Denník N

Strach zo zlyhania

Minule som tak premýšľala o našom vnímaní k zlyhaniam a chybám.

Pozorujem, ako v mnohých situáciách vnímame zlyhanie. Všímam si, že častokrát z neho máme strach. Bojíme sa ho. Bojíme sa urobiť chybu. Stúpiť vedľa. Pomýliť sa.

Predstavme si zlyhanie ako slovo, ktoré bolo vo vete podčiarknuté červeným perom. Ako keď sme písali diktát na základnej škole. Ak by boli naše chyby v diktáte opravované rovnakým perom, akým sme diktát písali, možno by sme si k chybám vybudovali úplne iný vzťah.

Báť sa zlyhania znamená báť sa skúmať a objavovať. Báť sa zlyhania znamená stáť pred zatvorenými dverami s rukou na kľučke.

Ak sa však dieťa zľakne pádu, nikdy sa nenaučí chodiť.

Život nie je iba o istote a pevne stanovenom postupe. Život je hlavne o skúmaní a bádaní nepoznaného. A k tomu úplne prirodzene patria chyby a omyly. Jedno sa bez druhého nepohne. V živote musíme dať priestor chybám a zlyhaniam. Sú našimi učiteľmi, parťákmi. Nemali by sme sa hanbiť za to, že sa môžeme pomýliť. Mýliť sa je ľudské.

V škole sme fungovali systémom, že ak niečo nevieš, dostaneš zlú známku. Alebo ak niečo povieš alebo napíšeš zle, zohľadní sa to v tvojej známke. Skutočne veľmi motivačné. Škála známok od 1 do 5 je obmedzená a krátkozraká na hodnotenie takých dôležitých vecí ako snaha, vedomosti, úsilie a mnoho iných. Ovplyvnilo to totiž vnímanie nášho sebavedomia. A to vnímanie sa v mnohých smeroch s nami ťahá dodnes.

Ale o školských časoch som nechcela hovoriť. Aj keď to má asi v mnohom čo dočinenia s touto témou…

Čo chcem povedať je, že nikdy by sme nemali dopustiť, aby nás ovládol strach pri skúšaní nových vecí. Nové príležitosti a skúsenosti nás posúvajú ďalej. Či už dopadnú dobre alebo zle.

Niečo sa nám nepodarí podľa nášho plánu a čo teraz ako? Príde niekto so žiackou v ruke a zapíše ti do nej päťku alebo poznámku? Nie. Nič také sa nestane. Alebo zrúti sa svet, keď nebudeme úspešní v niečom, čo sme si zaumienili? Nie nezrúti. Tak sa o to pokúsime inokedy. Nabudúce to možno vyjde. A aj keby nie, skúsime niečo iné. Nejakú inú oblasť. Inú prácu. Iné hobby. Iný vzťah. Čokoľvek. Máš právo sa pomýliť, seknúť sa, a začať odznova.

Všade okolo nás sa prezentuje dôležitosť úspechu. Keď budeš úspešný, budeš sa mať dobre. Budeš šťastný. Naozaj…?

A čo neúspech? Prečo sa staviame k neúspechu tak negatívne? Nie je to práve neúspech, čo nás učí byť silnejšímí a vytrvalejšími na našej ceste? Namiesto toho, aby sme sa na zlyhanie pozerali ako na chybu, mohli by sme to skúsiť opačne. Čo tak sa pozerať na zlyhanie ako na príležitosť?

Dnešnú úvahu zakončujem citátom:

The only man who never makes a mistake is the man who never does anything. (Theodore Roosevelt)

Teraz najčítanejšie