Denník N

Príhody a skúsenosti z kampane PS Spolu na mojom milom východe Slovenska

Cesta vlakom
V pondelok odchádzame vlakom do Košíc. Pozdravím sa s kolegami, vlak sa pohýna. Dozvedám sa, že reštauračný vozeň nie je pripojený. S malou fľaškou vody, ktorú som si priniesla, a dezertom Mon Cheri na ponúknutie spolucestujúcich sa teda chystám prežiť cestu vlakom :)

S kolegom preberáme rôzne témy. Rozprávame sa o ľuďoch, ktorí sú schopní pre vlastné presvedčenie šikanovať druhých a ešte si to aj ospravedlniť vyššou mocou. Rozoberáme aj to, ako sa naša spoločnosť na rozdiel od Nemecka ešte nepopasovala s Tisom a so zločineckým režimom počas druhej svetovej vojny. Hovoríme o tom, ako sa odráža v prítomnosti 40-ročná komunistická minulosť a ako sme sa ani s touto diktatúrou nevyrovnali. Pri takomto zaujímavom rozhovore mi cesta do Košíc rýchlo ubieha.

O pár sedadiel ďalej cestuje Mišo Truban. Napriek intenzívnej kampani má stále dosť energie, príde sa viackrát porozprávať. Pamätám si ho z konferencií, kde bol vždy jedným z mála lídrov, ktorých zaujímal názor druhých a spätná väzba. Rozprávame sa o minulosti, o jeho účasti na triatlonoch. Aj o tom, ako sa aj napriek hektickej kampani, kde má pomaly každú hodinu naplánovanú a využitú, snaží športovať. Je až neuveriteľné, ako dokázali nenávistné reči niektorých politikov a konšpiračné stránky plné lží očierniť tohto úspešného podnikateľa a športovca.

Levoča

Ideme do Levoče. Kotlebovci tam majú mať svoj tradičný míting v duchu klamstiev, konšpirácií a nenávistných prejavov.

V Levoči sa na proteste stretávam s Vladom Šuchom, naším gestorom pre oblasť vzdelávania, vedy a inovácií. Vlado od roku 2006 pracoval pre Európsku komisiu v Bruseli a bol najvyššie postaveným Slovákom pracujúcim pre európske inštitúcie. Pre hrozbu, že na Slovensku je ohrozených až 60 % pracovných miest, sa vrátil späť na Slovensko.

S Vladimírom Šuchom a ďalšími kolegami

Neskôr už stojíme v prvej línii spolu aj s Irenou Bihariovou, právničkou, ktorá sa mnoho rokov špecializuje na oblasť trestných činov extrémizmu.

V Levoči je to blesková výhra. Svoj nesúhlas prišlo vyjadriť obrovské množstvo miestnych občanov z radov majority aj rómskej menšiny. Kotlebovci sú nútení ujsť. M. Mazurek za všeobecného posmechu ešte porozpráva nejaké konšpirácie o nastrčených zaplatených a nebezpečne ozbrojených protestujúcich, ktoré neskôr vyvrátila aj polícia.

Vedľa v hlúčiku sa miestny mladý Róm rozpráva s dvoma priateľmi. Hovorí im: „Ako môžete zdieľať tie nenávistné klamstvá kotlebovcov voči Rómom?! Na škole sme boli dobrí kamaráti, delili sa o desiatu a vy teraz takto?!“ Muži sa dívajú do zeme, neodvážia sa mu pozrieť do očí.

Mám možnosť rozprávať sa aj s dvoma rómskymi pánmi, ktorí sa živia stavbárčinou. Hovoria mi: „Pani, viete jak sme museli šéfa presviedčať, že by nás pustil z roboty? Šak my máme kopec roboty, šak my sme tam nenahraditeľní. A toten o nás vyhlasuje, že sme asociáli.“

Nenávistné reči nesmieme tolerovať. V tomto štáte sa musí prestať s diskrimináciou a šikanovaním občanov.

