Denník N

Politický rap

Toto bude posledné vyjadrenie k humoristickým pohyblivým obrázkom bezvládne vládnej strany. Mali by žiadať vrátenie všetkých peňazí od kreativcov, ktorí sa snažili ich nedostatok programu nahradiť tupými útokmi na opozíciu.

Len pri tom poslednom videu som si spomenul na starší americký film Warrena Beattyho o politikovi, ktorý začne rapovať. Ten film sa volá Bulworth a hlavný hrdina robí čosi nepredstaviteľné – hovorí pravdu vo forme rýmov, lebo si už myslí, že nemá čo stratiť.

Mohlo by to byť vysvetlenie i pre súčasnú (ne)aktivitu politického subjektu, ktorý kvôli 4-5 heslám organizuje programovú konferenciu. No Bulworth bol na svoju dobu veľmi ostrou satirou o forme politických kampaní, ktoré smerujú stále viac a viac na emócie, útočia na najnižšie pudy v mene zachovania vplyvu záujmových skupín, ktoré si vedia dobre vsadiť na toho svojho politického koňa.

Je potrebný návrat úprimnosti. Miesto umenia rozdupať protivníka v diskusii do zeme, sa musí vrátiť prezentácia riešení, ktoré pomáhajú ľuďom v ich problémoch. Návrat od krikľavých farieb formy ku komunikácií obsahu.

Lebo vždy je čo stratiť.

Tieto voľby nech sú o voľbe autentickosti politikov, ktorí budú hájiť vaše záujmy a kultivujú spoločenskú diskusiu tak potrebnú v 21. storočí.

Teraz najčítanejšie

Miroslav Sopko

Manžel, otec a učiteľ. Autor a správca www.zavretaskola.sk a www.obciankari.sk - člen Demokratov