Denník N

Ešte raz zvolenská SAD a ústavná katastrofa Andreja Danka

Šéf zvolenskej SAD je urazený, že Lunterovci nazvali jeho vydieranie vydieraním.
Andrej Danko v rámci volebného programu kašle úplne na tú knihu, čo v parlamente strážia dvaja zbrojnoši. Čo návrh, to ústavnoprávna perla.
Ďalší diel môjho podcastu JPP

https://www.podbean.com/eu/pb-jmkgg-d14632

Nerád, ale predsa, sa ešte musím vrátiť k zvolenskej SADke a premiérovým kamošom. Dopravu SAD Zvolen obnovila, ale len na šesť dní. Je to dané tým, že na dlhšiu dobu si samospráva nemôže služby objednať, lebo by prekročila limit, nad ktorým sa už musí verejne obstarávať. To za dva dni nestihne ani Ľubomír Vážny, a že to bol iný borec, viď Skytoll.

Takže doprava nateraz funguje. Čo mi slušne povedané vyrazilo dekel je, že sa šéf SADky domáha ospravedlnenia od Lunterovcov za to, že postup SADky nazvali vydieraním. No já Ti nevím Karle, ale ak niekomu povieš, že ak Ti nepodpíše dodatky ku stále platnej zmluve, podľa ktorej si povinný jazdiť, tak prestaneš jazdiť, tak sa tomu v normálnej spoločnosti hovorí vydieranie. Hrozbou ujmy sa snažíš získať neoprávnenú výhodu. Taká je totiž definícia vydierania.

Smutné je na tom celom to, že sa nikto neodváži opýtať premiéra, kde je MH Manažment, ktorý spravuje vo zvolenskej SAD takmer 40% štátnych akcií a či teda fakt nie je tak trošku v konflikte záujmov, keď je členom dozornej rady jeho blízky priateľ Čellár a predsedom predstavenstva druhý blízky priateľ Polóny.

Mestá a obce platia to isté, čo by platila župa, takže SADka tu očividne pokračuje vo vydieraní a dúfa, že Lunterovcov zlomí. Tí sa snažia slušne a konštruktívne vyjednávať, ale viem si predstaviť, že ich to pri hulvátskom až banditskom prístupe druhej strany musí stáť veľmi veľa síl. V každom prípade #StojímeZaBystricou a držím Lunterovcom palce. Snáď svojim principiálnym postojom budú motivovať aj ostatných županov, aby sa konečne prestali nechať vydierať dopravcami, cicajúcimi čoraz väčší balík peňazí zo župných rozpočtov a začali hľadať iný model prevádzkovania verejnej dopravy v krajoch. Určite to bude téma aj pre nový parlament. Tento typ zvrátených a na rôznych dotáciách napojených pološtátnych akcioviek plných kamarátov v politike treba zrušiť.

Vo všeobecnom hluku okolo nepremávajúcich autobusov trochu zanikla správa o programovej konferencii strany SNS. A je to škoda, lebo to, čo táto strana vyprodukovala stojí aspoň za krátku zmienku.

Prvým krásnym príkladom bujnejúceho populizmu sú preteky o to, kto v budúcom volebnom období postaví viac nájomných bytov, miest v jasliach a podobne. Aj ďalšie čisto populistické sľuby o mladomanželských pôžičkách a daňových prázdninách pre rodiace, ale pracujúce matky sú typickou ukážkou, ako rozmýšľajú národniari.  Stačí veci nasľubovať, kde na ne chcú vziať už nikde nepovedali. Insitný maliar je niečo, čo je hodné záujmu. Insitný ekonóm typu Andreja Danka je veľmi nebezpečný pre fungovanie štátnej kasy.

Keďže viac ako ekonomika je mi blízke právo a špeciálne ústavné právo, zaujali ma hneď dva Dankove nápady.

Tým prvým je ústavné právo používať hotovosť. Prečo nie právo chodiť pešo, alebo právo používať verejné toalety, čo je približne rovnaká hlúposť, Danko nevysvetlil.

Ale vážne, už mi fakt lezie na nervy táto neustála snaha zneužívať ústavu na politický marketing.

V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že úlohou Ústavy, ako základného zákona, je stanoviť základný rámec fungovania štátu a ochrany základných ľudských práv, ako aj postavenie a vzťahy jednotlivých zložiek verejnej moci. Bodka.

Andrej Danko síce nechal strážiť Ústavu párom zbrojnošov, nechce ju ale nijak chrániť pred nezmyslami typu zákazu predaja vody do zahraničia, alebo teraz zas práva používať hotovosť.

Právo používať hotovosť je zakotvené v zákonoch, navyše tu platí ústavná zásada, že občania môžu konať všetko, čo zákon nezakazuje, čiže aj používať hotovosť. Určite si nemyslím, že hotovosť treba úplne zrušiť, ten povestný keš má, a ešte dlho bude mať v ekonomike svoje nezastupiteľné miesto.

Na druhej strane ale existujú zákony, ktoré používanie hotovosti v konkrétnych situáciách obmedzujú, alebo priamo zakazujú. Ide hlavne o zákony, ktoré majú zabrániť legalizácii príjmov z trestnej činnosti, čiže ľudovo povedané praniu špinavých peňazí. A nejde tu len o organizovaný zločin alebo terorizmus, ale aj o korupciu verejných činiteľov. V tejto súvislosti má Slovensko záväzky aj voči zahraničným partnerom, vrátane Európskej únie. To je samozrejme vec, ktorá Danka a jeho SNS nijak netrápi. Voči Rusku takéto záväzky zrejme nemáme.

Inak, ukážkou toho, akú „úctu“ k Ústave má SNS na čele s Andrejom Dankom ukazuje ich druhý návrh. Chcú totiž pri výstavbe diaľnic prejsť na niečo, čo Danko nazval „tvrdé vyvlastňovanie“. Danko v tejto súvislosti označil ochranu majetkových práv k pozemkom za „slniečkarske reči“. O tom, že právo vlastniť majetok je ústavné právo občanov a nie nejaký „slniečkarsky“ výmysel, Danko, tento mentálny atlét, zrejme netuší nič. Asi zabudol, ako dopadol podobný nápad jeho smeráckeho kolegu, už spomínaného Ľubomíra Vážneho, ktorý zas chcel namiesto „tvrdého vyvlastňovania“ stavať diaľnice na cudzích pozemkoch bez súhlasu majiteľa. Ústavný súd sa s tým celkom jednoznačne vysporiadal.

Proste – pohrobkovia komunistov bez základnej úcty k majetku a právam jeho vlastníkov.

Mám v tejto veci dve nádeje – že sa buď SNS aj s týmito šialenosťami nedostane do parlamentu, alebo, že im toto vyčíňanie na poli ústavného práva zatrhne konečne funkčný a mnohých pochybných sudcov zbavený ústavný súd.

Teraz najčítanejšie