Denník N

V skratke, milý a milá

mustache www.quora.com
mustache www.quora.com

Slovensko je krásna krajina, máme tu hory, hrady, plesá, diaľnice aj skorodiaľnice, síce málo včiel, zato veľa byrokracie a rôznych pandrlákov tam hore. Volám ich horníci. Máme tu zo všetkého čosi. Jedna vec je však na našom milom a malom Slovensku úplne nesprávne, zle, mizerne. Je to ako bradavica na peknej tvári. Ide o neporozumenie si, o schopnosť nesprávne sa rozhodnúť. Nie vždy, ale väčšinou.

Vekovo som tak akurát. Ani málo, ani veľa. Takmer 30 rokov som žila v meste bitkárov. Neviem, čím to je, ale jedno z krajských miest sa nie a nie vpratať do kože odkedy si pamätám. Keď si pre nič za nič na ulici nedostal facku ty, tak ju dostal tvoj brat. A ak ani on nie, potom tvoj sused. Dalo by sa povedať, že bitkárstvo a zastrašovanie ničnetušiacich je, popri nárečí, súčasťou slovenského folklóru.

Prišli by Cyril a Metod do Nitrianskeho kniežatstva, keby tušili, že sa o vyše 1150 rokov bude Slovensko zmietať v politických a mafiánskych kŕčoch? Zaslúžili by sme si podľa solúnskych bratov svojbytnosť, krajinu pod Tatrami, či staroslovienčinu?

To naše nesprávne uchopené „hejslováctvo“ je ako podpásovka našim dedom aj pradedom. A pritom sme to my, ktorí by si zaslúžili jednu za ucho. Fajnú, štipľavú, nech nás preberie. Lebo za toto sa oni nešli zodrať v práci a na poli. Za dnešnú mizériu nebojovali vo vojnách a neprišli o milovaných a nespočet blízkych.

Neviem sa rozhodnúť, či je prebujnený slovenský extrémizmus väčšia bieda, než nekritické myslenie. A čo môže byť ešte horšie, je ťapákovská lajdáckosť v zmysle „dajte mi pokoj, nezáujem“. Keď nemáš potrebu svoju darebnosť vysvetľovať sebe a svojej generácii, skús vysvetliť budúcim pokoleniam, prečo si neurobil čosi pre ich budúcnosť, ak je ti už tá tvoja ukradnutá. Totiž, ide aj o tvoje deti, vnúčatá, pravnúčatá.

Ak si sa doteraz rozhodoval/a lajdácky, nerozumne, či extrémisticky, využi svoje právo myslieť a mysli. Pokiaľ chceš ísť rovnakým smerom, miesto volebného lístka lúšti radšej osemsmerovky. Jedno ti poviem, ľudová môže byť pekná, ale len ak sa bavíme o ľudovej hudbe, tvorbe, ľudovej slovesnosti, či rozprávke.

Už sme tu raz jedného fúzatého mali. A nedopadlo to dobre. Poučme sa z minulosti. História by sa opakovať nemala, no kladie nám stále rovnaké otázky.

Teraz najčítanejšie