Denník N

Na dobrú literatúru len dobrý úmysel nestačí

Oprah Winfrey s autorkou predstavujú American Dirt v programe "CBS This Morning" (foto J. P. Filo/CBS)
Oprah Winfrey s autorkou predstavujú American Dirt v programe „CBS This Morning“ (foto J. P. Filo/CBS)

Vyše stovka spisovateľov podpísala otvorený list Oprah Winfrey, v ktorom ju prosia, aby ešte zvážila najnovší výber knihy pre svoj knižný klub; vydavateľstvo už zrušilo turné autorky kvôli vyhrážkam. Prečo kniha American Dirt rozpútala také vášne?

Spor by možno ostal len zanietenejšou debatou o umeleckej hodnote a kvalitách knihy, lenže Oprah Winfrey zverejnila pre týždňom video, že si vyberá American Dirt od Jeanine Cummins pre svoj knižný klub. To je pre akúkoľvek knihu na americkom trhu obrovská reklama a preto 121 spisovateľov zverejnilo na portáli lithub list, v ktorom Oprah Winfrey vyzývajú, aby si knihu nevyberala a nedávala jej tým punc kvality, ktorý mnohí vnímajú ako smerodajný.

Román rozpráva príbeh mexickej matky a jej syna, ktorí utekajú ako migranti do Spojených štátov po masakri, ktorý rozpútal drogový kartel. Jeanine Cummins ho písala päť rokov a kniha vyšla 21. januára. Takmer okamžite sa proti nej zdvihla vlna kritiky, pretože téma mexických migrantov je v Spojených štátoch mimoriadne citlivá, silne politická, a autorka sama je beloška: ani Mexičanka, ani imigrantka. Nayvše vraj proste len povykrádala iných latinskoamerických autorov.

V jednej mimoriadne vášnivej kritike napríklad Myriam Gurba píše, že tým najkrajším, čo môže o knihe povedať, že by sa mala zrecyklovať na toaletný papier. Jeanine Cummins, ktorá hovorí o „mase tých ľudí bez tváre“, ktorým chcela dať svoj hlas, vraj len rozpoznala apetít gringov pre utrpenie Mexičanov a zistila, ako to oportunisticky využiť. Nie všetci však knihu tak zatracujú, Stephen King či Ann Patchett sa o nej vyjadrili pozitívne, rovnako ako aj niektorí mexickí či latinskoamerickí autori.

Tí spisovatelia, ktorí sa podpísali pod otvorený list Oprah Winfrey, však tvrdia, že autor síce nemusí byť mexický migrant, aby dokázal napísať knihu o mexických migrantoch, ak ju napíše dobre. To sa však podľa nich autorke nepodarilo ani zďaleka: príbeh považujú za zjednodušený, napísaný tak, aby sa bielym čítal ľahko a nemali pri tom pocit viny. Cumminsovej vyčítajú, že sa len snaží zviezť sa na vlne empatie s údelom mexických migrantov, že v knihe len posilňuje imigrantské stereotypy a využíva módny záujem o túto tému, aby sa presadila na trhu pre „bielych“ čitateľov.

Píšu, že sú si dobre vedomí, že kniha je román a nie faktografia. Mnohí z nich tiež píšu fikciu a každý má právo písať o skúsenostiach, ktoré sám nezažil, veď v beletrii to ani inak nejde. Lenže ak niekto píše o skúsenostiach iných, najmä ak je to marginalizovaná skupina, ktorá je utlačovaná a zároveň silnou politickou témou, je povinnosťou autora vcítiť sa do nej čo najlepšie a snažiť sa napísať o nej čo najkomplexnejšie, a nie kĺzať po povrchu, ako je to v tomto prípade.

Dodávajú, že nechcú autorku žiadnym spôsobom umlčať, nechcú ani cenzúru, sami nevedia, aké vlastne boli jej úmysly. Možno naozaj chcela napísať o ťažkom živote mexických migrantov, aby ich ešte viac priblížila bežnému čitateľovi, aby ich čitatelia vnímali ako jednotlivých ľudí, a nie ako beztvarú masu. Dobrý úmysel však neznamená automaticky dobrú literatúru, a spisovatelia v otvorenom liste tvrdia, že tak zjednodušené využívanie stereotypov a množstva klišé, aké je v knihe, urobí viac škody než úžitku.

Oprah Winfrey v reakcii zverejnila na instagramovom účte jej knižného klubu video, v ktorom hovorí, že z reakcií je jasné, že o American Dirt potrebujú viesť inú konverzáciu než pôvodne zamýšľali. Bob Miller z vydavateľstva Flatiron (v ktorom kniha vyšla), sa zároveň verejne ospravedlnil za niektoré veci, ktoré ľudia kritizovali: napríklad to, že vydavateľstvo písalo, že Cumminsovej manžel bol imigrant, zabudlo už však dodať, že z Írska, alebo za to, že asi nebolo najlepším nápadom použiť dekorácie z ostnatého drôtu na vydavateľskom večierku. Vydavateľstvo najnovšie zrušilo autorské turné kvôli bezpečnostným obavám.

Teraz najčítanejšie