Denník N

B. Sanderson: Slova Paprsků (Čitateľský denník 2/2020)

Kaladin se chtěl vyhoupnout na místo vedle vozky, ale potom se zarazil.
„Hej, vy!“ mával na vozku.
„Já!“ odpověděl králův šašek Filuta z kozlíku. Modré oči, černé vlasy, černá uniforma. Co dělá na kozlíku před vozem? Přece to není sluha, ne? Kaladin se opatrně usadil na svém místě a Filuta se chopil otěží a pobídl koně k pohybu.

„Co tu děláte?“ zeptal se Kaladin.
„Hledám nepravosti,“ odpovědel Filuta zvesela, když kopyta začala dusat po kameni. „Cvičil jste na flétnu, co jsem vám dal?“
„Ehm…“
„Neříkejte mi, že jste ji nechal v táboře u Sadease, když jste se přesouvali.“
„No — „
„Říkal jsem, abyste mi to neříkal,“ odpovědel Filuta. „Nemusíte, protože už to stejně vím. Je to hanba. Kdybyste znal historii toho nástroje, tak by vám udělal mozek salto. A já bych vás shodil z vozu za to, že mě špehujete.“
„Ehm…“
„Vidím, že dnes sršíte bonmoty.“

Na začiatku roka som sa trocha odmlčal. Opäť som totiž vstúpil do jedného z epických svetov Brana Sandersona — Archívu bouřné záře. A prelúskať sa tisícovkou strán chvíľu trvá, že.

Rošár je svet, v ktorom vládne drsné podnebie — niečo medzi Herbertovou Dunou, púštnymi planétami Star Wars a Hviezdnou pechotou. Flóra i fauna tu má pračudesné tvary, ľudia sú zvyknutí prežívať pravidelné búrky v úkrytoch a energiu, ktorá pri nich vzniká, používajú (nielen) na svietenie.

Tento svet kedysi spravovali tajomní Rytieri paprsku — muži i ženy s výnimočnými schopnosťami vládnuci mocou ovládať prírodné zákony i mystické zbrane. Pri dávnej katastrofe však ich rád zanikol a svet sa opäť ponára do temnoty. Nastane nový vek hrdinov?

Áno, je to viac menej klasická žánrová osnova — ak chcete niečo progresívnejšie, hľadajte inde, tu ste u konzervatívcov. To ale nemusí byť nevyhnutne negatívum. Sanderson žáner pozná, vie, čo od neho chceme, a dokáže to využiť — a aj milo prekvapiť.

Slova Paprsků sú druhým dielom tejto ságy — a musím povedať, že lepším, než ten prvý. Ak máte radi budovanie svetov, prepracované systémy mágie a objavovanie schopností hlavných hrdinov, prídete si na svoje. Na rozdiel od takého G. R. R. Martina, ktorý svoju Hru zaplavil množstvom (zaujímavých) persón, Sanderson sa venuje hlavne trom: vojakovi Kaladinovi, veľkopánovi Dalinarovi a vedkyni Šalán — vďaka nej je aj kniha plná skíc a máp.

Mojou najobľúbenejšou (hoc len epizodickou) postavou je však Filuta, kráľov blázon. Rovnako, ako v  Shakespearových hrách, aj tu je šašo múdrejší než mudrci a jeho hlášky sú to najlepšie, čo kniha v rámci dialógov ponúka.

Tých tisíc strán je síce prehnaných — Tolkien v takom rozsahu napísal celého Pána Prsteňov, čo je neporovnateľne komplexnejšie a prepracovanejšie dielo — ale ubehnú ako voda. Mytológia, hrdinstvo, prapodivné príšery, staré kráľovstvá a proroctvá a súboje (nielen) na meče. Jednoducho klasická epická fantasy v tej najčistejšej forme.

Už len dúfať v to, že jej sila a nápady vydržia aj do ďalších plánovaných ôsmych zväzkov.

B. Sanderson: Slova Paprsků
Talpress, 2015
984 strán
*
85 %

Moje písačky a ďalšiu prácu môžete sledovať aj tu.

Teraz najčítanejšie