Denník N

Prvá pomoc na školách

Hovorí sa, že učíme pre život. Deti sa v školách učia čítať, počítať, skákať cez prekážky, hádzať medicinbalom. V ideálnom prípade sa učia aj myslieť a byť dobrými ľuďmi. Vedia však čo robiť, keď ide naozaj o život?

Záchranná služba ošetrí každý deň viac ako 1500 ľudí, pričom im pomoc poskytne 746 záchranárov, lekárov a vodičov v službe. Niekedy už ale nedokáže pomôcť.

Predstavte si, že by sme vedeli každý rok vyškoliť v poskytovaní prvej pomoci viac ako 130 tisíc žiakov, občanov. Každý z nich má kamarátov, súrodencov, starých rodičov. Koľko ľudí zachránime?

 

Koľko stojí ľudský život?

O tom, že má byť prvá pomoc v profesionálnej podobe vyučovaná na našich školách, diskutujeme už roky. Svitlo na lepšie časy, keď sme sa 20. októbra 2016 stretli spolu so zástupcami Štátneho pedagogického ústavu, ministerstva školstva, obrany, Slovenského červeného kríža a Komory záchranárov v pedagogickom ústave a začali pripravovať zavedenie výučby prvej pomoci do škôl.

Ako to však na Slovensku chodí, celý projekt ako začal, tak aj rýchlo skončil. Pre zástupcov školstva bolo vtedy nepredstaviteľné investovať do výučby prvej pomoci ročne 5,5 milióna eur navyše. Pozerali na nás, ako by sme chceli postaviť atómovú elektráreň na Štrbskom plese. Nemožné.

Je rok 2020, naši žiaci vedia ako sa reprodukuje Nezmar hnedý. Niektorí vedia aj čo je to integrál a derivácia. Prvú pomoc vie však správne poskytnúť len málokto. Prichádzame preto s oživením návrhu a chceme ho po voľbách presadiť.

 

Čo plánujeme?

Plánujeme zaviesť výučbu prvej pomoci profesionálnymi zdravotníkmi v spolupráci s pedagógmi v rozsahu 8 – 16 hodín v:

– 5. a 8. ročníku základných škôl

– 2. ročníku stredných odborných škôl

– 3. ročníku gymnázií a stredných športových škôl

Pri investícii do školského vybavenia na päť rokov a inštruktorov predpokladáme náklady vo výške maximálne 5 miliónov eur. Pre ročný rozpočet rezortu školstva by sa tak jednalo o navýšenie o približne 0,32%. Ak by sa nám navyše podarilo zaškoliť učiteľov, ročné náklady rádovo poklesnú.

Čo tým dosiahneme?

Za štyri roky zvýšime počet osôb potenciálne schopných poskytnúť prvú pomoc o 10% nad európsky priemer, za osem rokov približne o 20%. Je to veľa, alebo málo? Veľa. Za málo peňazí. Pri ohrození života a zdravia tak zvýšime šance tisíckam ľudí.

Do politiky sa niekedy dajú priniesť aj jednoduché riešenia. Riešenia, ktoré nám pomôžu krok za krokom zachrániť viac ľudských životov.

 

Michal Kovács a František Majerský

***

František Majerský pracuje 15 rokov ako zdravotnícky záchranár. Popri tom sa venuje vzdelávaniu laikov aj profesionálov v poskytovaní prvej pomoci a zavádzaniu automatických externých defibrilátorov (AED) po celom Slovensku. Tiež pôsobí vo vedení Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov, kde sa snaží zlepšovať podmienky a postavenie zdravotníckych záchranárov a záchrannej služby. Je súčasťou zdravotníckeho tímu strany Za ľudí a kandiduje vo voľbách do NRSR.

Moje meno je Michal Kovács. Krátku informáciu o mne nájdete v profile blogu. Náš program v kapitole školstvo, veda a šport nájdete tu a o našich plánoch píšem tiež v blogoch a na sociálnych sieťach.

 

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie