Denník N

Agentúra TASR sa zmenila na tlačové oddelenie SNS

Čo má nové predseda SNS, kde bol v zahraničí, ako trávil sviatky, aký je jeho názor na utečencov, zahraničnú politiku a čo robí na dušičky? To všetko je v ponuke štátom platenej TASR.

Televízny rozhovor o tom, ako bol predseda SNS Andrej Danko v Arménsku, alebo spomienka Danka na pápeža, či článok o tom, čo si myslí Danko o islamistoch?
TASR sa posledné mesiace zmenila na tlačové oddelenie SNS a jej predsedu. Informuje o všetkých jeho krokoch, názoroch ale aj o súkromí. Čitatelia aj odberatelia dokonca vedia, ako trávil dušičky, či iné sviatky.

SNS, hoci je mimoparlamentná strana, má neobvyklo výrazný priestor už nielen v súkromnej TA3.

Viac: TA3 má nového lieblinga

Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko porovnala, ako informuje TASR o SNS v porovnaní s inými politickými stranami. Zmienky o predsedovi strany ale aj samotnej strane majú nepomerne výraznejší priestor, ako iné parlamentné strany. SNS je pritom mimoparlamentná.

tis_sns

„Za posledných 12 mesiacov tvorili správy o SNS a výrokoch jej predsedu Andreja Danka zhruba 7% straníckych správ, teda zhruba toľko ako mali parlamentné strany ako Most-Híd či OĽaNO. V porovnaní s mimoparlamentnou SMK to bolo ale šesťkrát viac (ide čisto o spravodajské, neplatené agentúrne správy),“ píše TIS.  SNS sa na teraz.sk (web TASR) stala v druhom polroku minulého roka po Smere, Sieti a KDH štvrtou najcitovanejšou stranou v čase, keď je preferencie podľa Focusu dosahovali v priemere len 4,2 percenta.

Články o SNS v ponuke TASR

Maďarská SMK, ktorej preferencie sú tiež na hranici piatich percent, má tento rok oproti SNS desať-násobne menej správ v servise TASR.

Tlačová agentúra Slovenskej republiky je financovaná je zo štátneho rozpočtu, pričom s informáciami aj podniká. Podľa zákona je TASR „verejnoprávna, národná, nezávislá, informačná inštitúcia, ktorá poskytuje službu verejnosti v oblasti spravodajstva. Agentúrne spravodajstvo TASR nesmie pôsobiť v prospech žiadnej politickej, hospodárskej, náboženskej, etnickej alebo inej záujmovej skupiny ani proti nej, musí byť vyvážené, pluralitné a objektívne a rešpektovať právo na informácie. 

Ak by sa SNS dostala do parlamentu, bola by to výhoda nielen pre samotnú SNS, ale aj pre stranu Smer-SD, ktorá má problém v prípade výhry nájsť si koaličného partnera medzi existujúcimi parlamentnými stranami.

Podľa šéfa TASR Jaroslava Rezníka správa TIS o SNS v servisa TASR „je od prvej vety konštruovaný na princípoch účelového eklekticizmu a obsahuje faktografické chyby.“ Aké, už nekonkretizoval. Prečítajte si celé stanovisko Jaroslava Rezníka.

Prečítajte si aj ďalšie články, hodnotiace médiá. Sledujte články aj na Facebooku.

 

Teraz najčítanejšie