Denník N

O autobusoch a Pellegriniho kamarátoch vo Zvolene

SAD Zvolen nejazdí. Ako k tomu došlo?
Pellegrini aj Žiga to hádžu na Luntera, nech si poradí sám.
Kto sú ľudia v pozadí? Prečo je SAD Zvolen nedotknuteľná?
Ďalší diel môjho podcastu JPP

https://www.podbean.com/eu/pb-3e2zd-d1147a

Vitajte pri ďalšom diele môjho podcastu JPP

Neplánovanom, ale nemôžem inak. To, čo predvádzajú vládni predstavitelia v reakcii na odstavenie prímestských autobusov v banskobystrickej župe ma núti reagovať.

Celý včerajší deň sa niesol v znamení odstavených autobusov SAD Zvolen, ktorými sa táto pološtátna firma snaží za aktívnej pomoci nekonajúcich štátnych predstaviteľov vydierať banskobystrickú župu a jej takmer 650 tisíc obyvateľov.

Podstatou sporu je, že Kotleba, keď vyhral voľby, nechal ďalej bežať zmluvy na autobusovú dopravu, štedro dotovanú, ktoré uzatvoril s SAD Zvolen jeho smerácky predchodca. Kotleba sa vo svojej neschopnosti ani náhodou nepokúsil pripraviť na dobu, kedy zmluvy skončia a vyhlásiť novú súťaž, ale odmietal aj podpisovať akékoľvek dodatky. Normálne by zmluvy skončili koncom roku 2018, teda rok po župných voľbách. Keď potom Kotleba prehral voľby, zrazu bez problémov podpísal dodatky, ktorými zmluvy s SAD Zvolen predĺžil o päť rokov, teda do roku 2023.

Keď prišiel na úrad banskobystrickej župy Ján Lunter, začal upratovať Kotlebov chliev, okrem iného aj spomínané dodatky. Keďže mal podozrenie, že dodatky sú nezákonné, obrátil sa na súd. Súd mu dal za pravdu. A tak sa Lunter obrátil na SAD Zvolen, aby podpísali nové dodatky, na dva roky, ktoré by kraju umožnili v kľude vysúťažiť nového dodávateľa dopravných služieb a ktoré by boli, na rozdiel od tých pôvodných, v súlade so zákonom.

A tu sa SAD Zvolen zasekla a nie nie sa dohodnúť. Pod hrozbou zastavenia prevádzky autobusov nútili Luntera, aby podpísal nové, opäť päťročné dodatky. Tie sú ale, bez toho, že by sa zmluvný dopravca zaviazal k významným investíciám, protizákonné. Nehovorím to preto, lebo si to myslím, ale preto, že to skonštatoval súd, ktorý prehlásil pôvodné dodatky práve z tohto dôvodu za nezákonné.

SAD Zvolen svoju hrozbu včera naplnila.

A čo na to tí, ktorí majú prostredníctvom takmer 40% akcií vplyv na SAD Zvolen?

Včera sme sa so spolukandidátmi snažili navštíviť tie tri inštitúcie, ktoré by mohli Bystričanom pomôcť. Niesli sme im výzvu, aby konali a prostredníctvom valného zhromaždenia SAD Zvolen tlačili na jej predstavenstvo, aby podpísalo dvojročné dodatky, navrhnuté župou.
Na MH Manažmente nám aspoň otvoril vrátnik, a tak sme našu výzvu mohli hodiť do ich poštovej schránky pri recepcii budovy.

Na ministerstve hospodárstva nás pre istotu nepustili ani na dvor, s odôvodnením, že tam aj tak nikto nie je a strážna služba nemá oprávnenie na preberanie pošty. Rovnako sme nakoniec dopadli aj na úrade vlády. Výzvy sme teda včera večer poslali e-mailom.

A čo robili tí, ktorí by mohli Bystričanom naozaj pomôcť?

Čo robil manažment MH Manažmentu nevie nikto, pre istotu ich nikto nevidel, ani nepočul. Či išlo o ignorantstvo, alebo len slepú poslušnosť voči ich šéfom z ministerstva hospodárstva nevedno.

Ich šéf, minister hospodárstva sa podvečer k veci vyjadril. A že to stálo za to. Takto nadrzovku verejne klamať občanom do očí chce naozaj odvahu. Vraj štát nemôže vôbec nič urobiť a Lunterovci boli varovaní, nech si s tým poradia, keď zlyhali.

Tu sa treba zastaviť – minister vlády Slovenskej republiky hovorí, že trvanie na zákonnom postupe je manažérskym zlyhaním. Fajn, ďakujeme za vysvetlenie, ako to v tom novom Smere, plnom zodpovednej zmeny máte, pán minister.

Na tomto mieste by som sa ešte rád opýtal pána ministra: načo potom štát drží podiely vo firmách ako SAD Zvolen, ak tam nemieni vykonávať svoje akcionárske práva ani v minimálnom rozsahu? Prečo ich potom radšej nepredá niekomu, komu bude záležať aj na tom, aby firma dodržiavala zákony a vytvárala zisk, a nie potenciálnu stratu na pokutách a náhrade škody? O tom, že konaním predstavenstva SAD Zvolen môže tejto firme vzniknúť škoda, možno aj veľkého rozsahu, totiž akcionár vie.

Navyše, nezákonné dodatky ku zmluvám nepodpísala len župa, ale ako druhá zmluvná strana aj predstavitelia SAD Zvolen. Kde je štátny akcionár, volajúci manažérov tejto firmy na zodpovednosť za porušovanie zákonov a ich povinností voči akcionárom spoločnosti?

Nikde. A keď sa pozrieme  na to, akí ľudia sedia v predstavenstve a dozornej rade SAD Zvolen ani sa nemožno čudovať.

Miroslav Čellár je člen dozornej rady. Bývalý Pellegriniho asistent, ale aj asistent Laššákovej, či Maznáka. Pellegrinimu  kryl chrbát keď vysvetľoval nákup svojho bytu za vyše 400 tisíc eur v Bratislave a chýbalo mu nejakých pár desiatok tisíc, ktoré nevedel vydokladovať. Aktuálne kandidát č. 72 do parlamentu na kandidátke Smeru. Okrem iného robí PR pre SAD Zvolen aj pre Pellegriniho v naoko nezávislom periodiku bystricoviny.sk

Mariana Ondrejčáková – Šeligová: bývalá manželka mafiána a nasledovníka Mikuláša Černáka v banskobystrickom podsvetí Michala Ondrejčáka.

Adrián Polóny: predseda predstavenstva SAD Zvolen. Priateľ Petra Pellegriniho z detstva. A náhodou aj spoločník Norberta Bödöra vo firme Tokaj & CO. Ten firmu opustil len nedávno, v roku 2016.

Takže je jasné, že tak premiér, ako aj jeho podriadený Peter Žiga, ktorý šéfuje MH Manažmentu a cezeň by mal hájiť záujmy štátu v SAD Zvolen neurobia proti svojim kamarátom v SAD Zvolen vôbec nič.

Vrcholom drzosti je potom tvrdenie, že štát nevie banskobystrickej župe nijak pomôcť. Či ide o pomstu za neochotu ďalej kŕmiť ich dojnú kravu, alebo cielenú snahu mesiac pred voľbami vyvolať krízu, ktorá pomôže polotajnému partnerovi Smeru Kotlebovcom získať ešte nejaké hlasy, ponechám na ctených poslucháčoch.

Verím, že tí, čo neuveria trápnym klamstvám Pellegriniho a Žigu, budú vedieť, ako sa za takúto službu verejnosti poďakovať vo volebnej miestnosti.

Teraz najčítanejšie