Denník N

Netreba len lajkovať, komentovať a zdieľať- treba voliť!

V parlamentných voľbách v roku 2016 využilo volebné právo len 59,8% občanov. Prečo ľudia dávajú svoje lajky a komentáre na fotky, posty, komentáre či videá, kde je tých reakcií toľko, že tú ich si všime iba hŕstka ich priateľov? Pretože každý chce vyjadriť svoj názor. Ľudia chcú, aby ich hlas bolo počuť a voľby sú ideálnou príležitosťou.

Odkedy môžem voliť, je pre mňa nesmierne dôležité vyjadriť svoj názor. Som veľmi rada, že dnes máme možnosť slobodne si vyhľadať informácie a na základe vlastného uváženia voliť takých kandidátov, ktorí zdieľajú aspoň niektoré naše hodnoty a postoje. Mrzí ma, že je tak veľa ľudí, ktorí nechodia voliť, pretože hľadajú dôvody, prečo je to zbytočné. Veď je to také jednoduché – vstať a vhodiť lístoček. Je to také jednoduché, ale zmeniť to môže úplne všetko.

1. Je to len jeden hlas…

… a jeden hlas nič nezmení. Najčastejšou reakciou na dané tvrdenie je, že toto si iste povedia tisíce ľudí. A z jedného hlasu sa stane tisíc hlasov. Ale dôvodov, prečo je každý jeden hlas dôležitý, je oveľa viac.

Jednoduchá matematika- čím menej ľudí ide voliť, tým silnejší je každý jeden hlas voliča. To znamená, že ak sa rozhodnete zostať doma, pretože váš hlas nemá cenu, potom dávate do rúk aktívnych voličov ešte väčšiu moc. To oni rozhodnú za vás. Pretože ich hlas má vďaka vašej pasivite väčšiu silu a jeden volič tak rozhoduje za viacerých nevoličov. Váš hlas môže zmeniť naozaj veľa- každý volič má iba jeden hlas a práve vy, ktorí zostanete doma, rozhodujete o jeho sile.

Váš hlas je vyjadrením vašich názorov a tie sú dôležité. To, ako bude naša krajina a spoločnosť vyzerať, je výsledkom názorov a rozhodnutí nás všetkých. Chcete, aby za vás rozhodovali iní? Ak nepôjdete voliť, váš hlas si vezmú iní ľudia – mnohí majú diametrálne odlišný názor, no napriek tomu rozhodnú aj za vás a najmä o vás. To, ako dopadnú voľby zveríte do rúk ľudí, s ktorými nesúhlasíte a výsledok volieb vás tak môže sklamať či nahnevať. Prečo dobrovoľne dávate svoju moc do rúk iných?

Ak jeden hlas nič nezmení, prečo potom dávate svoje lajky a komentáre na fotky, posty, komentáre či videá, kde je tých reakcií toľko, že tú vašu si všime iba zopár vašich priateľov? Pretože chcete vyjadriť svoj názor. Chcete, aby o ňom ľudia vedeli. Záleží vám na vyjadrení vášho názoru, však? Tak prečo nevyjadríte svoj názor a postoj aj vo voľbách? Voľby sú predsa pre váš život dôležitejšie ako fotka na facebooku či instagrame. Naozaj.

2. Všetci sú rovnakí zlodeji a podvodníci…

To je zovšeobecňujúca blbosť. Nemôžu byť všetci rovnakí, pretože každý človek je iný. A politici sú ľudia. Takže logicky – nie sú všetci rovnakí. Medzi politikmi sa nájdu aj takí, ktorí chcú slúžiť ľuďom a svoju prácu robia poctivo (je smutné, že ich treba hľadať, ale aspoň tam stále sú a je ich stále viac). Naozaj nemôžme tvrdiť, že všetci politici sú rovnakí, pretože je to urážka tých, ktorí sa snažia byť iní. Že ich je vo vláde málo? Tak to zmeňme vo voľbách. Je toľko skvelých politikov, ktorí robia poctivú, slušnú, kvalitnú a dobrú prácu pre ľudí. Nedovoľme, aby bolo stále viac počuť tých zlodejov a podvodníkov.

Áno, mnohí politici sú známi práve svojimi kauzami. Mnohí politici doteraz nenesú zodpovednosť za svoje zločiny a mnohí beztrestne kradnú čo sa dá, kým sú ešte vo vláde. A práve vo voľbách má občan príležitosť nastaviť im zrkadlo a nedovoliť im, aby ďalej pokračovali v okrádaní štátu a jeho občanov. Vadí vám, že politici kradnú a klamú? Choďte voliť a zmeňte to. Ako dlho už skepticky tvrdíte, že všetci politici sú rovnakí, ale nejdete voliť? Jedno volebné obdobie? Tri? Ak budú stále voliť iba skalní fanúšikovia už dlhoročne najsilnejšej strany, potom budú vo vláde stále tí istí – rovnakí – politici. Tí, čo chcú zmenu, musia ísť voliť, pretože inak tu budú stále rovnakí zlodeji. Pretože ich voliči voliť chodia. Pretože tí, ktorí zmenu nechcú, urobia všetko pre to, aby sa zachoval status quo. A pôjdu voliť aj tí, ktorí chcú dramatickú zmenu a nevadí im strata demokracie.