Košice

S Michalom Trubanom

Dopoludnia kampaňujeme na košickom sídlisku. Na dané miesto idem taxíkom. Taxikár, frustrovaný a nahnevaný na politikov, hromží na Smer, na Matoviča, na Kisku, na Hlinu. Už sa zdá, že to bude kotlebovec, ale potom nadáva aj na Kotlebu. Už aj taxík zastavil, a on ešte dáva nejaké konšpirácie a očierňuje PS Spolu, hlavne Miša Trubana. Snažím sa vysvetľovať, diskutovať a argumentovať, ale nič nezaberá. Tak mu hovorím: „Pozrite sa, 3 metre pred vami stojí Mišo Truban, poďte sa s ním porozprávať.“ Zostal zmeravený a zahabkal: „Nie, to ja nejdem, to ja nie.“ Silné reči a skutek utek :)

 

Stretnutie s extrémnou chudobou na Luníku 9

Chcela som vidieť na vlastné oči, ako to vyzerá na neslávne známom Luníku 9. Jeden konkrétny zážitok je viac ako sprostredkované informácie. Luník 9 je niekoľko bytoviek. Viaceré vyzerajú tak, ako vidíte na obrázku vyššie. Škola je oplotená vysokým plotom. Po sídlisku sa dopoludnia prechádzajú malé deti aj ženy, ktoré namiesto teplej bundy majú v zime oblečený župan. Tí, ktorí z nejakého dôvodu prišli o bývanie, ako je toto na obrázku, sú nútení bývať v osade hneď vedľa volanej Mašličkovo. Tam vraj býva asi 250 ľudí. Tá neskutočná chudoba vás ochromí, vyvolá pocit beznádeje. V miestnych mini potravinách predáva rómsky pán za plexisklom. Kafka by vedel nájsť tie vhodné slová na opis. Na dverách nápis zemiaky kg za 60 centov. Najviac ma trápia tie deti. Akú majú šancu na lepší život? Pritom príklady dobrej praxe, ktoré boli inde úspešné, sú – komunitné centrá, podpora žien a matiek, mikropôžičky, hliadky z radov miestnych občanov, schémy (napr. Rankovce, kde museli ľudia dokázať, že vedia rok šetriť, a potom dostali pôžičku na stavbu materiálu) atď. Len na to treba štát, ktorý bude pomáhať. P. S. V košickom mestskom parku stojí obrovská luxusná vila. Treba vidieť. Najlepšie hneď po návšteve Mašličkova.

Prešov

Je piatok a mňa čaká intenzívne kampaňovanie v mojom milom Prešove. Rozdávame letáky, rozprávame sa s ľuďmi, ktorí prejavia záujem. Po hodine a pol v mrazivom počasí si necítim prsty na rukách ani palce na nohách. Spomínam si na to, ako som podobne mrzla počas kampane Zuzany Čaputovej. Zbery podpisov, rozdávanie letákov a odznakov, nakrúcanie podporných videí. Neskôr pribudla online podpora. Všetko ako dobrovoľníčka.

Keď sme už s ostatnými kolegami ako cencúle, ideme kampaňovať od dverí k dverám. Pozývame ľudí k voľbám, rozprávame sa s tými, ktorí javia záujem. Staršia pani sa rozohní. Je veľmi nespokojná s výsledkami vlády Smeru. Iní ľudia sa sťažujú na zanedbané zdravotníctvo, na to, že sa bežný človek nedovolá spravodlivosti. Niektorých trápi školstvo, prípadne pocit vlastného materiálneho nedostatku, zatiaľ čo v novinách čítajú o jednej korupčnej kauze za druhou. Večer začína naša Show zlomu. PKO je plné, diskusia úspešná, ľudia ostávajú aj po skončení, aby sa mohli osobne porozprávať s členmi PS a Spolu.

Týždeň na východe je plný rôznych zážitkov, rozhovorov a stretnutí. Striedajú sa príjemné aj emočne náročné chvíle. Jedným z dôvodov, pre ktorý som vstúpila do politiky, je aj podpora východného Slovenska, podpora regiónov. Lebo východ potrebuje podporu tohto štátu.

Teraz najčítanejšie

Jana Dologová

Žena, mama a aktivistka. Vyštudovala som ekonómiu. Mám skúsenosti v oblasti manažmentu a vzdelávania. Bola by som veľmi rada, ak by sa na Slovensku skvalitnilo vzdelávanie a podporovali inovácie. Aby sa prestalo plytvať ľudským potenciálom, prírodnými zdrojmi a aby ľudia mohli rozvíjať svoj talent a schopnosti. Prijala som ponuku vo voľbách 2020 kandidovať do NR SR za koalíciu PS Spolu s číslom 126.