Denník N

Prečo voľbou Kotlebu dávate podporu strane SMER

Robert Fico a Milan Mazurek. Foto N: Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček
Robert Fico a Milan Mazurek. Foto N: Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček

Slovensko má mesiac do ďalších volieb. Strana SMER-SD v minulých voľbách ukázala, že sa nechystá byť v opozícii a pre zloženie vlády a udržanie si moci dokáže vytvoriť aj nečakanú koalíciu. Pripomeňme si situácie, ktoré nasvedčujú tomu, že strany SMER a ĽSNS nebudú mať problém sa po voľbách spojiť.

Prvé momenty, ktoré poukazovali na možnú spoluprácu  medzi stranami Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko so stranou SMER sa objavili už v septembri 2016, pol roka po zvolení ĽSNS do parlamentu.
V júni 2016, dávno pred vraždou Jána a Martiny a davmi protestujúcich na námestiach, dala opozícia návrh na odvolanie Róberta Kaliňáka z postu ministra vnútra z dôvodu prehliadania nadmerných odpočtov DPH Ladislava Bašternáka. Pod návrh na Kaliňákovo odvolanie sa podpísali poslanci zo SaS, OĽaNO-NOVA a Zsolt Simon, Miroslav Beblavý a Simona Petrík. Kaliňákovo odvolávanie vtedy podporili aj všetci poslanci ĽSNS.
O pár mesiacov neskôr, v septembri 2016 dala opozícia opäť návrh na odvolanie Róberta Kaliňáka, čo bolo už v období postupného rozpadu strany Sieť, koaličného partnera SMERu. Celý poslanecký klub Kotlebovcov na odvolávani chýbal a návrh neprešiel. Vtedy sa začalo špekulovať, prečo sa ani jeden poslanec neukázal, no vtedy sme ešte nemali veľa dôvodov podozrievať LSNS z podpory vládnej koalície.

Odmietnutie paktu OSN
Debata sa opäť rozprúdila v novembri 2018, keď ĽSNS a SMER spolu odmietli globálny pakt OSN o migrácii. Dokument nemal v úmysle na Slovensko priniesť migrantov, podľa dokumentu si každý štát určí, kto je legálny a nelegálny migrant a týka sa všeobecne migrácie, vrátane Slovákov odchádzajúcich do zahraničia. Názov dokumentu však stačil, aby u voličskej základne ĽSNS vyvolal strach z migrácie, a zároveň im poskytol nálepku ,,statočných bojovníkov proti imigrantom“. SMER sa vtedy k populistickému nadháňaniu hlasov svojej strane pridal.

50-dňové moratórium
V roku 2019 sa ich tichá spolupráca začala rysovať viac, stačí si pozrieť kľúčové rokovania, kde SMER odmietol podporiť ich koaličný partner Most-Híd a podržala ich ĽSNS.

Išlo hlavne o hlasovania o 50-dňovom moratóriu – táto novela by znamenala, že politici budú mať právo poznať preferencie strán 50 dní pred voľbami, ale ich voliči nie. Novelu zákona vetovala prezidentka, SMER sa však postaral o získanie dostatočného počtu hlasov na prelomenie veta získaním Kotlebových poslancov. Prezidentka Čaputová dala novelu na Ústavný súd a vyslovila obavy z protiústavnosti zákona. Ústavný súd napokon rozhodol o neprijatí novely a označil ju za možné ohrozenie základných práv a slobôd.

Tichú podporu ĽSNS mal SMER aj pri ďalších hlasovaniach: pomohli im stopnúť prešetrovanie podozrivého plytvania na ministerstve zahraničných vecí v kauze EVKA, hlasovali proti povinnému očkovaniu, a ako jediní z opozície hlasovali so SMEROM za prijatie deklarácie, ktorá odsudzuje Mečiarove amnestie ale neplánuje ich zrušiť.

Fico zastávajúci sa Mazureka
Najvyšší súd minulý rok obvinil poslanca ĽSNS Milana Mazureka za extrémistické trestné činy, kvôli jeho rozhovoru v rádiu Frontinus kde hanobil rómov. Róbert Fico vo videu obhajoval jeho konanie, kvôli čomu bol sám neskôr obvinený zo schvaľovania trestného činu.

