Denník N

Čo má spoločné Národný futbalový štadión a Edunet

Raz vidieť je lepšie ako o tom len čítať alebo počúvať. Tak čítajte nahlas, aby ste to aj počuli, čo na poslednú chvíľu rieši táto vláda, ktorá by mala iba svietiť a kúriť.

Príklad prvý  – Národný futbalový štadión

Dňa 17. decembra 2019 bola ministerstvu školstva zo strany NFŠ, a. s. doručená kalkulácia kúpnej ceny na Národný futbalový štadión v celkovej výške 🤪118.549.166,25 €, čo je navýšenie o 43.349.166,25 € oproti hodnote 75.200.000 € stanovenej v Zmluve. Napokon sa to podarilo uhrať „iba“ na 98,447 milióna €. A musí to schváliť vláda s podmienkou splatnosti prípadne zvýšenej časti kúpnej ceny, aby bola podmienená pozitívnym rozhodnutím úradov a Európskej komisie.

Dohoda medzi ministerstvom školstva a majiteľom Slovana, Ivanom Kmotríkom, je podľa môjho názoru pre štát nevýhodná. A akosi sme pozabudli na pozemky, na ktorých štadión stojí.

Je potrebné urobiť všetko preto, aby štát vyšiel z tejto transakcie čo najefektívnejšie a toto má k tomu dosť ďaleko.

(a teraz vizuálne)

Príklad prvý  – Edunet

TU SI NIEKTO KOLEDUJE O TRETIU POKUTU… a zaplatíme to všetci

💣Internetové pripojenie od štátu pod názvom Edunet mali ku koncu roka len 4 percentá škôl z 2250, ktoré o to prejavili záujem. Podľa ministerstva školstva by sa celý projekt mal dotiahnuť najneskôr do 23. augusta.
💣Dôvodom, prečo sa projekt toľko ťahá, boli podľa ministerstva jeho výhrady k technológiám, ktoré firma Swan použila, ale aj problémy s financovaním projektu na začiatku minulého roka.
💣Školy, ktoré na Edunet stále čakajú, používajú starý internet Infovek 2 od Telekomu. Ministerstvu však za to hrozí už tretia pokuta od Úradu pre verejné obstarávanie.

Dlhodobo som kritizoval toto centralistické riešenie, je potrebné dať peniaze školám, aby si kvalitné internetové pripojenie zabezpečili od miestnych firiem. Je to rozumnejšie a aj hospodárnejšie pre peniaze nás všetkých.

(na toto sa nedá ani pozerať)

Nie, nechcem, aby ste sa nahnevali na túto nehospodárnosť k peniazom náš všetkých. Chcem, aby sme zmenili a odstavili raz a navždy od moci takýchto „gazdov“. Súčasná vládna moc ešte do volieb predvedie podobnú veľkú žranicu verejných zdrojov ešte vo viacero podobných príkladov. Robia tak preto, lebo „otupjevavame“ a už ani nevníme ako nám nehospodárnosťou spojenou s neschopnosťou miznú pred očami miliardy. Áno, toto budem nazývať krádežou, krádežou našej budúcnosti, pretože sa prejedli bohaté roky a peniaze nešli tam, kde mali ísť.
Musíme prísť do nohy 29. februára 2020 k voľbám a zastaviť toto rozhadzovanie. Opakujem, sú to peniaze nás všetkých!

Teraz najčítanejšie

Miroslav Sopko

Manžel, otec a učiteľ. Autor a správca www.zavretaskola.sk a www.obciankari.sk - člen Demokratov