Denník N

Testosterónové zatmenia.

Zverejnenie komunikácie medzi predsedom Národnej rady a t. č súdenou A. Z. vyvolalo v radoch koaličných politikov a časťou  verejnosti vlnu rozhorčení a protichodných názorov. Rozhoduje právo na súkromie, či skutočnosť, že verejná osoba je osobou v istom funkčnom postavení a tak aj v správaní sa vo svojom súkromí by mala byť opatrnejšia. Odzneli  dokonca odkazy zo strany koaličných “ strážcov morálky“  že takéto zverejňovanie  súkromných“ rozhovorov vážne ohrozuje naše demokratické zriadenie a systém.

To má naša demokracia skutočne tekuté základy ak stojí a padá na testosterónových predispozíciách , virtuálnych predstavách a erotických snoch niektorých našich / ne/ politikov. Maskulínne Ego nášho národného  lídra je nám po zverejnenom telefonáte známe. Je silné. Mužnosť a mužskosť dosahuje parametre skutočného Vodcu. Teda aspoň konkrétny, zverejnený telefonát to naznačuje.Hra slov má svoje nezabudnuteľné a provokatívne čaro. Kto by ostal imúnnym  ak počuje neodolateľný ženský hlas a v tajomnej komunikačnej hre sa objaví “ Femina“. Pri celkovom zhodnotení komunikácie by ste mohli podľahnúť dojmu, že komunikačným aktérom je skôr romantický básnik, než politik. Aby som nezabudol v tejto romantickej alfa kategórii sme mali možnosť v nedávnej minulosti sa započúvať  aj do “ tokania“ odstúpeného pána Glváča.

Možno by sa pousmial psychoanalytik S. Freud, nad svojou pretrvávajúcou pravdou, že pudovosť je silným determinantom nášho správania.je známy vytvorením koncepcie osobnosti založenej na fungovaní troch zložiek : Id, Ego a Super Ego. Zdá sa, že našich aktérov pri digitálnych komunikačných výmenách zarezonovala jednoznačná prevaha ID. V modernej psychológii to znamená vplyv vášni, pudov, túžob a prianí. Predstava možného žitia a bytia na princípe slasti je lákavá. Veď časť hedonistu sa  nachádza v každom z nás. Virtualita je silnou čarodejkou, znásobuje našu predstavivosť. Pravdepodobne aj z toho dôvodu mali zverejnené telefonáty pokračujúci telenovelový príbeh. I keď z pozície politika mali ním byť ukončené.  Chcenie dotiahnuť virtualitu do reality je silným pokušením pre každého muža a nie to ešte pre Všemocného politika. Pudovosť je silnou kráľovnou konania a je pre ňu ľahké získať prevahu nad racionálnym Egom, ktoré je považované za zložku racionálnej korekcie spomínanej pudovosti. Ratio však v niektorých prípadoch podobne ako aj v tomto nebolo umiestnené v hornej polovici ich muskulatúry. V tomto prípade ID dalo šach- mat aj rozumovému Egu ako aj kontrolnému Super Egu. Stáva sa totiž, že rozum niekedy zaspí . Niektorým politickým playerom sa to občas stáva. Potom sa dá uvažovať aj o inej kategórii ako je pudovosť a tou je hlúposť. Obidve spája absencia racionálnej korekcie.

Taliansky ekonomický historik Carlo Cipolla napísal knihu Základné zákony ľudskej hlúposti v ktorej triedi a zaoberá sa zákonmi, ktorými sa ľudská hlúposť riadi. Jeden z tých zákonov hovorí, že “ podceňujeme možný dosah našej ľudskej hlúposti“ Preložené do konkrétneho správania. Dostatočne neprehodnotíme výhody a straty, ktoré nám konkrétne správanie môže priniesť. Vidiny “ slastných“ výhod zatemnia pokorujúce  straty. O hlúposti v tomto, prípade môžeme hovoriť preto, že aktér/i/ najprv klamali, že žiadne telefonáty s dotyčnou osobou nemali. /Ďalší “ namočený“ pán Kollár telefonát nepoprel a vysvetlil. Samozrejme ak sa to “ prevalilo“ tak sa jedná o politickú objednávku a nie o osobné zlyhanie. “ Tradičná mantra“, ktorá sa v tomto a nielen v tomto období používa ak sa odhalia zlyhania zo strany politikov.

O politickej hlúposti  môžeme hovoriť aj z dôvodu, že ak prijmem telefonát od neznámej osoby, tak ako vrcholový politik/ i keď o takomto definovaní v súvislosti s osobou predsedu NR pochybujem/, tak v ňom ďalej nepokračujem, lebo mám predvídať, že môže byť využitý, alebo zneužitý aj v môj neprospech. Zásahy Erosu boli však v tomto prípade asi silnejšie.

Takže ak zverejnené telefonáty ohrozujú základy nášho demokratického systému, tak potom    našu dôveru v persony , ktoré reprezentujú náš demokratický systém ohrozuje ich politická hlúposť. Veď ak klamú v týchto prípadoch, akú záruku nám dávajú, luhármi nie sú aj inokedy. Naša politická prvá liga má reprezentantov aj s takou testosterónovou výbavou. Ešte k nej pridať a doplniť ju aj rozumovým Egom.

Ako povedal A. Einstein:Len dve veci sú nekonečné. Vesmír a ľudská hlúposť. Pri tej prvej si však nie som taký istý.

Teraz najčítanejšie