Denník N

Sme pripravení zastaviť epidémiu? Čo keď sa koronavírus z Číny rozšíri aj na Slovensko?

V Číne uzavreli niekoľko miest dohromady s 41 mil.obyvateľov. Pri riešení tragédie bytového domu v Prešove sme si vyskúšali nedostatky pri likvidácii lokálnej katastrofy. Ako by sme si poradili s neviditeľným nepriateľom celoplošne?

Vírus sa už rozšíril z pevninskej Číny do Hongkongu, Macaa, Filipín, Japonska, Kórei, Thajska, Taiwanu, USA, Saudskej Arábie zrejme aj ďalej. Predstavme si to na príklade. V týchto dňoch sa slovenský podnikateľ Peter pôsobiaci vo firme Pekingu, čiastočne v Šanghaji sa rozhodne vrátiť na Slovensko, cestou sa však zastaví na dva-tri dni v Dubaji. Pristane na Schwechate a vráti sa do rodnej Nitry. Po niekoľkých dňoch sa u ňho začnú prejavovať známky choroby ako pri zápale pľúc a navštívi svojho obvodného lekára. Bude lekár dostatočne osvietený a spýta sa pacienta či cestoval z Ázie alebo mohol prísť do kontaktu s týmto vírusom? Prizná sa mu pacient Peter odkiaľ prišiel?

Európske centrum kontroly a prevencie chorôb vydalo včera (23.1.) varovanie pred vírusom, v súvislosti s blížiacimi sa oslavami čínskeho Nového Roka (koniec januára), ktorý spôsobí zvýšenie počtu cestujúcich do a z Číny. South China Morning Post informuje, že letiská od Londýna po Moskvu zvýšili bezpečnostné opatrenia, keďže potvrdený prenos vírusu z človeka na človeka zvýšil stupeň rizika prenosu do Európy. Vo videu v článku nájdete aj pravdepodobný zdroj choroby a ďalšie informácie. Vráťme sa ale na Slovensko. Keďže sme súčasťou Schengenského priestoru, tak pravdepodobne v tejto chvíli nevieme koľko Slovákov, či osôb nachádzajúcich sa v SR prišlo nedávno z Číny, či ďalších rizikových krajín, tým skôr ak si urobili po ceste zastávku v tretej krajine ako náš Peter.

V akom stave je systém civilnej ochrany u nás? Je akcieschopný? Kedy sa konalo naposledy cvičenie záchranných zložiek či občanov na spôsob evakuácie, zavedenia karantény v nejakom území, obci či meste? Dokážeme zamedziť voľnému pohybu osôb v tomto území? Zabrániť úteku či vycestovaniu osôb? Ako je s voľným pohybom zvierat (vírus sa na ľudí preniesol zo zvierat) sme sa mohli presvedčiť, pri nedávnom výskyte afrického moru ošípaných na východnom Slovensku, ktorý sa veterinárnej správe napriek kritike niektorých podarilo uspokojivo (zdá sa) zvládnuť. S ľuďmi to bude ale zložitejšie. Nejde len organizačno-fyzickú pripravenosť ale aj jej informačnú časť. Informácie sa dnešnými komunikačnými prostriedkami šíria rýchlosťou svetla. Ak nejaký orgán verejnej moci vydá rozhodnutie, na miesto dorazí táto informácia pravdepodobne skôr ako bezpečnostné zložky, ktoré ju majú vykonať. Vieme ako zabrániť vzniku paniky?

V minulosti boli na úrovni obcí i jednotlivých podnikov, úradov, či fabrík vypracované manuály a prebiehali rôzne nácviky možných situácií. Väčšie podniky povinne vytvárali civilné jednotky zabezpečujúce funkčnosť oných manuálov. Toto všetko bolo koordinované z centra. Dnes je výkon civilnej ochrany vo väčšej miere prenesený zo štátu na obce, metodicky ho riadia ministerstvo vnútra, či okresné úrady. Bežní obyvatelia miest zaregistrujú snáď len piatkovú skúšku sirén. Zvyšok kedysi prepracovaného systému je neviditeľný. Zmenili sa tiež kultúrne a spoločenské okolnosti oproti minulému režimu. Čínska spoločnosť je stále zvyknutá na štátny paternalizmus, ľudovo povedané ak dostanú príkaz nechoďte tam, tak tam nikto nepôjde. U nás by tam išli všetci, natruc zákazu.

Keď v roku 2015 blížila migračná vlna robil bývalý premiér s ministrom vnútra okázalé cvičenie s výstavbou hraničnej zábrany proti ľuďom, 250 vojakov, policajtov, hasičov, záchranárov, príslušníkov ďalších zložiek ministerstva vnútra i Červeného kríža pri Nitre cvičilo dokonca výstavbu azylového tábora a neskôr v Malackách v rámci cvičenia ministerstvo vnútra vybudovalo stanový tábor pre 600 ľudí, obyvateľov však neinfomovalo, takže proti nemu začali spisovať petíciu a protestovali. Nie je načase preveriť pripravenosť našich zložiek na prípadné šírenie koronavírusu či inej choroby?

Teraz najčítanejšie

Pavel Weiss

Líder strany 99% Občiansky hlas, ktorá kandiduje ako č.14 vo voľbách do NRSR 2020