Kočnerova Threema
Komunikácia Mariána Kočnera, obžalovaného z objednávky vraždy Jána Kuciaka vyplavila na povch mnohé skutočnosti zo slovenskej politickej scény a neminula ani stranu ĽSNS.
Alena Zsuzsová sa spýtala Kočnera, čo sa stane, ak Most odíde z vlády. „Ešte je tu Kotleba. Podrží vládu,“ odpovedal jej Kočner.
V čase keď najvyšší súd rozhodoval o rozpustení strany ĽSNS sa Kočner chválil Zsuzsovej, že sa postaral, aby ich stranu nerozpustili: „Som vybavil, že NS SR pošle do pi** Čižnárovo podanie na zrušenie ich strany. Súd povie, že nie sú fašisti. Tak sú mi niečo dlžní. Vidím dopredu pár krokov.“
,,Fico má nejaký plán. On nie je v tomto sprostý. Bude vládnuť bez Mosta. S tichou podporou Kotlebu,“
dodal v správe. Tvrdenie vraha a zločinca o tom, ako je mu Kotleba niečo dlžný, lebo mu vybavil na najvyššom súde nezrušenie ich strany úplne podkopávajú bilboardový slogan ĽSNS ,,Ako jediná parlamentná strana nie sme namočení v korupcii!“, a už vôbec mu to nepridáva na imidži bojovníka proti skazenému systému.

Vyjadrenia strán
V relácii Na telo Peter Pellegrini spoluprácu s ĽSNS odmietol: „Neviem si predstaviť, aby Smer tvoril akúkoľvek koalíciu – či už verejnú, alebo tichú – s Kotlebom,“. Politológ Grigorij Mesežnikov však tvrdí, že Pellegrini sa ukazuje ako menej významný predstaviteľ Smeru. Tvrdí, že niekedy bola pre Smer spolupráca s ĽSNS nepredstaviteľná, no to, že sa Fico zastal Mazureka, ktorý spáchal trestný čin, o niečom svedčí. ,, Niektorí predstavitelia Smeru a Kotleba sa mentálne zbližujú,“ dodal.
Čo na to hovorí Kotleba? Na priamu otázku či pôjde so Smerom, ktorú dostal v relácii Na telo odpovedal: ,,Keď pánboh a ľudia rozdajú mandáty a hlasy tak, že SMER a SNS prídu za nami a povedia Pán Kotleba, prosím Vás, zoberte nás do vlády, nebudeme kradnúť, nebudeme klamať, nebudeme podporovať mimovládky, nebudeme viacej poslúchať Brusel ako ľudí na Slovensku, môžme rozprávať o tom, za akých podmienok.“

Kotleba chýba v antikampani SMERu
Je rok 2020 a SMER hrajúci to ,,na Kotlebu“ nás už vôbec neprekvapuje. Mesiac pred voľbami si ťažko zapneme na Youtube video bez vzhliadnutia platenej reklamy SMERu, kde plne prebrali kotlebovskú rérotiku a strašia nás prílevom migrantov či morálnym úpadkom, ktorý podľa nich určite nastane, keď začne vládnuť ktokoľvek iný, než oni. To, že oveľa väčšia vlna migrácie ide smerom zo Slovenska na západ, kam nám odchádza množstvo šikovných mladých ľudí sa tam nespomína. Rovnako ani to, že na Slovensku sa pokúša získať azyl za posledné roky len okolo 200 ľudí ročne, z toho je udelený len veľmi malému počtu ľudí (konkrétne v roku 2019 to bolo 9 osôb).
V reklamách SMERu, ktoré ďaleko prekračujú hranice kultúrnej politickej kampane, však pravidelne chýba len jeden opozičný politik – Marián Kotleba. Róbert Fico vo videu karhá škôlkarov-opozičných politikov  ako sa správať, vo videu však akosi zabudol na jedného poslušného škôlkara, ktorého podpora by sa mu pri ich klesajúcich preferenciách po voľbách mohla hodiť.

Teraz najčítanejšie

Ivana Ligusová

Mám 23 rokov, som študentka lekárskej fakulty a zaujíma ma politické dianie na Slovensku.