú spoločný majetok.
  5. v krajine, kde slovo politik nie je nadávkou.
  6. V krajine, ktorá má slobodu jednotlivca na prvom mieste, ale zároveň táto výsada musí ísť ruka v ruke so zodpovednosťou.
  7. V krajine, kde štát spravuje len to, čo dokáže spravovať lepšie ako ľudia sami, v krajine so štíhlou štátnou správou.
  8. V krajine, kde polícia, prokuratúra a súdy sú od politiky dokonale nezávislé. 
  9. V krajine, kde úrady a ľudia sú rovnocennými partnermi.

Jednou z možností, ako zabezpečiť dlhodobo stabilný a lepšie fungujúci štát, je zmena volebného systému. Viac o tejto téme som napísal tu: https://dennikn.sk/blog/1710512/ako-obmedzit-rast-extremu-celime-krize-demokracie/

Teraz najčítanejšie

Tomáš Oparty

Manžel, otec, matematik a lezec. Konzervatívec s rešpektom k liberálom, pôvodom z Oravy, žijem v Bratislave. Kandidát hnutia NOVA číslo 117, na kandidátke: OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA, Kresťanská únia (KÚ), ZMENA ZDOLA,