Denník N

Na dlhú trávu na súkromnom pozemku sú mestá často prikrátke

Minuloročná biela vrana Mária Sisáková pomohla susedom získať späť pôdu, o ktorú prišli podozrivými prevodmi. Na samom začiatku však bola nepokosená tráva. Dôchodkyňa išla na obec, aby urobila so susedom poriadok. Prečo na obec – pri súkromnom pozemku? 

Mestá a obce majú podľa zákona na starosť verejnú zeleň. Musia ju kosiť, polievať, orezávať kríky, ošetrovať stromy a dbať o čistotu. Túto povinnosť si upravujú vo Všeobecných záväzných nariadeniach.

Okrem toho však obce bývajú miestom prvého kontaktu, keď sú občania nespokojní s tým, ako sa o svoj pozemok stará súkromník. Inštitút SGI analyzoval vzorku 112 podnetov, ktoré prišli na portál Odkaz pre starostu pre nepokosenú trávu. Najmenej každý desiaty sa týkal súkromného vlastníka.

Že sa občania sťažujú, nie je náhoda. Majitelia pozemkov majú podľa Zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy povinnosť predchádzať tomu, aby boli zaburinené. A teda: majú ich pravidelne kosiť. Ak tak robiť nebudú, hrozí im pokuta do výšky 330 eur.

Vyrubiť im ju môže miestny okresný úrad, podnety mu však často posielajú obce. Predtým sa snažia robiť osvetu a včas upozorňovať vlastníkov, aby kosenie nezanedbávali. Ak to nepomáha, posielajú im úradnú výzvu, aby si svoju povinnosť splnili.

Tak to urobila aj východoslovenská obec Zbudza po podnete Márie Sisákovej. V jej prípade to pomohlo. Majiteľ nechal pozemok pokosiť a prejsť traktorom. Čo však, ak vlastníci na výzvy nereagujú, pokuty zaplatia a trávu nechajú rásť ďalej?

Mestá to v minulosti skúšali cez Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Jednou z jeho úloh je obmedzovať alergény z nepokosených travín. Tam však nepochodili. Proti majiteľom pozemkov úrad zasiahnuť nemôže. Zákon o ochrane prírody zasa umožňuje odstrániť len invazívne rastliny – a nič iné.

Ako krajné riešenie preto zostáva cesta na dlhé lakte – súd. Podľa Občianskeho zákonníka sa vlastníci musia zdržať čohokoľvek, čím by neprimerane obťažovali druhých. Ak tak napriek tomu robia, možno to namietať civilnou žalobou. Viaceré mestá túto možnosť už zvažovali.

Odhliadnuc od súkromných pozemkov: štatistiky portálu Odkaz pre starostu ukazujú, že ponosy na nepokosené trávniky obce zvládajú nadpriemerne dobre. Každý druhý sa im podarí vyriešiť – pri všetkých podnetoch je to tretina. Nevyriešených zostane 15 percent.

Záujem obyvateľov o mestskú zeleň sa teda vypláca. Pri Márii Sisákovej duplom. Nepokosená tráva a zvláštne otázky suseda ju pomkli k preverovaniu podozrivých prevodov, na konci ktorého je päť trestných stíhaní a jedno obvinenie. Ale to je už iný príbeh.

Celú analýzu o téme kosenia nájdete tu.

Blog je súčasťou projektu Participácia, informovanosť a tvorba verejných politík na úrovni samospráv – Odkaz pre starostu 2.0 podporeného z Európskeho sociálneho fondu cez Operačný program Efektívna verejná správa.

 

Stiahnite si mobilnú aplikáciu Odkaz pre starostu pre Android aj iOS.

Odkaz pre starostu je projektom Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť.

 

Teraz najčítanejšie