3. Nemám koho…

Zastávam názor, že toto tvrdenie je iba výsledkom lenivosti a neznalosti. Koľko kandidátok politických strán ste si aspoň zbežne pozreli? Alebo len zo zvyku tvrdíte, že nemáte koho voliť? Tieto voľby prinášajú obrovské množstvo kvalitných odborníkov, z ktorých si určite vyberiete. Dôležité je, aby ste sa nerozhodovali impulzívne na základe rôznych hesiel, výkrikov či videí, ktoré majú v priebehu troch minút ukázať, čo vám strana ponúkne.

Každá politická strana má na webe vyvesenú kandidátnu listinu a program strany. Zaberie vám iba chvíľu zistiť si, akých kvalitných ľudí strana ponúka a aký program vytvorila. Určite viete, čo vám na Slovensku chýba a čo by ste chceli inak. Určite máte hodnoty, ktoré sú pre vás dôležité. Politické strany sa líšia svojimi hodnotami, myšlienkami, cieľmi a samozrejme ľuďmi. Ak nemáte koho voliť, potom ste si zrejme nepozreli ponuku jednotlivých strán. Kandidujú viaceré demokratické strany ponúkajúce extrémne šikovných odborníkov, ktorí si zaslúžia vašu pozornosť. Chcete lepšie školstvo? Zamerajte sa na odborníkov na školstvo v jednotlivých stranách a uvidíte, že máte koho voliť. Záleží vám na rovnosti žien a mužov či právach menšín? Potom sa zamerajte na kandidátov, ktorí sa venujú tejto téme – aj tu nájdete skvelých ľudí, ktorí sa tejto problematike venujú už roky.

Dôležité je zistiť si o kandidátoch aj niečo viac, ako sa píše na webe. Skúste si pozrieť ich životnú a pracovnú históriu, či sa danej téme venujú už dlhšie a majú aj výsledky. Práve ich výsledky by vás mali presvedčiť, že naozaj je koho voliť. Keď si detailnejšie pozriete zopár kandidátok, tak zrazu zistíte, že máte až príliš veľa možností a nebudete sa vedieť rozhodnúť. Verte mi.

4. Nemôžem, lebo…

Nechce sa vám obetovať hodinku svojho času?

Zabudli alebo nestihli ste si vybaviť voličský preukaz (čo mimochodom trvalo niekoľko minút – presnejšie tri)?

Už máte iný, dôležitejší program?

Nuž ale potom nenadávajte ďalšie štyri roky na vládu a situáciu na Slovensku, pretože ste neurobili ani to úplné minimum pre zmenu súčasného stavu. Ak jediným prejavom vášho politického názoru je nadávanie na internete či medzi známymi, potom by ste nemali komentovať politickú a spoločenskú situáciu. Ak vám niečo vadí, tak to skúste zmeniť. Tú hodinu, ktorú strávite voľbami neobetujete pre nikoho iného, iba pre seba a svoje okolie. Nevolíte kvôli nikomu inému, ľahostajnosť uškodí len vám. To, že môžete ísť voliť je úžasná možnosť, ktorú nemajú všetci. A vy ju len tak zahodíte, lebo sa vám nechce v sobotu nič riešiť. Ak vám vaša budúcnosť nestojí ani za hodinu vášho času, ako si vážite vlastný osud? Voľby nie sú o hodine vášho času, ale o budúcnosti vašej krajiny, o vašej budúcnosti v tejto krajine. Koľko času strávite nadávaním na politiku, politikov, stav zdravotníctva, školstva alebo súdnictva? Voľby vám zaberú naozaj len hodinu a zoberú oveľa menej energie…

Treba ísť voliť.

Aby sme nestratili slobodu.

Aby za nás nerozhodli iní.

Aby sme sa ráno nezobudili do Slovenska, z ktorého budeme utekať.

Aby sme už nemali vládu zlodejov, mafiánov, fašistov a klamárov.

Aby sme mali vládu zloženú z odborníkov, ktorí si vážia pravdu.

Aby sme neprišli o demokraciu.

Aby žiadna menšina nebola považovaná za nepriateľa a nebola nikým utláčaná.

Aby sme mohli dôverovať polícii aj súdom.

Aby sme neboli zdesení pri pohľade na politikov a ich aroganciu.

Aby sa z daní neplatili prostitútky, drogy, vraždy, hotely a iné radovánky politikov.

Aby sme sa nemuseli hanbiť za Slovensko.

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Alexandra Mravíková

Som človek, ktorému nie sú ľahostajné veci naokolo. Človek, ktorý sa rád zamýšľa. Človek, ktorý sleduje, počúva, vníma a hodnotí. Liberálne slniečko, ktoré verí, že ľudia sú si rovní a všetci by mali mať rovnaké práva. Silný anti-determinista.