Denník N

Máš už svoju FFP3 masku proti koronaviru z Číny?

Od včera sa vie, že výskyt koronavíru pochádzajúceho z Číny sa potvrdil aj v Nemecku, a síce neďaleko mesta Mníchov.

Ako správne podotkol jeden miestny politik, dalo sa to očakávať. Dalo. O to viac je prekvapivé, že sa v Nemecku ešte minulý týždeň konalo školenie, na ktorom prednášala Číňanka, ktorá mala predtým ešte doma návštevu rodičov z inkriminovanej čínskej provincie s hlavným mestom Wuhan. Na druhej strane, nie je náhodou, že sa pacient diagnostikoval v Nemecku, pretože Nemci dostali info z Číny a uskutočnili promptne diagnostiku. Spýtajte sa vášho lekára, kam by poslal materiál na diagnostiku, ak by mal podozrenie na koronavírus. Skúsenosti lekári s diagnostikou koronaviru ešte len budú zbierať. Podľa mojich informácií sa vyšetruje ster alebo sekrét z hrdla metódou PCR testujúcu RNA víru.
Nemecký pacient, ktorý vírus dostal, je medzičasom už de facto zdravý, resp. potom, čo pociťoval chrípkové príznaky, tieto sa zlepšili natoľko, že medzičasom už išiel do práce. Keďže s vírusom ale ešte v Nemecku nie sú skúsenosti, nechali si ho pre pozitívnu diagnostiku napriek dobrému stavu na pozorovanie v nemocnici. A paralelne vyšetrujú 40 ľudí, s ktorými mal kontakt.
Podľa oficiálnych infomácií išlo o prvý potvrdený prípad prenosu víru z človeka na človeka mimo Číny, pretože spomínaný nemecký pacient v Číne minimálne v inkriminovanej dobe nebol.

Čo to znamená pre Európana?

