Denník N

Detská obezita – strašiak alebo hrozba?

Je to naozaj problém? Má vôbec popri migrantoch, ekonomike, extrémistom alebo politickej situácie význam sa venovať takej maličkosti ako je obezita detí? Popísané o nej bolo už veľa, tak si to poďme zhrnúť.

Epidémia nadváhy a obezity detí trápi rodičov, pediatrov ako aj celé zdravotníctvo už dlhé roky. Z médií, ale aj od odborníkov počúvame stále osvedčené rady čo robiť s deťmi pokiaľ trpia problémami. Úrad verejného zdravotníctva s podporou Svetovej zdravotníckej organizácie má široké spektrum projektov a programov na zníženie tohto spoločenského problému, ktoré však v praxi vôbec neriešia situáciu, ale len sucho konštatujú fakty, že sa to zhoršuje, no napriek tomu neponúkajú žiadne konštruktívne riešenia problému.

Poďme si prebrať základné príčiny vzniku tohoto celosvetového problému (samozrejme sa to nevzťahuje na deti, ktoré trpia metabolickým, genetickým alebo iným zdravotným ochorením a to u nich spôsobuje zvýšenú nadváhu alebo obezitu):

1. Nedostatok pohybu – Viem, je to už otrepaná fráza ale dôvody prečo je nedostatok pohybu sú o to zaujímavejšie:

a) Nedostatok pohybovej aktivity na školách je spôsobený viacerými faktormi. Hodín telesnej výchovy je stále menej, deťom sú často do rozvrhu zaraďované podľa potrieb učiteľa a nie potrieb žiaka. Školy sú plne vybavené Wi-fi, tabletmi a počítačmi, čo spôsobuje, že deti nemajú záujem vyjsť na dvor. Aj počas hodín telesnej výchovy má každé druhé dieťa papier od lekára, že nemôže cvičiť, alebo vhodnú výhovorku.

b) Nedostatok pohybovej aktivity sa však vzťahuje aj na domáce prostredie. Fakt, že doba priniesla mobilné telefóny, notebooky a televízie s 200 kanálmi je už samozrejmosťou a vhodnou výhovorkou situácie. Pretože žiaden rodič si nie je ochotný priznať, že na dieťa proste nemá čas. Namiesto toho aby rodičia trávili s deťmi čas prechádzkami, na ihrisku alebo v parku, ich radšej prihlásia do rôznych krúžkov kde nevedia odsledovať ich aktivitu, alebo v horšom prípade ich nechajú sedieť pred televízorom alebo notebookom s tým, že majú od nich „pokoj“. Neuvedomujú si, že pokiaľ od útleho detstva u dieťaťa nevytvoria pozitívny vzťah k športu, a neprivedú ho k tomu oni, dieťa časom spohodlnie a nebude javiť záujem o športovanie.

2. Stravovanie – ďalší otrepaný dôvod, ale má najväčší podiel na detskej nadváhe a obezite. Nebudem tu písať o veciach, ktoré všetci vedia, ovládajú, ale nedodržiavajú. Chcem sa zamerať na vzory v stravovaní. Rodičia sa často snažia vychovávať deti na svoj obraz, no neuvedomujú si, že ich obraz a predstava zdravej stravy nemusí byť správna. Počnúc tým, že dieťa potrebuje úplne iné zloženie stravy ako dospelý človek, dieťa vidí vzory v stravovaní od malička u svojich rodičov. Pokiaľ sa rodič rád prejedá, dieťa si všíma dávky jedál, ktoré rodič denne zje a zafixuje sa mu to ako normálne. Taktiež treba brať do úvahy, že každý máme iný metabolizmus. Výhovorka typu, že „dieťa je to isté čo ja, a pokiaľ z toho ja nepriberiem, nepriberie ani dieťa“ nie je vôbec opodstatnená. Dieťa potrebuje racionálnu a vyváženú stravu. Chyby v strave ako rôzne rýchle občerstvenia, pizze, minútky, polotovary, chipsy a sladkosti dieťaťu neprospievajú. Možno si poviete: „ale raz za čas si to dať môže…“ Pokiaľ mu však dáte každý deň niečo so širokého spektra pre deti nevhodných potravín, a zaklincujete to colou light alebo rôznou inou formou sladených nápojov, dieťa bude aj tak každý deň ovplyvňované pre neho nevhodnými potravinami.

Ďalším problémom je, že si deti zvyknú na „chutné“ jedlá, ktoré sú plné soli, cukru, zvýrazňovačov chuti a arómy, umelých prísad a aróm, nechutia im jedlá ktoré sú podávané v školských jedálňach, po prípade doma varená strava. Rodičia si často nevedia nájsť čas uvariť svojim deťom racionálnu stravu (ktorá je podľa mnohých dospelých nechutná), počas pobytu doma stravujú deti nevhodnými alternatívami a deti potom odmietajú aj pre nich prospešné stravovanie v školách a školských jedálňach so zdôvodnením, že im v škole nechutí, kuchárky zle varia alebo dostávajú nevhodné porcie. Rodič ich potom zo školského stravovania odhlási a dá dieťaťu peniaze na stravovanie sa v reštauráciách alebo podnikoch rýchleho občerstvenia. To čo deti konzumujú v reštauráciách im chutí a táto skúsenosť sa šíri zo spolužiaka na spolužiaka ako epidémia a zrazu má každý chuť stravovať sa týmto „alternatívnym“ spôsobom. Rodičia si však neuvedomujú, že školské jedálne sú pravidelne kontrolované a varia podľa odporúčaných výživových dávok, ktoré sú skupinou odborníkov stanovené a upravované podľa potreby.

Taktiež rodičia často dávajú deťom peniaze, aby si desiatu kúpili sami. Myslíte si, že dieťa myslí na zdravé stravovanie a kúpi si jablko alebo pomaranč? Dieťa si nedokáže uvedomiť, čo potrebuje jeho rozvíjajúci sa organizmus a zvyká si na „chutnú“ stravu „dospelých, do ktorej sú často kvôli zvýšeniu predaja pridávané látky, ktoré nie sú vhodné pre deti.

Ak by som to mal zhrnúť v svojom názore, tak celý problém začína u rodičov, ktorí si nedokážu nájsť dostatok času na svoje dieťa. Nemajú čas ísť s deťmi von, spraviť im desiatu, navariť obed, ale radšej sa zameriavajú na svoje aktivity a deti nechávajú „bokom“.

Tento problém sa bohužiaľ netýka len detí trpiacich nadváhou alebo obezitou, ale aj zdravých detí ktoré nemajú zatiaľ žiadne viditeľné problémy, ale kvôli zlej strave a nedostatku pohybu sa môžu u nich vyskytnúť v budúcnosti rôzne zdravotné problémy, pri ktorých môže práve zlá životospráva v detstve a nedostatok pohybu pôsobiť negatívne.

Teraz najčítanejšie