Denník N

MUSICBOX 2020: Hudba, ktorú milujem | 6. týždeň

Dobrej hudby nie je nikdy dosť. Dnešný mix nás prevedie od skvelej minuloročnej platne Nitrate, cez charizmatického Chrisa Normana až po 40-ročný legendárny album od Genesis.

NITRATE: Open Wide (2019)

Druhá platňa Nitrate prinieslo niekoľko zmien v obsadení. Philip Lindstrand vymenil speváka  Jossa MennnaMarcus Thurston je nový hlavný gitarista, Rob Wylde sa hrá rytmickú gitaru a na klávesách, Nick Hogg hrá na basovke a Pete Newdeck ostal na mieste bubeníka.

Open Wide je ako stvorený pre fanúšikov skupín Def Leppard, Bon Jovi či Mötley Crüe. Má chytľavé melódie, výborné vokály a dobrý rytmus. Dobrá hudba.

GENESIS: Duke (1980)

Duke je podľa mňa jeden z najlepších albumov od Genesis, aspoň z tých, ktoré nespieval Phil Collins. Verili by ste tomu že toto desiate štúdiové album má už 40 rokov?

Album prišiel po období nečinnosti skupiny začiatkom roku 1979. Phil Collins sa presťahoval do Vancouveru (Kanada) v snahe zachrániť svoje neúspešné prvé manželstvo, Tony Banks a Mike Rutherford nahrali sólové platne. Collins sa po rozvode vrátil do Veľkej Británie a zložil množstvo materiálu, z ktorého boli niektoré veci použité v Duke a niektoré sa po prepracovaní umiestnili na jeho prvý sólový album Face Value.

Duke obsahuje kombináciu individuálne napísaných piesní, ktoré sa vyvinuli z džemovania v roku 1979, samotné nahrávanie sa uskutočnilo na konci roka.

Duke bol pozitívne prijatý kritikmi, ktorí chválili album za preklenutie progress-rockovej minulosti prostredníctvom experimentálnych kúskov, napríklad záverečnej dvojskladby Duke’s Travels/Duke’s End so zameraním na viac pop-rock.

Bol to prvý album Genesis, ktorý sa dostal na prvé miesto v rebríčkoch Veľkej Británie a neskôr získal platinu vo Veľkej Británii i v USA.

CHRIS NORMAN: There and Back (2013)

Christopher Ward Norman sa narodil 25. októbra 1950 vo Veľkej Británii. Je známy zo svojho pôsobenia v skupine Smokie. V roku 1979 naspieval so Suzi Quatro duet a obrovský hit Stumblin’ In.

V roku 1985 odišiel zo Smokie na sólovú dráhu, o rok na to sa mu podarilo zabodovať so skladbou Midnight Lady pre seriál Miesto činu.

There and Back je poctivý pop-rockový album, ktorý vám prinesie pekné chvíle do každého mizerného počasia.

Teraz najčítanejšie