A) Keďže ekonomika má prednosť a pri tom stupni globalizácie, ktorý máme, sa nikto neodváži obmedziť ekononické a letecké spojenia (spomeňme si, ako dlho to trvalo, kým sa zakázalo lietať naposledy Boingu 737 Max po dvoch nehodách, a to povolaní vedeli, o čo ide, keď spadlo druhé lietadlo), dá sa očakávať, že vírus sa do Európy nielenže dostane, čo sa už stalo, ale bude sa skôr či neskôr šíriť. Trump by lakonicky povedal ´´Economics first´´.
B) Aký nebezpečný vírus je, sa de facto ešte tak úplne nevie. Udáva sa smrtnosť okolo 4 percent. Z posledných čísel počtu nakazených a počtu úmrtí to tak asi tomu zodpovedá. Predpokladám ale, že nie každý nakazený už v dobe potvrdenia diagnózy vyzdravel, takže počet úmrtí môže logicky ( u ešte toho času kriticky chorých a časti určite so zápalom plúc) stúpať. Trochu blbé je, že infikovaný človek je infekčný pre okolie už v čase pred úplným prepuknutím ochorenia, pretože tzv. inkubačná doba trvá cca týždeň ale môže až 14 dní. To je ale u vírových ochorení bežné a nie prekvapivé, a tak to proste bohužiaľ chodí. Takže merať teplotu na letisku situácii moc nepomôže… Ale mohlo by byť aspoň pseudoriešením a časť (tých bojazlivejších) ľudí by to na čas odradilo od lietania.
C) Čo môže človek proti tomu spraviť? Tak mohlo by sa začať tým, že nebude cestovať do Číny. Potom by nebolo od veci snažiť sa minimalizovať kontakt s ľuďmi, ktorí práve boli v Číne. Ak sa naozaj ale vírus rozšíri, snažiť sa nenavštevovať akcie s veľkým počtom ľudí. Potom vraj pomáha, ak už sa kontaktu s nakazenými nemôžete vyhnúť, nosiť ochrannú masku, keďže vírus sa šíri takzvanou kvapôčkovou infekciou, a teda okrem iného vzduchom. Pred infekciou chráni ale typ masky FFP3 (najnovšie vraj čiastočne aj lacnejšia varianta FFP2). Takže nie papierové rúško na ústa, čo dostanete od praktického lekára za 50 centov. A v neposlednom rade sa snažiť zvýšiť nešpecifickú obranyschopnosť organizmu. A tým nemyslím pojedanie multivitamínových preparátov. Jednoducho byť fit a vo forme, čo sa ale v dnešnom svete ľahko povie a ťažšie spraví. Nepodceňoval by som preto chronické vyčerpanie o na prvý pohľad imunokompetentných naoko zdravých ľudí. Ak niekto ale už má infekciu a kýcha a prská okolo seba, lepšie papierová maska ako úplne žiadna.
D) Vo všeobecnosti potom platí, že by bolo dobré, aby ľudia, ktorí majú chrípkové príznaky, nechodili do práce (sám samozrejme chodím..). To sa dlhodobo podceňuje a poznám x ľudí, ktorí po nevyležanom infekte dostali napr. myokarditídu, čo je zápal srdcového svalu, ktorý niekedy vedie nielen k akútnym, ale aj k dlhodobým problémom. Infekt sa má odležať, aj keď sa nám to nehodí.
E) To ale nebude rád váš šéf a môže to dokonca znížiť celkový HDP nášho štátu. To si už každý musí stanoviť vlastné priority… Asi nemusím zvýrazňovať, že s infektom potom nie je najlepšie navštevovať verejné akcie. Nejde teraz o to, že by ste to nezvládli vy, ale vírus sa môže šíriť ďalej a dostať sa k chronicky chorým ľuďom a byť nebezpečný pre nich. To sú tie 4 precentá, ktoré sú podľa aktuálnych informácií reálne ohrozené. Ale na druhú stranu zomrel už na to podľa zverejnených informácii aj nejaký 30 ročný pacient. Či bol pred infektom chronicky chorý alebo zdravý ako dub, už správa nehovorí.
F) FFP3 masky už pomaly miznú z regálov. Áno. A ako väčšina spotrebného materiálu aj FFP3 maska sa dováža z Číny. A Číňania majú práve zvýšenú vlastnú spotrebu…
G) Predpokladám, že situácia sa bude vyvíjať, a preto by som si dovolil článok výnimočne upravovať formou dokumentovanej aktualizácie, ak niečo z hore povedaného medzičasom nebude platiť, resp. budem upozornený, že som to napísal nesprávne.

Čo to znamená pre Slováka?
Pohoda, žiadnu paniku. Tak ako žiadnych imigrantov neregistrujeme na Slovensku toho času ani žiaden prípad koronaviru. Potom, čo ministerka zdravotníctva zo zúfalstva položila pri nízkej obložnosti nemocníc funkciu, pretože sa nestratifikovalo, je minister zdravotníctva premiér Peter Pellegrini. A toho vidí väčšina aj ako budúceho premiéra, takže človek na svojom mieste. Takže sme pripravení najlepšie ako môžeme.

Potom ešte pár odkazov, z ktorých som čerpal.
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Hygiene.html https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Vorl_Testung_nCoV.html#doc13490982bodyText1
www.stefajir.cz/koronavirus-2020?fbclid=IwAR3nxSf7WGQWIPlZqDJyqmd0L-8XgE9CF63gZbnFBm67lSU37AyQFBp327s
www.webnoviny.sk/dusan-kovacik-je-podla-kalinaka-clovek-na-svojom-mieste/
https://www.pharmazeutische-zeitung.de/ausgabe-122006/maske-ist-nicht-gleich-maske/

Doplnenie: 22:00 v Bayern dalsie 3 pripady pozitivne (tiez u pracovnikov firmy Webasto)
30.01. výsledky vyšetrenia 40 ľudí ešte nie sú známe
31.01 od 30.1. je znamy dalsi pozitivny pripad, (taktiez pracovnik firmy Webasto)

Teraz najčítanejšie